skip to Main Content
HUOMIO
HUOM! Vuosi yrittäjänä -ohjelmalla on oma sivustonsa, jonka osoite on vuosiyrittajana.fi. Sivustolle on oma rekisteröityminen ja kirjautuminen, johon eivät käy tämän sivuston tunnukset.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on teorian ja käytännön yhdistävä työkalu yrittäjyyden taitojenosaamisen ja asenteen opettamiseen ja oppimiseen. Ohjelma tarjoaa oppilaitokselle avaimet käteen -ratkaisun yrittäjyyden opettamiseen ja opiskelijalle hauskan sekä käytännönläheisen työkalun yrittäjyyden ja työelämätaitojen oppimiseen.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on saatavilla yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille.

Ohjelmassa osallistujat perustavat yksin tai ryhmässä oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen, jota he pyörittävät lukukauden, lukuvuoden, kalenterivuoden tai 12 kuukauden ajan.

Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa ohjelman opettajalle valmiita opetusmateriaaleja, verkko-oppimisympäristön, joka sisältää opetusmoduuleita liittyen liiketoimintaosaamiseen, maksuttomia koulutuksia sekä Suomen laajuisen yrittäjyyskasvatusverkoston. Ohjelma on vuosittain käytössä yli 170 oppilaitoksessa ympäri Suomen.

Ohjelman avainluvut 2018-2019

0
Oppilaitosta
0
Osallistujaa
0
NY-yritystä

Opettaja, siirry katsomaan kouluasteen mukaisia lisätietoja

Ohjelman osaamistavoitteet

 • Opiskelija tunnistaa yrittäjyyden vaatimukset ja osaa arvioida omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa
 • Opiskelija kehittää omia yrittäjyyden taitojaan, joita ovat esimerkiksi myyntitaidot, ryhmätyötaidot, ongelmanratkaisutaidot, viestintätaidot ja esiintymistaidot
 • Opiskelija rakentaa liiketoimintaa edistäviä yhteistyöverkostoja
 • Opiskelija tunnistaa ja arvioi omaa toimintaansa yrityksessä osana tiimiä
 • Opiskelija osaa suunnitella yrityksen liiketoimintaa
 • Opiskelija osaa käyttää liiketoiminnan suunnitteluun liittyviä työkaluja ja laatia yrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat
 • Opiskelija osaa laatia liiketoimintamallin ja -suunnitelman oman idean tueksi sekä kehittää sitä toiminnan aikana
 • Opiskelija ymmärtää liiketoiminnan perusteet ja osaa arvioida ja kehittää yrityksen toimintaa

Miten?

 • Ohjelma on osa oppilaitoksen opetusta ja käytännön toteutuksesta vastaa opettaja.
 • Ohjelman voi toteuttaa lukukauden, lukuvuoden, kalenterivuoden tai 12 kuukauden mittaisena.
 • Ohjelmassa on osallistujakohtainen rekisteröintimaksu (25€), joka sisältää mm. vakuutuksen.
 • Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa verkko-oppimisympäristön opettajien ja osallistujien käyttöön sekä kansallisia kilpailuja ja tapahtumia.

Vaikuttavuus

Vuosi yrittäjänä -ohjelman palautekyselyn keskiarvot vuosilta 2013 – 2018 (N: 2962). Ohjelma vahvistaa oppijoiden työelämä-, yrittäjyys- ja taloustaitoja.

Työelämätaidot

82%
Opin vastuunottamista ja -kantamista
77%
Ymmärsin yrittäjämäisen asenteen tärkeyden
74%
Oma-aloitteisuuteni lisääntyi
68%
Ryhmätyötaitoni kehittyivät
67%
Aikatauluttaminen ja työn suunnitteluni kehittyi
66%
Ongelmanratkaisukykytaitoni kehittyivät
66%
Vuorovaikutustaitoni paranivat
64%
Itseluottamukseni kasvoi

Yrittäjyystaidot

59%
Ohjelma antoi realistisen kokemuksen yrittäjyydestä
54%
Vahvisti itseni työllistämisen taitoja
46%
Madalsi kynnystä yrityksen perustamiseen
Perustan yrityksen ohjelman jälkeen 12 %

Taloustaidot

58%
Ymmärsin oman työni arvon
55%
Ymmärsin yrittäjien taloudellisen merkityksen
55%
Opin rahan käytön suunnitteluna

Uskalla Yrittää!

