”Hyönteissyönti lyö itsensä läpi”

30.5.2017 2017NY Start Up

Entis NY voitti huhtikuussa Uskalla Yrittää –finaalin korkeakoulusarjan. Suomen paras NY-yritys myy Kurikassa kasvatettuja kotisirkkoja ravinnoksi. Turkulaisopiskelijat valmistautuvat parhaillaan kesäkuun lopulla Helsingissä järjestettäviin EM-kisoihin.

Vuoden 2016 voittajayritys The Great Escape NY:n Sarianna Juntunen, Entis NY, Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä kuvattuna Uskalla Yrittää -finaalin palkintogaalassa Finlandia-talolla.

Yrityksen viisi perustajaa (Laura Alajuuri, Jussi Heikkinen, Iida Hokkanen, Antti Nuutinen, Samuli Taskila) osallistuivat tänä lukuvuonna Turun yliopistossa ja Humak ammattikorkeakoulussa Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämään NY Start Up –yrittäjyyskasvatusohjelmaan.

www.entis.fi                     eec.jaeurope.org/

 

     

 

Esitimme Entikselle kahdeksan kiperää kysymystä – tai no itse asiassa ei niin kiperää…
1) Millainen kokemus NY Start Up –ohjelma on ollut?
– Start Up-ohjelma on ollut kaiken kaikkiaan opettavainen kokemus. Hyvätkään ideat eivät itsessään riitä vaan tärkeintä on asioiden tekeminen ja ideoiden toteutus. Mukavinta on ollut yhdessä tekeminen, tiimistä huokuva innostus sekä uudet mahdollisuudet ja tilaisuudet, jota Start Up -ohjelman myötä on tullut eteen.

2) Mitä Entiksellä on ohjelmassa ennen kesän EM-kisoja?
– Liiketoiminnan päivittäinen kehittäminen vie tällä hetkellä suurimman osan Entiksen ajasta. Tuotekehityksemme on käynnissä, minkä lisäksi kehitämme omaa verkkokauppaamme. Lisäksi osallistumme kesällä useille festareille, jossa levitämme hyönteissyönnin ilosanomaa.

3) Miten uskotte pärjäävänne kisoissa?
– Hyönteissyönnille ja vaihtoehtoisille proteiininlähteille löytyy maailmanlaajuinen kysyntä, jonka ansiosta Entiksellä on hyvät mahdollisuudet pärjätä myös EM-kisoissa.

4) Mitä hyönteisiä myytte eniten? Mistä ostatte hyönteiset?
– Tällä hetkellä myymme suomalaisia, Kurikassa kasvatettuja kotisirkkoja. Tulevaisuudessa tulemme myymään myös useita kotisirkoista sekä mahdollisesti muista hyönteisistä edelleen kehitettyjä tuotteita.


5) Ovatko suomalaiset ennakkoluuloisia?
– Turun Yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 70 % suomalaisista olisi valmiita maistamaan hyönteisruokaa. Omissa tilaisuuksissamme olemme havainneet, että ihmiset ovat hyvin vastaanottavaisia sekä kiinnostuneita hyönteisruoasta.

6) Mitä uskotte, että hyönteissyönnille tapahtuu seuraavan 10 vuoden aikana?
– Nykyään jo lähes 2 miljardia ihmistä ympäri maailman syö hyönteisiä ravinnokseen. Uskomme, että seuraavan 10 vuoden aikana hyönteissyönti lyö itsensä läpi myös länsimaissa. Uskomme myös, että hyönteiset sekä hyönteisistä tehdyt tuotteet saavat elintarvikkeen aseman ja ne löytävät tiensä myös ruokakauppojen hyllyille, jopa Suomessa.

7) Mitä aiotte tehdä NY Start Up –ohjelman jälkeen Entiksessä?
– Kehitämme liiketoimintaamme edelleen ja pyrimme Suomen lisäksi ulkomaan markkinoille.

8) Voiko tästä tulla teille ammatti, ura?
– Jo tällä hetkellä teemme Entiksen kanssa töitä tosissaan ja haavenamme onkin, että Entis pystyisi työllistämään koko poppoon jossain vaiheessa.

Seuraavaksi
#jaEEC17 Esittelyvuorossa: Microsoft Innovation in Technology Award