NY-alumnien vinkit Job Shadow -päivään: ”Ota kaikki ilo irti!”

26.10.2020 2020Job Shadow

Job Shadow -päivä lähestyy kovaa vauhtia. Lokakuun 29. päivä 15 johtajaa saa innokkaan nuoren kyvyn varjostajakseen yhden työpäivän ajaksi. Päivä sisältää virtuaalisia kohtaamisia ja palavereita, johtajan ja nuoren kahdenkeskistä aikaa sekä yhteisen päätöstilaisuuden kaikkien päivässä mukana olleiden nuorten ja johtajien kesken.

Job Shadow -päivä on jännittävä paikka sekä nuorelle että johtajalle. Nuori saattaa jännittää uusiin ihmisiin tutustumista ja sitä, millaisia kysymyksiä hänen kannattaa johtajalle esittää. Johtaja taas saattaa pohtia sitä, kuinka suuresti hänen päivänsä seuraaminen saattaa vaikuttaa nuoren käsitykseen työelämästä. 

Jotta voisimme helpottaa päivään liittyvää jännitystä, kysyimme kahdelta päivän jo aiemmin kokeneelta NY-alumnilta heidän kokemuksiaan ja vinkkejään uudelle osallistujalle. Tavoitimme kaksi NY-toiminnassa aktiivisesti mukana ollutta konkaria, Venla Vaaralan ja Senni Aallon. 

Venla on ensimmäisen vuoden luokanopettajaopiskelija Oulun yliopistossa. Hän pääsi varjostamaan viime vuonna opetusministeri Li Anderssonia. Senni opiskelee tällä hetkellä sosiaalitieteitä avoimessa yliopistossa ja työskentelee myyjänä vaatekaupassa. Hän on osallistunut tapahtumaan kaksi kertaa, vuosina 2017 ja 2019.

Ensimmäisellä osallistumiskerralla hän varjosti Työeläkevakuutusyhtiö Varman varatoimitusjohtajaa Ville-Veikko Laukkasta. Toisen päivän hän kulki Danske Bankin viestintäjohtajan Anu Ilvosen vanavedessä.

”Muistan jännittäneeni johtajan tapaamista ja päivän kulkua, mutta pelkoni onneksi laantuivat heti johtajan tavattuani. Päivä oli täynnä uusia tuttavuuksia, uuden oppimista sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia keskusteluita”, Senni kertoo omasta Job Shadow -päivään liittyneestä jännityksestään. Molempien NY-alumnien Job Shadow -päivät olivat erittäin onnistuneita. Tytöt muistelevat kokemuksiaan lämmöllä. 

”Olen todella kiitollinen niin Ville-Veikolle kuin Anullekin, että he ottivat minut mukaan päiväänsä ja tekivät tilaa myös yhteisille keskusteluille. Yhdessä vietetty aika johtajan kanssa oli molempien päivien kohokohta ja antoi paljon motivaatiota omiin opiskeluihin!”, Senni hehkuttaa. 

”Päivä oli sisältörikas, jännittävä ja ainutlaatuinen. Pääsin muun muassa kiertelemään Eduskuntatalolla, mukaan erilaisiin kokouksiin ja tapaamisiin sekä kouluvierailulle. Kaiken lisäksi sain opetusministeri Li Anderssonista hyvän tyypin vaikutelman! Samanlaista mahdollisuutta tuskin toista kertaa tulee vastaan”, Venla puolestaan kertoo.

Kysyttäessä vinkkejä päivään sekä Venla että Senni korostavat etukäteen valmistautumisen merkitystä. Senni neuvoo nuorta tutustumaan etukäteen yritykseen ja johtajaan, nukkumaan pitkät yöunet ja syömään kunnon aamupalan. Myös Venla on samoilla linjoilla. 

”Mieti valmiiksi, mitä voisit seuraamaltasi johtajalta kysyä ja oppia. Jännittävässä tilanteessa pää lyö helposti tyhjää, eikä mitään järkevää sanomista tule mieleen. Ja muista, että myös he, kaikki johtajat, ovat loppujen lopuksi aivan tavallisia ihmisiä. Ota kaikki ilo irti!” Venla rohkaisee.

NY-alumnien hallitus järjestää G2G hosted by NY-alumnit -tapahtuman Job Shadow -päivää edeltävänä iltana, jossa tapahtumaan osallistuvat nuoret tapaavat aiemmin Job Shadow -päivään osallistuneita alumneja. G2G-tapahtuma järjestetään ManpowerGroupin kanssa tehdyn yhteistapahtuman Ready for Workin jälkeen. G2G-tapahtuman tarkoituksena on, että nuoret saavat mahdollisuuden valmistautua tulevaan päivään yhdessä muiden nuorten kanssa ja purkaa jännitystään.

Seuraavaksi
Job Shadow -päivän parit 29.10.2020