Uskalla Yrittää on Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä SM-kilpailu Vuosi yrittäjänä -ohjelmien yrityksille. Finaaliin valitaan vuosittain Suomen parhaat NY-yritykset kansallisen semifinaalikiertueen kautta. Uskalla Yrittää -finaali on Suomen merkittävin vuosittainen nuorten yrittäjyyskilpailu, jonka voittajat pääsevät edustamaan Suomea EM-kisoissa. Uskalla Yrittää -kilpailun verkkosivusto on osoitteessa www.uskallayrittaa.fi.

Voittajat 2019

”Pakkaamme kaupassa käyneiden ihmisten ostokset ja autamme kantamaan raskaat kassit asiakkaan autolle. Avot NY on suomalaista asiakaspalvelua parhaimmillaan.”

”Valmistamme sisustustuotteita betonista ja puusta. Osa materiaaleistamme on rakennustyömaiden ylijäämätavaraa.”

”We want to create a detour from the self-destructive textile industry to more conscious consuming. We offer customers high-end design products that are made from new sustainable material innovations.”

Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta ponnistaneita yrityksiä

Entis

Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssilla alkunsa saanut Entis NY voitti vuonna 2017 Uskalla Yrittää -finaalin korkeakoulusarjan. Yritys myy Kurikassa kasvatettuja kotisirkkoja ravinnoksi. Heidän Entis Sirkkasuklaansa oli ensimmäinen suomalaisista kotisirkoista valmistettu laajasti kaupallinen elintarvike.

Nykyisin Entis myy laajentunutta sirkkatuotevalikoimaansa mm. keskeisimmissä Prismoissa, ekokauppa Ruohonjuuressa sekä omassa verkkokaupassaan.

”Ohjelma oli kaiken kaikkiaan opettavainen kokemus! Hyvätkään ideat eivät itsessään riitä vaan tärkeintä on asioiden tekeminen ja ideoiden toteutus. Mukavinta oli yhdessä tekeminen, tiimistä huokuva innostus sekä uudet mahdollisuudet ja tilaisuudet, jota ohjelman myötä on tullut eteen.”

www.entis.fi 

Lue koko haastattelu: www.nuoriyrittajyys.fi/2017/hyonteissyonti-lyo-itsensa-lapi/

Tihkuna

”Miten kierrättää rikkinäinen sateenvarjo?”
Tästä ongelmasta sai alkunsa kahden vaatetusompelijaopiskelijan yritys. Ongelma ratkesi ja tuotevalikoiman esikoinen oli juuri rikkinäisistä sateenvarjoista valmistettu Tihkuna-takki. Valikoima on laajentunut keväällä 2019 mm. trendikkäillä hiusdonitseilla, jotka on myös valmistettu ylijäämämateriaaleista. 

”Tihkunassa toimii kaksi muotiteollisuuden ympäristöhaitoista huolestunutta vaatetusompelijaopiskelijaa. Yrityksemme tärkeimmät arvot ovat ekologisuus, laatu ja toimivuus. Suunnittelemme, kaavoitamme ja ompelemme tuotteemme itse Helsingissä. Valmistamme tuotteemme zero waste -periaatteella eli siten, ettei roskiin päädy mitään.”

Uskalla Yrittää -finaalissa Tihkuna palkittiin toisen asteen Paras yritysesittely – sekä Taaleri Special Award -palkinnoilla.

www.tihkuna.fi

The Great Escape

Opiskelijanelikko Kajaanin ammattikorkeakoulusta kehitti ja rakensi osana Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa pakohuoneen, joka osoittautui erittäin suosituksi. Asiakasryhmiä kävi jo alkuvaiheessa toistasataa.

The Great Escape valittiin Suomen parhaaksi korkea-asteen yritykseksi Uskalla Yrittää -kilpailun SM-finaalissa keväällä 2016. Tänä vuonna yritys laajentaa toimintaansa tuplaamalla Kajaanin pakohuoneen neliöt sekä avaamalla uuden toimitilan Vuokattiin.

