Job Shadow – arvokkaita työelämätaitoja ja verkostoja

2.11.2021 2021Job ShadowToinen aste

Job Shadow 2021

”Mahtavaa kun tällainen esiboomeri pääsee juttelemaan oikeiden nuorten kanssa”, totesi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen nuoren yrittäjän Luka Väisäsen kanssa vietetystä Job Shadow -päivästä. Mitä muuta päivä tarjosi kootessaan 30 johtajaa ja nuorta yhteen?

Job Shadow on Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämä päivä, jossa eri alojen johtajat saavat työparikseen nuoren yhden päivän ajaksi. Nuoret tulevat eri puolilta Suomea ja ovat osallistuneet NY:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osana koulunsa opetusta. Päivän aikana nuori seuraa johtajan työtehtäviä, osallistuu keskusteluihin ja kertoo omista kokemuksistaan.

Katso videoltamme, miltä meno näytti vuoden 2021 Job Shadow -päivässä!

Uravaihtoehtoja kartoittamassa

Nuorelle päivä on ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa huippujohtajan arkeen tarjoten ikimuistoisia hetkiä, mutta myös isolla kauhalla mahdollisuuksia oppia. Ymmärrys työnteon tavoista konkretisoituu, kun nuori seuraa johtajan työtä ja osallistuu keskusteluihin. Nuori pääsee myös näkemään, että johtaminen on monipuolista ja kiireistä työtä ja hyvältä johtajalta vaaditaan monenlaista osaamista ja vahvuuksia. Kenties nuori innostuu jopa itse johtajuudesta ja rupeaa pohtimaan sitä mahdollisena uravaihtoehtona.

– Odotan innolla Job Shadow -päivää! Idea on ihan huikea ja yritän ottaa siitä kaiken ilon irti. Uskon, että päivä tulee olemaan hyvin opettavainen ja tulevaisuuden kannalta hyödyllinen, sanoo Joonas Nissinen. 

Myös johtajat saavat päivältä paljon. 

– Saimme paljon out of the box -mielipiteitä meidän toimintaamme. Haluamme totta kai kehittyä koko ajan ja siihen näkökulmaan tuli hyviä juttuja, jotka pakottavat meidät ajattelemaan asioita uudella tavalla, toteaa Palloliiton operatiivinen johtaja Mikko Varis.

“Parasta Job Shadow -päivässä on vastavuoroisuus. Ainoastaan nuoret eivät ole saamapuolella, myös mukana olevat johtajat saavat uusia ajatuksia nuorten kysymyksistä ja mielipiteistä. Todellinen win-win tilanne!”

– Työeläkeyhtiö Elon Instagram-postaus 28.10.2021

Lukiolaisille lisää työelämään tutustumista

Työelämätaitojen harjoittelun merkitys koulussa on nostettu tärkeän ja tarpeellisen keskustelun ytimeen työelämämurroksen seurauksena. Miten koulut voivat valmistaa nuoret mahdollisimman hyvin tulevaisuuden vaikeasti ennakoitavaan työelämään?

Työelämään tutustumisjakso eli TET-jakso on yksi konkreettinen tapa tutustuttaa nuoria käytännönläheisesti työelämään. TET-jakso kuuluu peruskoulujen opetussuunnitelmaan, ja on vuodesta toiseen sekä pidetty opintojakso, mutta varsinkin korona-aikana myös haasteellisesti järjestettävä. Nuoret eri kouluasteilla kokevat tutustumisjakson merkitykselliseksi ja opettavaiseksi, mutta tutustumisjaksopaikan löytäminen voi olla hyvinkin haastavaa.

Yhteiskuntaan verkostoituminen ja työelämään tutustuminen on sisällytetty myös lukion opetussuunnitelmaan, mutta vakiintunutta mallia niiden toteuttamiseksi ei ole. Lukiolaisten liiton syksyllä 2020 teettämän kyselyn mukaan lukiolaisnuoret myös toivoisivat opintoihinsa lisää työelämään tutustumista ja ohjausta urasuunnitelmilleen. Job Shadow -päivä onkin lukiolaisille huikea tilaisuus viettää “hieman erilainen TET-päivä” verkostoituen samalla työelämän johtajan ja kollegoiden kanssa.

Voisiko Job Shadow -päivän malli olla jotain, mitä voisi skaalata laajemminkin lukiolaisille tarjottavaksi, jolloin alueen koulutuksen järjestäjät ja elinkeinoelämä löisi hynttyyt yhteen?

 

Kirjoittaja:

Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys ry vahvistaa yrittäjyyskasvatustyötä pääkaupunkiseudun ruotsinkielisissä kouluissa - Rahoitusta kolmelta säätiöltä