Unga skapar själva sin arbetsplats

2.5.2013 2013

De bästa UF-företagen bär in i framtiden – de här ungdomarna har kunnande, iver och fördomsfrihet!

Ung Företagsamhet rf:s final Våga vara företagsam som ordnades i Lojo 8-9 april samlade över 300 unga i 62 UF-företag – de bästa från de regionala kvalen – för att tävla om Finska Mästerskapen.

Under två dagar fick de unga finalisterna en chans att presentera sin företagsverksamhet och också sälja sina produkter och tjänster.

Första finaldagen gick till UF-mässan i köpcentret Lohjantähti och följande dag stod de spännande företagspresentationerna och intervjun med juryn i tur.

– Evenemanget är ett utmärkt inlärningstillfälle för ungdomarna. De får självständigt driva sin affärsverksamhet och lär sig samtidigtlarge_urho nätverka och får färdigheter i att sälja och uppträda. Det här är ett ypperligt sätt att motverka utslagning, säger UF:s verksamhetsledare Virpi Utriainen.

Ungdomarnas iver för den egna saken syns på mässan

URHO NY som kommer från Tammerfors Steiner-gymnasium presenterade sina tjänster inom fastighetsbranschen vid sin monter. Businessen går så bra att pojkarna tänker fortsätta med företagsverksamheten även efter UF-året.

– Vi tänker verkligen fortsätta. Vi har redan samarbetsparter som hjälper oss i vår verksamhet, berättar URHO UF:s kundschef Roope Piippo.

Piippo säger att studieprogrammet UF Ett år som företagare ändrade på hans inställning till företagsamhet.

– Innan det här tänkte jag nog aldrig att jag skulle kunna bli företagare. Under det här året har jag lärt mig att företagsamheten helt hänger på dig själv och ifall du har jobb och vad du gör.

Under mässdagen delades redan de första priserna vid finalen ut: priset för bästa mässmonter gick till Avedia NY från Kajana och large_jessepriset som bästa försäljare kneps av Jesse Myllykoski i Fireteam NY som kommer från Björneborg.

Jesse sålde suveränt bl.a. korvpinnar åt f.d. statsministern, Matti Vanhanen.

Företagaren lär sig alltid nytt

Mässan i Lohjantähti besöktes också av multiföretagaren Pasi Rahikka som ville bekanta sig med ungdomarnas idéer. Kom den garvade företagaren dit för att ge ungdomarna råd med erfarenhetens djupa stämma? Tvärtom: 

small_yrittaja

– Jag kom hit för att lära mig av ungdomarna. Den fördomsfrihet som de här unga besitter är så otroligt stort, blossar Rahikka som verkar inom programbranschen.

Företagspresentationen simulerar businessförhandlingar

Ungdomarnas förmåga att tala och uppträda sattes på spel på tisdagen då företagspresentationerna och domarintervjun stod i tur. De bästa UF-företagen slog juryn med häpnad med sin språkfärdighet och sina presentationer som slipats till det yttersta.

– Hövliga, övertygande och uppvisande av bra teamarbete och en otroligt fint uttryck, bedömde juryn bl.a. The Attitude UF som vann priset för bästa företagspresentation bland företagen på grundskolstadiet.

small_avediaesittely

En ivrig attityd, publikkontakt och att tala utan anteckningar bet på juryn.
På bilden Avedia NY som uppträdde övertygande.

Vinnarna åket till Europa

Finalen Våga vara företagsam kulminerade i avslutningsfesten där de bästa UF-företagen på grundskolstadiet och andra stadiet belönades och även andra pris delades ut.

I år fanns de bästa företagen i Helsingfors: Som bästa UF-företag på andra stadiet belönades RikuCo NY från Suomen Liikemiesten kauppaopisto. Grundskolstadiets bästa UF-företag blev The Attitude UF från Botby grundskola.

RikuCo NY får representera Finland vid EM-tävlingarna för UF-företag i London 17 – 19.7 och The Attitude UF får bekanta sig med Sveriges nationella UF-final Våga vara egen som ordnas i Stockholm 6 – 7.5. Vinnarna gratuleras och tillönskas lycka till på resorna!

Se alla premierade uskallayrittaa.fismall_attitudevoittoFoton från finalen kan laddas ner på UF:s  Google+ -fototjänst

Om finalstämningarna kan du också läsa på UF:s facebook-sidor

 

Seuraavaksi
Entrepreneurship buds on campuses – congratulations!