Nuoret muuttavat johtajuutta nyt ja tulevaisuudessa

4.11.2020 2020Job Shadow

Nuori Yrittäjyys ry:n vuotuinen Job Shadow -päivä järjestettiin jälleen torstaina 29.10.2020. Yhteensä 18 nuorta eri puolilta Suomea pääsi seuraamaan kokeneiden johtajien työpäivää, tällä kertaa virtuaalisesti etäyhteyksien välityksellä. Päivä avasi nuorille näkymän johtajan työhön ja työyhteisöön sekä tarjosi mahdollisuuden saada henkilökohtaista sparrausta itselle tärkeissä asioissa. Keskusteluissa kävi ilmi, että nuoret tulevat muuttamaan johtajuutta ja sen muotoja tulevaisudeen työelämässä.

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämää Job Shadow -päivä vietettiin kuudetta kertaa torstaina 29.10.2020. Kahdeksantoista pitkäkestoisen Vuosi yrittäjänä -yrittäjyyskasvatusohjelman läpikäynyttä nuorta pääsi seuraamaan johtajan työpäivää ja tutustumaan työelämään. Seuraamansa johtajan kanssa nuori pääsi osallistumaan palavereihin ja tarkastelemaan, millaisia asioita johtajan vastuualueelle kuuluu, miten asioita käsitellään työyhteisössä ja millaisia taitoja johtajalta odotetaan.

Kuntarahoituksen pääomamarkkinoiden johtaja Joakim Holmströmin päivää pääsi seuraamaan kempeleläinen Elia Luukkonen. Joakim otti Elian mukaan kansainvälisen yhteistyöpankin tapaamiseen, sekä valmisteli hänen kanssaan tulevaa luottoluokittajatapaamista. Lisäksi päivä sisälsi paljon yhteistä keskustelua Elian kanssa.

– Elia on erittäin fiksu ja määrätietoinen kaveri. Omasta sijoittamisesta alkanut kiinnostus varmasti vaikuttaa siihen, miten hyvin hän pystyi omaksumaan päivän aikana esiin tulleita uusia aihepiirejä. Halusin, että hän saisi käsityksen siitä, miten Kuntarahoituksen tapaiset toimijat hankkivat varansa, miten pääomamarkkinat toimivat, ketkä meihin sijoittavat ja millaista yhteistyötä teemme kansainvälisten pankkien kanssa, sanoo Holmström.

Lue lisää Elian ja Joakimin päivästä Kuntarahoituksen sivuilta. Porilainen NY-alumni Elsa-Maria Oksanen pääsi puolestaan Fennian digitaalisen liiketoiminnan johtaja Hanna Länsivuoren varjoksi virtuaalipäivän ajaksi.

–Virtuaalitoteutus toimi hyvin, vaikka ennen Job Shadow -päivää ehdinkin vähän jo pohtia, että kuinka paljon tapahtuman toteutus etänä vaikuttaa kokonaiskokemukseen. Näin jälkeenpäin voin kyllä sanoa, että päivä Fennian kanssa onnistui oikein hyvin, vaikka ei livenä päästykään näkemään. Vinkkejä sateli pitkin päivää monesta suunnasta, mutta konkreettisimmat vinkit tulevaisuuteen sain työnhakuun ja urakehitykseen liittyen. Puhuimme paljon siitä, miten aktiivisuuden näyttäminen on ehdottoman tärkeää työtä hakiessa, eikä hakemuksesta kannata jättää mitään sellaista pois, josta saattaisi olla edes vähän hyötyä. Päivän paras juttu oli sosiaalisen median ja viestinnän sparraus, josta sain sellaisia oppeja, jotka tulevat varmasti tarpeeseen, Oksanen kertoo.

Job Shadow -päivän päätteeksi kaikki johtajat ja nuoret kokoontuivat yhteiseen päätöstilaisuuteen, jossa he pääsivät pohtimaan päivän tuomia oppeja johtajuudesta pienissä ryhmissä. Keskusteluista nousi selkeitä teemoja, joihin moni oli kiinnittänyt huomiota.

Johtajat huomasivat, että nuoret ovat paljon valmiimpia työelämään, kuin johtajat itse olivat nuoressa iässä. Nuoret näkevät maailmaa laajemmin ja tietopohjaa tulevaisuudessa pärjäämiseen on rakennettu jo varhaisemmassa vaiheessa. Päivän aikana nousi erityisesti esiin, että nuorilla on rohkeus kyseenalaistaa ja tuoda omia mielipiteitä vahvasti julki.

Nuoret puolestaan huomasivat johtajan työn vaativan paljon erilasia taitoja ja ominaisuuksia. Johtajan tulee tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, ja hänen täytyy osata kuunnella muita. Johtajalla on tärkeä vastuu koota toimiva tiimi, jossa on mahdollisimman erilaista osaamista. Henkilöstöä täytyy myös pystyä motivoimaan. Erityisesti isojen kokonaisuuksien hallitseminen nousi nuorten mielestä tärkeäksi taidoksi johtajan arjessa.

Suurin kiitos päivästä kuuluu mukana olleille kumppaniorganisaatioille, jotka tarjosivat nuorille unohtumattoman kokemuksen. Job Shadow -päivässä olivat mukana Citi, Danske Bank, Elo, Euroclear Finland, Fennia, Handelsbanken, HP Suomi, Kuntarahoitus, ManpowerGroup Finland, OAJ, OP, SEB, Suomen Yrittäjät, Taaleri ja TEM.

Seuraavaa Job Shadow -päivää vietetään lokakuussa 2021.

Seuraavaksi
Vaasa LittFest -kirjallisuusfestivaali: Nuorten silmissä