skip to Main Content

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys. Tuemme yrittäjyyskasvatusta, jossa tavoitteemme on saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien. Tarjoamme 7–29-vuotiaiden nuorten yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa tukevia ohjelmia, jotka toteutetaan kouluissa osana opetusta. Tutustu ohjelmiimme.

Yhdistyksen rahoitus muodostuu pääosin säätiöiden ja yritysten tuesta.

NY on osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -verkostoa. JA on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta nuorille tarjoava organisaatio. Verkosto tavoittaa vuodessa yli kymmenen miljoonaa oppilasta 113 maassa.

Yhdistyksen historia

Nuori Yrittäjyys -toiminta alkoi Suomessa vuonna 1995, jolloin ensimmäiset koulut lähtivät mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan (alkuperäiseltä nimeltään Nuori Yrittäjyys -ohjelma). Toiminta alkoi osana Svenska Handelshögskolania (Hanken) ja vuoteen 2002 saakka toiminta oli Hankenin yrittäjyyskasvatusprojekti. Svenska Handelshögskolan oli toiminnalle luonnollinen aloituspaikka, sillä sisarjärjestömme Ruotsissa on toiminut vuodesta 1980 lähtien. Naapurimaan innoittamana Nuori Yrittäjyys  -toiminta tuotiin Suomeen.

Nuori Yrittäjyys ry perustettiin vuoden 2002 lopulla ja yhdistyksen toiminta alkoi vuoden 2003 alusta. Yhdistyksen perustaminen mahdollisti yhteistyökumppaneiden hankkimisen ja tarjosi toiminnalle hyvät mahdollisuudet Vuosi yrittäjänä -ohjelman kasvattamiseen. Yhdistyksen perustajajäseninä toimivat Hanken, Helsingin kauppakorkeakoulu (nykyisin Aalto-yliopisto) Suomen Yrittäjät ja Jobs and Society (nykyisin Suomen Uusyrityskeskukset).

Vuoden 2003 aikana mukaan tulivat myös ensimmäiset yrityskumppanit ja heidän tuellaan aloitettiin uusien NY-ohjelmien suunnittelu ja toteutus. Samassa yhteydessä Vuosi yrittäjänä -ohjelman nimi tuli käyttöön entisen Nuori Yrittäjyys -ohjelman tilalle ja Nuori Yrittäjyys varattiin samalla viestinnässä yhdistyksen nimelle.

Vuonna 2004 julkaistiin Oma talous -ohjelma ja vuosien 2005-2011 aikana ohjelmavalikoimaa laajennettiin kattamaan kaikki ikävuodet alakoulusta korkea-asteelle. Yksityisten yritysten rahoitus ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Opetushallituksen rahoittamat kehityshankkeet mahdollistivat ohjelmakehityksen ja ohjelmien levittämisen kansallisesti.

Vuosien 2004 – 2019 välillä Vuosi yrittäjänä -ohjelman vuosittainen osallistujamäärä on kasvanut 500 nuoresta noin 4500 nuoreen. Nykyisin Vuosi yrittäjänä -ohjelma on saatavilla yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Ohjelma on käytössä yli 180 oppilaitoksessa ympäri Suomen.

Tänään Nuori Yrittäjyys ry on yksi tunnetuimmista yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaitojen kehittäjistä Suomessa.

Maksuttomia ohjelmia

Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa kaikkiin ohjelmiin valmiin opintomateriaalin sekä tukea materiaalin käyttöönotossa. Ohjelmat ovat maksuttomia lukuunottamatta Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa. Opettajien ohjelmakoulutukset ovat maksuttomia.

NY kannustaa kouluja avaamaan ovensa ympäröivään yhteiskuntaan. NY-ohjelmiin sisäänkirjoitetut liike-elämän vapaaehtoisten roolit helpottavat yhteistyön rakentamista koulujen ja yritysten välille. NY-ohjelmat muodostavat NY Yrittäjyyskasvatuksen polku -kokonaisuuden, joka tarjoaa yhteistyömahdollisuuksia alaluokilta korkea-asteelle.

NY on osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa

JA on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta nuorille tarjoava organisaatio. Verkosto tavoittaa vuodessa yli kymmenen miljoonaa oppilasta 113 maassa. JA Europen verkosto tavoittaa vuodessa yli kolme miljoonaa oppilasta 39 maassa.

Suomessa Nuori Yrittäjyys -toimintaa on ollut vuodesta 1995.

JA Worldwide
JA Europe

Nuori Yrittäjyys ry on verkostonsa malliorganisaatio

NY:n kattojärjestön JA Europen myöntämä Model Organisation Award on tunnustus laadukkaasta, eri ikäryhmiin suunnatusta toiminnasta sekä vaikuttamisesta koko Euroopan laajuisen verkoston menestykseen. Nuori Yrittäjyys ry on saanut malliorganisaatio -tunnustuksen useasti.

Yhdistyksen hallitus

Nuori Yrittäjyys ry:n hallituksessa vaikuttavat:

 • Kari Laukkanen (pj)
 • Kari Björklöv, Fennia (vpj)
 • Camilla Laitinen, SEB
 • Jyri Lindén, Nordic Business Forum
 • Emma-Stina Vehmanen, Miltton Networks
 • Tarja Kallonen, Finanssiala ry
 • Johanna Flythström, Roschier
 • Teemu Kokko, Haaga-Helia
 • Aicha Manai, Suomen Yrittäjät ry
 • Susanna Kallama, Suomen Uusyrityskeskukset ry
 • Joni Tikkanen, Elo
 • Kati Lehesmaa, Taaleri

Alumnitoiminta

NY-alumnien toimintaan ja jäseniksi ovat tervetulleita kaikki NY:n ohjelmiin osallistuneet. NY-alumnit eli JA Alumni Finland ry on itsenäinen aktiivisten nuorten ylläpitämä alumniyhdistys, joka ei tavoittele taloudellista voittoa toiminnallaan. Verkostoituminen muiden yrittäjähenkisten nuorten ja yritysmaailman edustajien kanssa on yhdistyksen toiminnassa vahvasti läsnä.

NY-alumnit tavoitat yhdistyksen nettisivuilta tai Facebook-sivuilta.

Back To Top