”Tässä saa tehdä ihan kaikkea. On nähnyt joka alalta jotakin ja oppinut tosi paljon. Tiimityöskentelytaidot ovat tässä ne tärkeimmät, että toimitaan dynaamisesti yhdessä. Välillä on ollut rankkoja aikoja, niin aina on noustu yhdessä ylös. Meistä kaikista on tullut paljon rohkeampia.”

www.thegreatescape.fi

Katso koko haastattelu:
www.youtube.com

Puuroboi

Vuonna 2016 Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneet lukiolaiset perustivat tuorepuuroa valmistavan Puuroboin parin mutkan kautta Suomi 100 -ilmiön siivittämänä. Onhan puuro hyvin suomalainen ruoka. Ensimmäisten pahalta maistuneiden ja näyttäneiden testierien jälkeen homma alkoi sujumaan niin keittiön puolella kuin muutenkin.

Bisnes lähti lentoon some-markkinoinnin avulla. Nuoret yrittäjät mainostivat Instagramissa sekä Facebookissa ja kertoivat tarinansa omilla nettisivuillaan. Kevään 2017 aikana yritys sai lisää näkyvyyttä ja myyntiä Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -kilpailun ja tapahtumien myötä.

”Osallistuimme Puuroboin myötä lukuisiin liike-elämän tapahtumiin, joista avautui aina uusia mahdollisuuksia meille. Otimme osaa mm. Slushiin ja Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -päivään, jotka olivat molemmat todella upeita kokemuksia niin kontaktien, kuin yleisen yrittäjähenkisen ilmapiirin takia.”

Lue koko haastattelu Nuori Yrittäjyys ry:n sivuilta.

Kiffel 

Jenni Parpala perusti siivousalan yrityksensä Kiffelin osallistuttuaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan vuonna 2013. Kiffelissä mennään työntekijät edellä ja asiakkaille luvataan mm. puolittaa parisuhderiidat, sillä 45% pariskunnista kinastelee kodin siivouksesta. Parpalan firmassa tähdätään siihen, että työt saa tehdä hyvin, ajan kanssa ja ylpeydellä.

”Yritykseni sai alkunsa 2013 Nuori Yrittäjyys -ohjelmasta, joka huipentui Paras myyjä- ja Paras palvelu -palkintoon. Siitä lähtien olen vienyt yritystäni eteenpäin.”

www.kiffel.fi

Boordigolf

Viljami Virta osallistui koulussaan Harjavallassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan yritysideanaan myydä eteenpäin ns. vesipalloja. Siis palloja, joita golfaajat hukkaavat vesiesteisiin tai muualle reitin varrelle. Viljami maksaa sukeltajille, jotka käyvät noukkimassa palloja vesiesteistä ja myy sitten pallot edullisesti verkkokaupassaan.

Ensimmäisenä toimintavuonnaan Boordigolf myi n. 70 000-80 000 golfpalloa ja nyt jo keväälle 2019 on varattu n. 70 000 palloa. Kysyntää on ympäri Eurooppaa.

www.boordigolf.fi

Kommentteja Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta

“Voi että kun jotain tällaista olisi ollut olemassa silloin, kun itse oli tuon ikäinen.”

– Ilkka Paananen, Supercell

”Tämä on juuri sitä miksi opettajan työtä tekee.
Kun näkee, että nuoret onnistuvat ylittämään itsensä.”

– Heini Pennanen, Gradia, Jyväskylä

”Talouspuoli on se, mistä on oppinut ehkä eniten.
Lisäksi tässä on oppinut sellaista yleistä itsensä esiintuontia ja likoon laittoa. Nyt osaa olla sellaisissa tilanteissa paremmin.”

– Milla Tölli, lukiolainen, Nivalan lukio

”Meillä on tänä päivänä kaikissa tutkinnoissa, kaikilla koulutusasteilla yrittäjäopintoja, ainakin jossain määrin. Onko tarpeeksi? Ei välttämättä, voidaan aina lisätä ja parantaa. Tämä [Vuosi yrittäjänä -ohjelma] on yksi hyvä esimerkki ja toimintatapa, jota kannattaa levittää koko Suomeen.

– Sanni Grahn-Laasonen, opetusministeri

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteystietosi ja paina ”lähetä”, niin kerromme sinulle lisää haluamastasi ohjelmasta ja sen käyttöönotosta.

Opettajan yhteydenottolomake
Tähän voit kertoa miten voimme auttaa sinua (antaa lisää tietoa ohjelmista, auttaa käyttöönotossa, muuta)
Painamalla lähetä suostut siihen, että tietosi tallennetaan Nuori Yrittäjyys ry:n asiakashallintajärjestelmään.
Back To Top