Gränsen 1000 UF-företag sprängd!

28.2.2013 2013

Under detta läsår gjordes ett deltagarrekord i UF:s företagarprogram när gränsen 1 000 miniföretag passerades i Kuopio.

Läsårets tusende UF-företag, Kuopio Picas NY, grundades denna vecka i yrkes- och vuxenutbildningsinstitutet Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Picas NY:s grundare är hotell-, restaurang- och cateringstudenterna Jere Koistinen och Atte Heiskanen. De är inne på sitt tredje och avslutande läsår. De tror att UF-verksamheten skapar en bra grund för tiden efter examen.

– Kuopio Picas NY:s affärsidé är cateringverksamhet och servering på olika slags privata tillställningar. Det här är ett bra tillfälle för oss att öva företagande, och vår plan är att grunda eget företag i framtiden, berättar Koistinen och Heiskanen.

Picas NY är ett av ungefär fyrtio UF-företag som grundats i Savon ammatti- ja aikuisopisto under den här hösten. Antalet är trefaldigt större jämfört med tidigare år, och antalet förväntas växa under vintern.

– UF-företagande är i år på väg att slå igenom ordentligt här i Savolax. Med i år finns också nya studieområden. Med finns bland andra kosmetologer, musiker, massörer, lastbilschaufförer, närvårdare, kockar och bilmekaniker, säger lärarinnan Sanna Perkiömäki som ansvarar för företagarstudier vid institutet.

Ung Företagsamhet rf:s program är populärare än någonsin tidigare i Finland

Idén med Ung Företagsamhet rf:s företagarprogram är att de unga med egna pengar grundar ett miniföretag som är verksamt under ett läsår och som i praktiken fungerar som ett riktigt företag. Programchefen Turo Numminen är glad över de växande deltagarantalen.

– Under det förra läsåret grundades 918 UF-företag om man också räknar med företagen som grundades under vårterminen. Det ser lovande ut att tusen företags-gränsen passerades redan under höstterminen, säger Numminen.

Utöver företagarprogrammen erbjuder Ung Företagsamhet andra studieprogram  från förskolan till högre stadiet. Under läsåret 2011-2012 deltog 10 395 barn och unga i UF-programmen.

Läs mer om Programmet UF Ett år som företagare

UF Stigen för entreprenörskapsfostran

 

Seuraavaksi
Vilka är Finlands bästa unga företagare?