GE arbetade med stor grupp bland de unga

10.9.2012 2012

Innovationslägret som hölls på Suomen Liikemiesten Kauppaopisto fick draghjälp av General Electrics experter.

– Innovationslägret var hemskt användbart för alla! De frivilliga skärpte verkligen upp gruppernas verksamhet under lägrets gång. De bidrog med sina egna perspektiv utgående från sina karriärer genom att vara sig själva, summerar SLK:s Pirkko Peiponen, efter lägret.

I UF Minicamp som hölls på Företagarens dag vid Suomen Liikemiesten Kauppaopisto deltog totalt 105 elever, ungefär 40 tutorer och sju frivilliga från General Electric.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Ett fyrverkeri av idéer”

Under innovationslägret fick eleverna under en dag brainstorma i smågrupper, om bland annat affärsverksamhetsplan, reklam och marknadsföring. Under dagen fungerade GE:s frivilliga som rådgivare och cirkulerade runt och lyssnade på elevgrupperna.

GE:s Outi Kaasinen försökte agera rådgivare främst via frågor. Teamen bad henne också om respons åt sina idéer.

– Det var ett riktigt fyrverkeri av idéer. För rådgivarna är det också viktigt att uppmuntra teamen i inledningsskedet till förnyelse i oändlighet. De bästa idéerna kan man sedan börja utveckla.

“Internationalitet är en del av de ungas DNA”

GE:s Mikko Kauppinen har hunnit vara UF-frivillig redan tidigare i år, men deltog nu för första gången på innovationslägret. Han ser frivilligverksamheten som ett bra tillfälle att få arbeta tillsammans med unga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Det är fint att se att internationalitet är en del av deras DNA och att de inte räds det på något sätt. Det är också underbart att se hur bred och fördjupad kännedom de unga har om företagsvärlden idag. Det ger goda nycklar för framtiden, säger Kauppinen.

Kauppinen betonar att rådgivaren måste kunna låta de unga få göra sitt arbete och att man ska fungera mer som en coach än som någon som kommer med färdiga lösningar.

– Det är också bra att lära sig detta i arbetslivet där man ofta kommer fram till ”rätt” lösning allt för snabbt. Coaching är en del av dagens ledarskapskompetens och träning i detta utanför arbetsplatsen ger också nycklar för framgång i det egna arbetet.

UF-frivilliga behövs också i fortsättningen

UF Minicamp som hålls av SLK var första gången som det kom fler än en frivillig från företagslivet till ett UF-läger samtidigt.

– Vi beslöt att pröva med en större grupp rådgivare, framförallt eftersom det är så många deltagare och för att många av GE:s frivilliga är nya. Det är också meningen att de frivilliga ska delas upp för att delta i andra UF-program, säger Ung Företagsamhet rf:s programkoordinator Annika Repo.

Innan de frivilliga delas upp till UF-programmen avtalas det om vilken rollegenskap de deltar i programmen med. De frivilliga kan t.ex. fungera som föreläsare, rådgivare och också som domare.

Pirkko Peiponen uppmuntrar företagsrepresentanter att gå med.

– Vi har två stora UF 24h-läger på hösten, och vi hoppas få frivilliga även till dem, säger Peiponen.

Se bilder från lägret:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe unga är fulla av idéer. Timo Holopainen från GE är med och lyssnar.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInnovationslägret fungerar enligt från unga till unga –principen.Tutorernas vice kapten Pasi Koskinen och kapten Jonna Sivonen säger att planeringen bakom lägret började redan ett halvår tidigare.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Lägret började med att företagare fick ordet. Den här gången berättade Manga Cafés grundare Milla Sainio om sina egna erfarenheter.


   OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Gruppbild från vänster Sabina Covaciu (GE), Mervi Sahlström (GE), Annika Repo (NY), Timo Holopainen (GE), Pirkko Peiponen (SLK), Mikko Kauppinen (GE), Barbro Broon (GE), Outi Kaasinen (GE), Jorma Seppälä (GE) och Raija Ryymin (SLK). 

Lär mer om UF-läger på sidan för studieprogram och bekanta dig med möjligheterna för frivilliga.

Läs fler nyheter i nyhetsarkivet.

Seuraavaksi
Bekanta dig med programmet: UF Nycklarna till framgång