Yrittäjän päivän viikko huipentui innovaatioleireihin

24.9.2020 2020Leirit

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85878″][vc_column_text]Matka Rankin saareen toiselle innovaatiolerille alkamassa. Maskit saatu kotkalaiselta Eagle Filters -yritykseltä. Kuva: Valokuvausmarikki NY.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Syyskuun alkupuolella vietettiin Yrittäjän päivää. Yrittäjän päivän tarkoituksena on kasvattaa yrittäjien arvostusta ja lisätä tietoisuutta yrittäjyydestä. Tänä vuonna teemana oli suomalaisten yrittäjien kiittäminen sinnikkyydestä ja luovuudesta raskaan vuoden keskellä. Nuori Yrittäjyys ry huomioi Yrittäjän päivän viikon mittaan niin sosiaalisessa mediassaan kuin kattavalla tapahtumatarjonnallaan ympäri Suomen. Viikko huipentui kahteen 24 tunnin mittaiseen innovaatioleiriin Kotkassa ja Tampereella.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Yrittäjän päivää ja sen ympärille rakentunutta teemaviikkoa vietettiin tänä vuonna joustavasti sekä verkossa että paikan päällä tapahtumapaikoilla. 24 h-innovaatioleirit, joissa Nuori Yrittäjyys oli mukana yhtenä järjestäjätahona, järjestettiin hybriditoteutuksena. Esimerkiksi Tampereen innovaatioleiriin oli mahdollista osallistua kokonaan etänä osallistujan niin halutessa. Mahdollisia kasvokkaisia kohtaamisia sisältäneet osuudet järjestettiin turvavälit ja hygieniasuositukset tarkasti huomioiden, sillä osallistujien turvallisuus on tapahtumiemme ykkösasia.[/vc_column_text][vc_empty_space][vcex_heading text=”Rankin merellisissä maisemissa leirin miljöö huomioitiin haastetehtävissä” tag=”h3″][vc_empty_space][vc_column_text]Kotkassa Rankin saaressa järjestetty innovaatioleiri keräsi enemmän halukkaita kuin leirille oli koronarajoitusten vuoksi mahdollista ottaa, joten paikat täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukana oli opiskelijoita Kotkan lyseosta, Karhulan lukiosta ja Haminan lukiosta. Innovaatioleiri käynnistettiin pre-tilaisuudella Merikeskus Vellamossa, jossa päästiin virittäytymään leirin tunnelmaan. Varsinaisen leirin tapahtumapaikkana toimi Kotkan Saaret Oy:n omistama Rankin saari, joka vanhana sotilassaarena omaa vaiherikkaan historian.

Opiskelijat saivat leirillä kaksi erilaista haastetehtävää. Ensimmäisenä tehtävänä oli ideoida ja käsikirjoittaa Pertsa ja Kilu -aiheinen saaristoseikkailu, jonka jokin matkailuyritys voisi jatkojalostaa myytäväksi asiakastuotteeksi. Seikkailu sai perustua joko elokuvissa olleisiin juonenkäänteisiin, mutta myös täysin uuden tarinan keksiminen oli sallittua. Pertsa ja Kilu -elokuvan ohjaaja, Taavi Vartiainen, oli kuvannut leiriläisille videotervehdyksen etukäteen. Toisessa haastetehtävässä nuorten tuli ideoida Ruotsinsalmeen liittyvä matkailutuote. Molempien tehtävien lopputuloksessa tuli hyödyntää Rankin saaren miljöötä.

Leiriä järjestämässä ollut Nuori Yrittäjyys Kymenlaakson aluepäällikkö Maarit Koverola oli erittäin tyytyväinen leiriin. Koverolalla on vankka kokemus useiden eri 12 h- ja 24 h-leirien järjestämisestä.

”Opiskelijoiden paneutuminen haastetehtäviin ja se, millä innolla ja motivaatiolla he prosessoivat tehtäviä, oli lähes häkellyttävää. Kaikki tuotokset olivat hyviä, ja niiden työstämiseen oli todella nähty vaivaa. Tämä leiri osoitti jälleen kerran sen, että yhdessä tekemällä saamme paljon hyvää aikaan!” Koverola kertoo.

Päätöspäivänä leirille saatiin myös vieraita NY-alumnien Santeri Simosen ja Mira Korjulan sekä Kymen yrittäjien puheenjohtajan Hannu Lehtisen vieraillessa paikan päällä moikkaamassa nuoria.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”85871″][vc_column_text]Kuvassa leirin voittajatiimin jäsenet Oliver Kansa, Ville Vanhala, Iina Kristo, Lumi Nokso ja Aino Silander Kotkan lyseosta sekä tutorit Jaro Koskela ja Julia Liikkanen Haminan lukiosta. Kuva: Valokuvausmarikki NY.[/vc_column_text][vc_empty_space][vcex_heading text=”Tampereella suunniteltiin tulevaisuuden yrittäjäverkostoa” tag=”h3″][vc_empty_space][vc_column_text]Myös Tampereella vietettiin innovaatioleiriä samaan aikaan kuin Kotkassa. Leiri järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa näin suurena toteutuksena: leirille osallistui 33 tiimiä eri oppilaitoksista ja paikkakunnilta ympäri Pirkanmaata. Leiri oli kaksipäiväinen viidelle parhaalle tiimille, ja muille tiimeille yhden päivän mittainen.

Tampereen leirin suosiota kasvatti se, että nuoret pääsivät ratkomaan todellisen case-tehtävän. Toimeksianto pisti nuoret pohtimaan, minkälaiseen yrittäjäyhteisöön he haluaisivat kuulua vuonna 2040. Voittajatiimin suunnittelema yrittäjäyhteisö piti sisällään täysin uudenlaisen yrittäjien sovelluksen, jonka kautta yrittäjät pääsisivät sekä pitämään yhteyttä toisiinsa että hankkimaan erilaisia yrittäjille suunnattuja palveluita. Voittaja valittiin Kahoot-äänestyksellä, jossa äänensä pääsivät antamaan Pirkanmaan Yrittäjien luottamushenkilöt.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”86014″][vc_column_text]Tampereen innovaatioleirille osallistuneen tiimin työskentelyä Tredun Sammonkadun toimipisteessä[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]”Leiri oli hyvin onnistunut monen toimijan yhteispuserrus. Osallistuneet tiimit olivat innoissaan osallistumisesta ja siitä että pääsivät kilvoittelemaan todellisen toimeksiannon parissa”, Nuori Yrittäjyys Pirkanmaan aluepäällikkö Noora Bergroth kertoo innostuneena.

Tapahtumaa varten tehtiin erityislaatuista yhteistyötä monen eri paikallisen toimijan kesken, jotta tehtävänanto ja tapahtuma kokonaisuutena olivat mahdollisimman hyödyllisiä niin osallistujille kuin järjestäjillekin. Tapahtumaa olivat Nuori Yrittäjyys ry:n lisäksi järjestämässä Pirkanmaan Yrittäjät, SASKY koulutuskuntayhtymä ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Lisäksi tapahtumassa oli mukana TAMKin Proakatemian tutoreita.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Seuraavaksi
Suomalaisyrittäjä ensimmäistä kertaa arvostetulle FERD’s LISTille Nuori Yrittäjyys -kokemusten siivittämänä