Ammattiopisto Varian Minicampilla osallistujaennätys

3.12.2019 2019Leirit

+70 opiskelijaa

13 tiimiä

7 opettajamentoria

10 tuntia aikaa

13 erilaista liikeideaa

Marraskuun loppu toi mukanaan kolmannen ammattiopisto Variassa järjestetyn Minicamp -leirin. Kolmas kerta toi mukanaan ennätysmäärän osallistujia, kun Koivukylän yksikön liikuntasaliin kokoontui yli 70 opiskelijaa kehittämään uusia liikeideoita. Eri alat sotesta logistiikkaan oli edustettuna. Nuori Yrittäjyys ry fasilitoi leirin ja Varian eri alojen opettajat toimivat tiimien mentoreina päivän ajan.

Minicampin ajatus on yksinkertainen: se on sukellus yrittäjyyteen ja tapahtuman aikana opiskelijat ideoivat, mallintavat ja esittävät liikeidean. Päivä huipentui 2 minuutin myyntipuheisiin, joita olivat arvioimassa paikalliset liike-elämän edustajat Leijonan Luola -tyyliin.

Teemana kestävä kehitys

Minicampin teemana tällä kertaa oli kestävä kehitys eli kaikkien liikeideoiden piti jollain tavalla liittyä ekologiseen, taloudelliseen tai sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen. Opiskelijat tarttuivat hienosti haasteeseen ja lähtivät kehittämään liikeideoita.

Vauhtia vaahtokarkkihaasteesta ja inspiraatiota yrittäjätarinasta

Opiskelijat jaettiin heidän saapuessaan osittain sekaryhmiin, joten päivä käynnistettiin tiimiyttämisharjoituksella, joka oli vaahtokarkkihaaste. Haasteessa tiimeille annettiin 20 palaa spagettia, metri teippiä, metri narua ja yksi vaahtokarkki. Tämän jälkeen heillä oli 18 minuuttia aikaa rakentaa mahdollisimman korkea rakennelma, jonka päällä oli vaahtokarkki. Haasteen avulla ryhmä pääsee heti tekemisen makuun ja erilaiset tiimiroolit on helpompi tunnistaa.

Rakentamisen jälkeen kuultiin NY-lähettilään ja I’m Blue Oy:n perustajan, Patrik Pyöriän tarina NY-yrittäjästä yrittäjäksi ja yrittäjyysaktiiviksi.

Patrikin puheenvuoron jälkeen tiimeille alustettiin hyvän liikeidean edellytyksiä ja mistä erilaisia ideoita voisi löytyä. Alustuksen jälkeen tiimit aloittivat aivoriihen ja omien ideoiden keksimisen.

Leirirastit ja Lean Canvas

Kun tiimit löysivät idea-alkion, saivat he käyttöönsä leirille suunnitellut rastitehtävät, materiaalipohjat ja Lean Canvas -työkalun. Materiaalipaketti koostui tehtävävihosta, joka auttaa tiimiä miettimään omaa liikeideaansa eri näkökulmista. Tehtäviin kuului mm. myynti- ja markkinointikanavien tunnistaminen, kilpailija-analyysi, tiimi-SWOT ja kustannuslaskenta. Eri tehtävien tarkoituksena oli lopulta auttaa tiimejä täyttämään Lean Canvas omasta liikeideasta. Lean Canvas toimii erinomaisena työkaluna alkuvaiheen ideoinnissa ja liikeidean mallintamisessa, koska se keskittyy asiakkaisiin ja heidän ongelmiinsa. Kaikki tiimit täyttivät omasta ideasta Lean Canvasin ennen yritysesittelyn tekemistä.

”Minicampin ytimessä ovat opiskelijoiden valtaistaminen, sopivien työkalujen ja tuen tarjoaminen. Kun opiskelijat saavat itse päättää oman prosessinsa, motivaatio kasvaa ja tulokset paranevat”, toteaa leirin vetänyt Eemeli Alanne Nuori Yrittäjyys ry:stä.

Pizzaa ja pitchausta tuomareille

Iltapäivällä opiskelijat kuulivat alustuksen yritysesittelyn tekemisestä ja sen jälkeen heillä oli pari tuntia aikaa rakentaa omasta liikeideasta kahden minuutin yritysesittely ja tehdä sen tueksi Powerpoint -esitys. Powerpoint -esitys auttoi opiskelijoita tekemään myös kirjallista dokumentointia ideasta. Ennen loppuesityksiä tilasimme paikalle vielä pizzaa, jotta energiataso ei päässyt laskemaan pitkästä päivästä huolimatta.

Minicamp huipentui loppuesityksiin Leijonan Luola -tyylisesti. Koivukylän yksikön auditorion eturivissä istui neljä paikallista liike-elämän asiantuntijaa, jotka antoivat ideoista rakentavaa palautetta ja lopulta valitsivat voittajan. Tämänkertaisen Minicampin voittajaksi valittiin idea kestävän kehityksen perhekahvilasta, jossa vanhemmat ja lapset kohtaavat kestävän kehityksen aiheiden äärellä.

Muita liikeideoita olivat mm. avaimenperä GPS-seurannalla, sosiaalisen kuntoutuksen palveluita, uudenlaisia valvontakameroita, eläinten omistajille sisustustuotteita kuormalavoista ja työnvälityspalvelu.

Yrittäjyysosaamista ja osaamispisteitä

Minicamp on työkalu yrittäjyyden prosessin oppimiseen ja ryhmätyötaitojen oppimiseen. Se on myös helppo opinnollistaa ja esimerkiksi Variassa osallistuvat opiskelijat saivat leiriosallistumisesta yhden osaamispisteen. Yrittäjyyden polkua voi halutessaan jatkaa Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

Voit tutustua Minicamp -malliin tarkemmin täällä.

Seuraavaksi
Nyt se on valmis! Uusi ohjelmamme Oma talous haltuun