UF-året resulterade än en gång i nya företagare

5.6.2012 2012

UF:s entreprenörsprogram fungerar som en språng bräda för de unga att ta sig till den riktiga företagsvärlden. Efter programmet är det många som känner sig uppmuntrade att grunda egna företag.

I verksamhetsmodellen för Ung Företagsamhet rf:s studieprogram ingår att mini-företaget som man grundade i början av läsåret avslutas.

Flera UF-företag har dock varit så framgångsrika att de unga vill fortsätta driva sina företag. De unga uppmuntras därför att grunda ett riktigt företag.

– Varje år när programmet avslutats brukar flera unga bli företagare på allvar och det är många som är framgångsrika. Exempelvis har företaget Virkkuukoukussa, som för ett par år sedan grundades i Programmet UF Ett år som företagare, expanderat till aktiebolag och sysselsätter för närvarande tio personer, säger UF:n programchef Turo Numminen.

I år ser vi flera nya företag med god potential:

Season One exporterar finsk design ute i världen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFör Season One från Åbo stod var det redan klart vid Våga vara företagsam -finalen, där de säkrade första platsen i serien för högskolor, att verksamheten skulle fortsätta efter årets slut.

Affärsidén i företaget som grundades av de fyra formgivarna är att erbjuda en kanal för designers att få sina produktidéer från produktion till återförsäljare. Företagets första officiella produktsortiment lanseras under hösten.

– Vår produkt kan köpas redan nu genom att direkt kontakt med oss, och exempelvis i Åbo säljer även Leenalina våra kökshanddukar, säger Season Ones VD Niko Räsänen.

Sommaren är hektisk för Season Ones fyra medlemmar. Utöver att göra fördigt produktsortimentet väntar JA-YE Europafinalen i Makedonien i juli. På ICFF-möbelmässan i New York fick de unga företagarna känna på hur det går till i den här branschen ute i världen.

– Mässan var ett bra sätt att bekanta sig med verksamheten i den här branschen och att knyta kontakter i Nordamerka. Mottagandet var bra och vi fick värdefull feedback på vårt företag, säger Räsänen.

medium_seasonone-aabild: Season One

AD Pineapple uppmuntrar unga till företagande

Från företagen på andra utbildningsstadiet representerar AD Pineapple, som också fortsätter med sin verksamhet efter UF-året, Finland i Europafinalen i Bukarest.

AD Pineapple erbjuder tjänster inom mediabranschen och har för avsikt att grunda ett andelslag inom Kainuun Ammattiopisto, som ska drivas enbart av elever. Olika företagt kommer att vara verksamma nnder ledning av andelslaget.

– Vi på AD Pineapple är huvudansvariga för utvecklingen av det här andelslagsprojektet. Vi vill uppmuntra andra unga från Kajanaland att bli företagare och därför känns det här som en bra idé, säger AD Pineapples VD Tomi Rytkönen.

Enligt Rytkönen fortsätter AD Pineapples företagsvekrsamhet efter UF-året på rätt spår. Nu på sommaren när skolan är stängd är det en bra tid att sköta om företaget.

– Vårt företag har blivit ganska välkänt här i Kajana och kundkretsen verkar bli större hela tiden, säger Rytkönen.

Personalen på AD Pineapple studerar till Mediaassitenter och har kommit överens med sina lärare att de får sköta företagsuppgifter under lektionerna om de kan anknytas till lektonernas innehåll.

– Att göra webbsidor åt riktiga kunder är en mycket effektivare inlärningsmetod än vanliga grundövningar.

medium_adpineapple500bild: AD Pineapple

Läs mer om de nya företagen

Åtminståne följande företag fortsätter sin verksamhet efter UF-året slut (listan är ofullständig):

Season One
Branding och upprättande av försäljningskledja för finländska designers
seasonone.fi
Season Ones utställning vid New Yorks möbelmässa

AD Pineapple
Reklambyrå inom mediebranschen
adpineapple.net
facebook.com/ADPineapple
AD Pineapples YouTube-kanal

Fine Design
Sisustusalan palvelut ja tuotteet
finede.blogspot.com

Junk Factory
Smycken och inredningsartiklar tillverkade av återanvänt material
funkyjunkfactory.blogspot.com
facebook.com/junkfactory
junkfactory.valmiskauppa.fi (nätbutik öppnar i slutet av augusti 2012)

NaNi
Personliga kläder för små hundar
www.nani.fi
facebook.com/pages/NaNi/307886542567868

Diana
Digitalisering av läromedel
dianany.fi

Attitude NY
Pins för olika tillfällen, privatpersoner och företag

Bottle UF
Vinflaskställningar

Brunolds UF
Egengjord choklad 

Fortsätter du ditt UF-företags verksamhet efter läsårets slut men saknas från den här lista? Rätta till saken genom att skicka ett meddelande till [email protected]!

I Ung Företagsamhet rf:s program (UF Ett år som företagare och UF Eget företag) grundades det under läsåret 2011-2012 över 900 miniföretag med närmare 4000 unga deltagare.

Bekanta dig med det bästa UF-företaget på högskolenivå år 2010 på sidan: www.virkkuukoukussa.fi och 2009 års vinnare: saanajaolli.com

Framsidans bild: Peter Linden/NaNi

Seuraavaksi
Välkommen med i september!