GEP-företagspartner sparrar gymnasister

4.5.2012 2012

Främre Tölö gymnasium prövade på samarbete under sitt 24h-läger. De unga leddes av Nokias Senior Manager Ida Andersson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Alldeles underbart!  Dagen unga är så smarta, energiska, språkkunniga och duktiga på att uppträda, att det är en glädje att arbeta tillsammans med dem. Så beskriver Ida Andersson sina erfarenheter som GEP-frivillig.

Andersson är en av Nokias frivilliga i Global Enterprise Project (GEP), vars mål är att lära de unga om framtidens arbetslivskunskaper under ledning av samarbetspartners från företagsvärlden.

På UF 24h-innovationslägret vid  Främre Tölö gymnasium fungerade Andersson som såväl rådgivare som domare. För eleverna var lägret förutom en utmärkt möjlighet att bekanta sig med företagande, också en möjlighet att få en expert på toppnivå till sin hjälp.

– De unga behöver stöd. Genom företagande skapas också en ”mindset”, det vill säga ett sätt att tänka som behövs i arbetslivet, säger Andersson när hon listar sina motiv för samarbetet med skolan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA”Företagsrepresentanten gav vårt 24h-läger trovärdighet”

Främre Tölö gymnasiums lärare Susanna Nyblin (i bild t.v.)och Jenni Korte  arrangerade lägret för tredje gången. Nu fick de för första gången med en företagsrepresentant.

–  Lägret fick en helt annan rytm och trovärdighet när man har en representant från företagslivet att samarbeta med. Jag rekommenderar det här för andra skolor, absolut, säger Susanna Nyblin.

Utöver UF 24h-lägret kan man på det företagsinriktade Främre Tölö gymnasium också genomföra Programmet UF Ett år som företagare och andra kurser i företagande.

Nyblin och Korte tycker att learn by doing -principen är en fungerande modell.

– På 24h-lägret ser man en annan sida av eleverna. En elev som inte brukar visa akademisk framgång i klassrummet, kan bidra med riktigt bra idéer under lägret!

Även Kone deltar i GEP-frivilligverksamhet

Utöver Nokia som samarbetskumpan i det treåriga GEP-projektet deltar även Kone i Finland. Företagens frivilliga deltar som rådgivare i GEP Challenge som hålls i Paris i Maj, och fortsätter nu att arbeta med de unga i hemlandet.

För närvarande kan man få frivilliga till skolorna att hålla globaliseringsföreläsningar och som rådgivare för studieprogrammen Ett år som företagare och 24h.

Se fler bilder från UF 24h -lägrets första dag på Picasa.

Läs mer om UF24h-lägret på våra sidor för studieprogrammen och GEP:s hemsida www.globalenterpriseproject.eu.

Hur var det på GEP Challenge i Paris? Läs nyheten 22.3.2012: Globaalit yritykset haastoivat nuoret ideoimaan (på finska)

Seuraavaksi
Vinnarna av UF Challenge fick 10 000 euro i utvecklingsstöd