Oma talous
Oppimateriaali kehittää nuorten taloustaitoja sekä ymmärrystä vastuullisten valintojen merkityksestä yhteiskunnassa.
Harjoitellaan arjen taloustaitoja
Oma talous -oppimateriaali on yläkoululaisille suunnattu viisiteemainen oppimiskokonaisuus.
Materiaalin avulla yläkoulun oppilaat harjoittelevat laaja-alaisia taitoja, kuten arjen taloustaitoja, ja oppivat ymmärtämään omaa osallisuuttaan yhteiskunnassa sekä omien taloudellisten valintojensa merkitystä.
Monipuoliset ja toiminnalliset materiaalit ovat käytettävissä:
- Painettuina: opettajan opas ja omat työvihot oppilaille
- Digitaalisina: opettajan materiaali ja verkossa täydennettävät työvihot oppilaille
Ohjelman teemat
Oma talous -ohjelma on viiden teeman kokonaisuus, joka perustuu tutkivaan oppimiseen: tuoretta tietoa etsitään esimerkiksi verkosta, ja asioita pohditaan eri näkökulmista.
Ennakkotehtävät
Ohjelma alkaa ennakkotehtävillä, joiden avulla oppilaat orientoituvat ohjelman aihepiiriin ja seuraavat omaa kulutustaan viikon ajan.
1. Talouden suunnittelu
Ensimmäisen teeman aikana oppilaat ryhmäytyvät ja harjoittelevat yhteistyötaitoja. He oppivat suunnittelemaan omaa rahankäyttöään ja laatimaan budjetteja.
2. Ostaminen ja kuluttaminen
Teemassa kaksi oppilaat arvioivat omia kulutustottumuksiaan vastuullisuuden näkökulmasta yhdessä muiden kanssa. He harjoittelevat tiedonhakutaitoja, mielipiteiden perusteluja ja uskottavaa ilmaisua. Vastuullisen kuluttamisen näkökulma on vahvasti läsnä.
3. Säästäminen ja sijoittaminen
Kolmannessa teemassa säästämiseen ja sijoittamiseen perehdytään niin, että käsitteiden erot tulevat ymmärretyiksi. Tämän lisäksi oppilaista ohjataan arvioimaan niiden eroja. Korkoihin tutustutaan kokeilemalla ja sitä kautta oivaltamalla. Teeman aikana harjoitellaan myös tiimityötaitoja ja argumentointia.
4. Lainaaminen
Teemassa neljä oppilaat harjoittelevat tiedonhakua ja erilaisten lähteiden luotettavuuden arviointia. He harjoittelevat vuorovaikutustaitoja ja argumentointia ryhmässä. Oppilaat oppivat esimerkkien kautta ymmärtämään lainaamiseen liittyviä riskejä.
5. Kiertotalous
Oppilaat tutustuvat vastuullisen yrittämisen periaatteisiin ja oppivat tunnistamaan lähiympäristön yrityksiä. He ymmärtävät miten voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kestävään tulevaisuuteen. Oppilaat oppivat tulkitsemaan mediaa ja mainoksia kriittisesti.

Mitä saat kun tilaat Oma talous -ohjelman?
Tilatessasi ohjelman saat käyttöösi valmiit ja viimeistellyt materiaalit ohjelman toteuttamiseen. Materiaalipaketti sisältää opettajan oppaan, oppilaan työvihon ja teemakohtaiset materiaalit.
Esimerkkejä materiaaleista:
- Välttämätön, tarpeellinen, turha? -lautapeli: Pistää miettimään, mitä ihminen oikeastaan tarvitsee ja mitä eroa on haluilla ja tarpeilla.
- Omien menojen seurantatehtävä: Viikon ajaksi laadittavassa budjetissa huomioidaan myös huoltajien maksamat kulut.
- Perhekortit: Tutkimalla erilaisten perheiden budjetteja huomataan, kuinka erilaista taloudellista arkea erilaisissa perheissä eletään.
- Selkeät ppt-esitysmateriaalit kuhunkin teemaan.
- Itsearviointi-kysymykset valmiina jokaiseen teemaan.
Tavoitteet ja menetelmät
Oppimistavoitteet
Oma talous -ohjelman keskiössä ovat oppijat, jotka harjoittelevat laaja-alaisia taitoja toiminnallisten työtapojen kautta. Ohjelman tehtävät on rakennettu tukemaan ensi sijassa taloustaitojen oppimista. Samalla oppilaat oppivat myös opetussuunnitelman eri oppiaineiden sisältöjä mm. oppilaanohjauksen, matematiikan, kotitalouden ja yhteiskuntaopin alueilta.
Menetelmät
Ohjelma perustuu toiminnallisiin, ongelmanratkaisupohjaisiin, oppilaslähtöisiin ja vertaisoppimisen menetelmiin.
Ohjelma soveltuu hyvin esimerkiksi MOK-viikon aktiviteetiksi.
Osallistu maksuttomaan käyttöönottokoulutukseen
Järjestämme opettajille oppimateriaaliemme ja ohjelmiemme käyttöönottoa helpottavia verkkokoulutuksia. Tulemme myös mielellämme kouluttamaan opettajia myös koululle.

Jäikö jokin mietityttämään?
Älä huoli, voit laittaa meille viestiä! Vastaamme sinulle tuota pikaa.
Yläkoulun oppimateriaaleihin liittyen sinua auttaa

Veera Hakaste
Ohjelmavastaava, yläkoulu ja lukio
Koko Suomi Oppimisohjelmat