Virpi Utriainen: Hälsningar från pole position inom företagsamhetsfostran!

27.1.2014 2014

valokuvapohja_rounded_corners

Var rör sig företagsamhetsfostran år 2014? Medan man ännu tampas med begreppets olämplighet i skolorna påverkar en teknologi i kraftig utveckling, globala utmaningar och ett föränderligt arbetsliv rappt de färdigheter som man borde lära ut till barn och unga. Vem är det som i framtiden jobbar och skapar nya arbetsplatser? Vi har på sistone sett i rubrikerna hur man funderar över hur man ska få barn och unga att inspireras av att lära sig, intressera sig för att syssla med saker, ta ansvar och bli herre över sitt eget liv.

UF-programmen utmanar unga att göra, skapa idéer, hitta sina egna styrkor och uppnå sina mål. Som resultat får man som bäst en motiverad och ivrig ung människa som klarar sig i turbulensen i samhället och lyckas ta i bruk sina färdigheter.

Året 2014 har börjat fartfyllt inom UF: nytt för i år är klubben Pikkuyrittäjät (Lillföretagarna) som erbjuder eftermiddagsverksamhet i företagsamhetsanda för barn i de lägsta klasserna. Pikkuyrittäjät ger barn upplevelser och en känsla av att lyckas och visar att man kan uppnå vad som helst bara man är företagsam!

De första Pikkuyrittäjät-klubbarna har gått igenom pilotskedet i huvudstadsregionen denna vinter. Nu finns det en möjlighet att komma och bekanta sig med Lillföretagare tisdagen den 4 februari på Suomen Liikemiesten Kauppaopisto där det också ordnas en regional UF-mässa.

Det nya året för också med sig nytt studiematerial. UF Next Steps –guiden handleder ungdomar som genomgått programmet UF Ett år som företagare att med hjälp av tio steg grunda sitt eget företag. I vår delar vi ut UF Next Steps –guiden till alla unga som detta läsår genomgått programmet UF Ett år som företagare. Teknologin, dess möjligheter och utnyttjande av den i praktiken syns i UF-programmen som ett starkare samarbete med Microsoft.

Inom UF förverkligar vi ungdomsgarantin genom att jobba nu; preventivt och ivrigt – ett stort tack för det går till samarbetsparterna som vi har i ryggen och naturligtvis till de lärarna i Finland.

Vi har alla vårt ansvar, vad vill du påverka? Välkommen med i våt verksamhet! Tillsammans ska vi göra det här året till ett fint år!

Virpi Utriainen

Verksamhetsledare för UF

 

Seuraavaksi
Fräsch design och fantasifulla sociala medier: så här gör UF-företag reklam