Företagsamhet lär man sig allt mer i skolan genom att göra saker tillsammans – träffa de bästa UF-företagen i Kajana 28. – 29.4.

10.4.2014 2014

I studieprogrammet UF Ett år som företagare har det detta läsår grundats ett rekordstort antal UF-företag, 1350 stycken. Av dessa väljs de allra bästa i finalen UF Våga vara företagsam som går av stapeln i Kajana 28. – 29.4. Evenemanget utgör också startskottet för kampanjen Taivas+Helvetti (Himmel och Helvete). Kampanjen går ut på att man delar ut boken till alla unga som går ut skolan.

Ung Företagsamhet rf:s final Våga vara företagsam samlar den 28 – 29 april en stor skara unga från grundskole- och andra stadiet för att tävla om titeln årets bästa UF-företag. Ungdomarna som deltar i tävlingen har drivit sina egna UF-företag sedan i höstas inom ramen för skolans undervisning som genomförs inom ramen för programmet UF Ett år som företagare.

UF:s program som bygger på learning by doing är mycket populära. Det skvallrar de år för år ökande deltagarsiffrorna i programmet om. I programmet grundar man för ett läsår ett företag som fungerar med riktiga pengar. De unga och deras lärare fascineras av att driva sin egen företagsidé och en riktig företagsverksamhet.

– I år har redan över 4000 unga deltagit i programmet. Ungdomarna är också ambitiösa i sina företagsidéer och efter läsåret fortsätter många sin verksamhet i riktiga företag vilket är en rätt fin prestation för så här unga, säger UF:s verksamhetsledare Virpi Utriainen.

Enligt Utriainen är målet att ungdomarna får jobb i den bransch de upplever meningsfull.

– Under svåra tider skapar ungdomarna själva sin arbetsplats då de ges tillfälle att göra det. Programmet UF Ett år som företagare är ett sätt att förverkliga ungdomsgarantin eftersom den stöder och sporrar unga att skapa lösningar och ökar möjligheterna att utveckla sitt eget kunnande och de färdigheter de behöver i arbetslivet.

I Kajana väljs läsårets bästa UF-företag både på grundskole- och andra stadiet. Vinnarna i klassen för andra stadiet får representera Finland i Europamästerskapstävlingarna som JA-YE Europe ordnar i Tallinn i juli. Det bästa UF-företaget på grundskolestadiet å sin sida får besök Sveriges nationella final i maj. I finalen i Kajana premieras också den bästa mässmontern, den bästa försäljaren samt den bästa produkten och tjänsten.

Utbildningsdirektör Maarit Tartia-Kallio från Kainuun ammattioppilaitos välkomnar alla till finalen Våga vara företagsam. Tartia-Kallio berättar att UF-företagsamheten ökar kraftigt i Kajanaland de senaste åren.

– Verksamheten har konstaterats vara utmärkt, men inte enbart för företagarattityden och utvecklandet av samarbetsfärdigheterna, utan också som pedagogisk modell för yrkesinriktade studier. I Kainuun ammattioppilaitos utvecklar man nu en modell för att ordna hela utbildningen kring UF-företagsamheten. Pilotprojektet startar i höst, säger Tartia-Kallio.

Alla som tävlar i finalen UF Våga vara företagsam får boken Taivas+Helvetti

Det darrar till under den andra finaldagen 29.4 i Kajana då Mika Mäkeläinen som gjort boken Taivas+Helvetti som i sociala medier blivit något av ett fenomen överlåter boken till alla UF-unga. Samtidigt startar en bokutdelning som täcker hela YES-nätverket. I kampanjen delar man ut boken till 10 000 unga som utexamineras i vår.

Finalen Våga vara företagsam och mässan som hör till är öppen för publik. Välkommen!

Finalprogrammet: www.uskallayrittaa.fi.

Läs mera om UF Ett år som företagare -programmet

Ungdomarna har i programmet förverkligat fantastiska grafiska utseenden och mångsidiga webbtjänster. Läs nyheten: Fräsch design och fantasifulla sociala medier: så här gör UF-företag reklam

 

 

Seuraavaksi
Välkommen till UF Start Up –finalen!