Danmark segrade i EM-tävlingarna för unga företagare

27.7.2016 2016

Danska Subreader har valts till Europeisk mästare i tävlingarna för unga företagare i Luzerne i Schweiz. De danska ungdomarnas företag har utvecklat en applikation som gör det lättare för personer med läs- och skrivsvårigheter att titta på tv.

En jury bestående av tio ledare från affärslivet berömde de danska ungdomarna för sin fördomsfria inställning att ta itu med en svår sak och för att ha förädlat affärsidén så snabbt.

Finland representerades i EM-finalen av I’m Blue. Förra hösten grundade Ida Salo, Patrik Pyöriä, Helmi Nurkkala och Otto Korhonen från Etelä-Tapiolan lukio ett företag inom programmet UF Ett år som företagare som bereder och säljer finländsk blåbärsdricka.

ImBlue_6

Helmi Nurkkala bland nio andra unga prisbelönades för utomordentliga ledarskapsfärdigheter och social förmåga. Priset delades ut av den europeiska alumniföreningen inom programmet UF Ett år som företagare.

– Vår resa till Schweiz var helt fantastisk. Vi arbetade från morgon till kväll och kan ärligt säga att vi gav vårt allt. Vi fick mycket god respons i synnerhet idag på mässan, kunderna gladde sig nämligen över att vår blåbärsdricka hade så låg sockerhalt. Det finns en tydlig efterfrågan på hälsosam läsk.

– Det är jättefint att se hur unga runtom i Europa utvecklar otroliga idéer och företag. Man måste bara våga försöka, sade de unga entusiastiskt.

Yleiskuva

Över 270 000 studerande runtom i Europa genomförde förra läsåret programmet UF Ett år som företagare (JA Company Programme). Något över 200 unga från 35 olika länder från alla hörn i den gamla världen fick åka till Luzerne. Från varje land deltog ett företag.

President Johann Schneider-Ammann från Schweiz var också på plats, och de fyra ungdomarna från Esbo gav honom blåbärsdricka att ha med på hemresan.

Den tre dagar långa EM-finalen kulminerade vid stranden av det bildsköna landskapet kring Luzerne-sjön. Vid den avslutande galan på Grand Casino delades priser ut i sammanlagt sju kategorier.

I programmet UF Ett år som företagare grundar 16−19-åriga studerande, som en del av sina studier, ett företag som drivs med riktiga pengar. Från hela Europa deltar över 270 000 unga årligen. De utvecklar och upprätthåller företagets verksamhet under hela läsåret. Många fortsätter verksamheten i form av en enskild firma eller ett aktiebolag efter programmets slut.

De prisbelönade:

JA Alumni Leadership Award (tot. 10 personer fick pris)
Helmi Nurkkala, I’m Blue, Finland

AT&T Excellence in IT Award
Oculus, Rumänien

Citi Client Focus Award
Update, Sverige

FedEx Access Award
Form Up, Belgien

MetLife Life Changer Award
SmileyBin, Grekland

UBS Most Innovative Product Award
Shellbag, Spanien

Huvudpris – Company of the Year

2nd Runner Up (3:e plats)
Enlighten Hope, Storbritannien

1st Runner Up (2:a plats)
Irdify, Slovakien

Vinnare, Company of the Year
SubReader, Danmark

Kolla nedan de vinnande företagens presentationer:

http://www.coyc.jaeurope.org/about/teams.html#

 

Seuraavaksi
Nya vindar i skolan – entreprenörsfostran tar plats