Företagsamheten gryr på våra campusar – grattis till vinnarna!

8.5.2013 2013

Eget företag -programmets läsårets bästa företag belönades i Helsingfors i tisdags.

I finalen som hölls på Svenska handelshögskolan, Hanken, gick två av huvudvinsterna till Åbo: Till årets bästa företag på högskolenivå valdes Fashion Flash NY från Åbo universitet och Humak. Företaget hade grundats av studerande Maria Maunula (TY), Karoliina Helkkula (Humak), Elina Vuorila (TY) och Juha Sainio (TY).

Företagets affärsidé var en nättjänst som presenterar finskt mode och finska modedesigners. Företaget erbjuder marknadsförings- och kommunikationstjänster till designers. Segern i finalen innebär att företaget representerar Finland i tävlingen Europe Enterprise Challenge som ordnas av JA-YE Europe i Belgien i juli.

I årets final beviljades också ett Hyundai Brilliant Young Entrepreneur pris på 15 000 euro till ett UF-företag som anses ha den bästa affärsverksamhetsplanen och förutsättningar att nå framgång som ett företag. Det eftertraktade priset vanns av JULJA NY som kommer från Åbo yrkeshögskola och Humak, och som grundade ett eget klädmärke. JULJA NY grundades av Nora Peltoniemi (Turku AMK) som designar kläderna samt Inka Kiuru (Humak) och Johanna Hakala (Turku AMK).

Den av Hyundai utdelade prissumman på 15 000 euro är avsedd för utveckling av företagsverksamheten och ges i tre skeden.

– Det är inte enbart fråga om ett stöd i form av pengar, utan Hyundai erbjuder också mentorer och sparrare. Finansieringen används för att starta upp företagsverksamheten och få företaget att växa. Det här innebär alltså en direkt satsning på främjande av finsk företagsamhet. Dessutom fungerar priset och tillväxtmöjligheten som den erbjuder ett gott incitament att lära sig företagsamhet redan under studietiden, sägerUF:s verksamhetsledare Virpi Utriainen.

Studerande skapar själva sin arbetsplats

Studieprogrammet UF Eget företag erbjuder en färdig verksamhetsmiljö för kreativitet och innovationer. Det ger studerande en bild av hur det är att jobba i ett eget eller litet företag. Enligt Utriainen grundar många faktiskt ett riktigt företag genast efter att studieprogrammet avslutats.

– Studieprogrammet UF Eget företag utgör den bästa träningen för arbetslivet. Det erbjuder högskolestuderande en möjlighet att ta till vara det de lärt sig på universitetet. Studieprogrammet ger ypperlig beredskap till att grunda ett företag som bygger på studerandes eget kunnande. Dessutom kombinerar man färdigheter från många branscher i grupperna. Av de åtta företag som tävlade i finalen berättade sju att de tänker fortsätta som ett riktigt företag och det åttonde funderade på saken, avslöjar Utriainen.

Också UF-företaget RikuCo NY som i april vann titeln som bästa UF-företag på andra stadiet förvandlades till ett aktiebolag. Grundaren är 17-åriga Riku Korhonen som studerar vid Suomen Liikemiesten kauppaopisto.

voittajat500

fashionflashfinlandBästa företag: Fashion Flash Finland UF. I bilden från vänster Elina Vuorila, Juha Sainio ja Karoliina Helkkula. Bilden saknas Maria Maunula.

large_juljaHyundai Brilliant Young Entrepreneur pris på 15 000 euro: JULJA NY: I bilden från vänster Johanna Hakala, Nora Peltoniemi och Inka Kiuru.

Se bilder från finalen på UF:s Google+ -fotoalbum!

JULJA NY:s webbplats: www.juljafinland.com och blog: juljafinland.blogspot.fi

JULJA NY vann också i början av året den tävlingen ´Best web presence´. Läs mer

Läsårets bästa UF-företag både i grundskolklassen och på andra stadiet belönades i april. Läs mer om Våga Vara Egen -evenemanget.

Seuraavaksi
Trevlig sommar!