Tyska RAUTECK valdes till Europas bästa UF-företag

5.8.2015 2015

Företagsamhetstävlingen European Company of the Year (COYC2015) samlade i slutet av juli över 200 unga från 36 länder i Berlin för att tävla om titeln Europas bästa UF-företag. Segern gick till tyska RAUTECK som tillverkar olika klädesplagg och verktyg genom att återanvända gamla bildelar så som använda bildäck och säkerhetsbälten.

Sammanlagt 37 studerandeföretag deltog i EM-tävlingarna som varade i dagarna tre. De unga företagarna hade under läsåret i sina egna länder deltagit i Europas största övningsföretagsprogram för unga, Company Program, som på svenska går under namnet programmet UF Ett år som företagare. Finland representerades i EM-tävlingen av studerande från Kurikka som vid Koulutuskeskus Sedu drev UF-företaget DimenoSafety NY som erbjuder olika tjänster inom säkerhetsbranschen för företag och hemhushåll.

Dimeno_tytot_webkuva

”Vi är många erfarenheter rikare och tror allt starkare på vårt eget görande tack vare responsen vi fick av juryn. Våra färdigheter i att uppträda förbättrades. Unga borde ha mera sådana här möjligheter”, summerar de unga företagarna Noora Latvanen, Meri Lehtonen och Dita Nyman.

Programmet tar unga utanför klassrummet för att lära sig i genuina miljöer och erbjuder en erfarenhet i praktiskt arbete. Ett nätverk som omspänner hela Europa ger unga en möjlighet att samarbeta och skapa ny företagsamhet och arbetsplatser nationellt och globalt.

”Jag blev överraskad av hur viktigt det på europeiskt beslutsfattarhåll anses vara att stöda ungas företagsamhet och fostran till entreprenörskap, konstaterar handledande läraren för DimenoSafety NY, Jari Salo.

”Studerande måste på riktigt vara aktiva i det här”, kommenterar utbildningschef Mia Jokinen och företagsamhetslärare Tuulikki Lahtinen som fanns med i stödtrupperna.

”Det är fint att se hur unga får självförtroende då de får en chans att ta ansvar för sin egen inlärning genom sitt eget görande. De här färdigheterna behövs i arbetslivet. Det är lätt att gå med i verksamheten eftersom organisationen erbjuder färdiga material och nätverk”, fortsätter Jokinen.

[su_box title=” ” box_color=”#fffff” radius=”2″]Enligt en utredning gjord i Finland grundar 11 % ett företag snart efter UF-året, 67 % av dem som deltagit i programmet säger sig överväga att starta eget och 89 % upplever sig få arbetslivsfärdigheter. Under läsåret 2014-15 deltog över 275 000 unga på olika håll av Europa i programmet Ett år som företagare. Antalet deltagare i Finland var 4500 unga som grundade 1500 UF-företag.[/su_box]

Blev du intresserad av programmet UF Ett år som företagare? Delta i de avgiftsfria programskolningarna som ordnas under höstens lopp och ta in programmet i din undervisning! Läs mera om kommande skolningar och anmäl dig. (på finska)

Seuraavaksi
Välkomna att börja ett nytt läsår!