skip to Main Content

Nuori Yrittäjyys ry

Olemme voittoa tavoittelematon yrittäjyyskasvatuksen kärkijärjestö Suomessa. Tarjoamme lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia ohjelmia kouluille ja oppilaitoksille. Ohjelmamme ovat käytännönläheisiä ja maksuttomia.

Päätoimipaikkamme on Pasilassa, minkä lisäksi meillä eri puolilla Suomea toimiva alueverkosto.  Alue-edustajamme tukevat opetushenkilöstön työtä yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen edistämisessä ja rakentavat yhteistyötä kuntien ja paikallisen elinkeinoelämän kanssa. Pyrimme varmistamaan, että kaikki lapset ja nuoret saavat mahdollisuuden oppia tarvittavia tulevaisuustaitoja tasavertaisesti ympäri Suomea.

Työtämme vauhdittaa 115 maassa toimiva Junior Achievement (JA) -verkosto, jonka kansainvälinen osaaminen ja satavuotinen historia ovat toimintamme tukena.

Yhdistyksen historia

Nuori Yrittäjyys -toiminta alkoi Suomessa vuonna 1995, jolloin ensimmäiset koulut lähtivät mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan (alkuperäiseltä nimeltään Nuori Yrittäjyys -ohjelma). Toiminta alkoi osana Svenska Handelshögskolania (Hanken) ja vuoteen 2002 saakka toiminta oli Hankenin yrittäjyyskasvatusprojekti. Svenska Handelshögskolan oli toiminnalle luonnollinen aloituspaikka, sillä sisarjärjestömme Ruotsissa on toiminut vuodesta 1980 lähtien. Naapurimaan innoittamana Nuori Yrittäjyys  -toiminta tuotiin Suomeen.

Nuori Yrittäjyys ry perustettiin vuoden 2002 lopulla ja yhdistyksen toiminta alkoi vuoden 2003 alusta. Yhdistyksen perustaminen mahdollisti yhteistyökumppaneiden hankkimisen ja tarjosi toiminnalle hyvät mahdollisuudet Vuosi yrittäjänä -ohjelman kasvattamiseen. Yhdistyksen perustajajäseninä toimivat Hanken, Helsingin kauppakorkeakoulu (nykyisin Aalto-yliopisto) Suomen Yrittäjät ja Jobs and Society (nykyisin Suomen Uusyrityskeskukset).

Vuoden 2003 aikana mukaan tulivat myös ensimmäiset yrityskumppanit ja heidän tuellaan aloitettiin uusien NY-ohjelmien suunnittelu ja toteutus. Samassa yhteydessä Vuosi yrittäjänä -ohjelman nimi tuli käyttöön entisen Nuori Yrittäjyys -ohjelman tilalle ja Nuori Yrittäjyys varattiin samalla viestinnässä yhdistyksen nimelle.

Vuonna 2004 julkaistiin Oma talous -ohjelma ja vuosien 2005–2011 aikana ohjelmavalikoimaa laajennettiin kattamaan kaikki ikävuodet alakoulusta korkea-asteelle. Yksityisten yritysten rahoitus ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Opetushallituksen rahoittamat kehityshankkeet mahdollistivat ohjelmakehityksen ja ohjelmien levittämisen kansallisesti.

Vuosien 2004–2019 välillä Vuosi yrittäjänä -ohjelman vuosittainen osallistujamäärä on kasvanut 500 nuoresta noin 4500 nuoreen. Nykyisin Vuosi yrittäjänä -ohjelma on saatavilla yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Ohjelma on käytössä yli 180 oppilaitoksessa ympäri Suomen.

Tänään Nuori Yrittäjyys ry on yksi tunnetuimmista yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaitojen kehittäjistä Suomessa.

Nuori Yrittäjyys ry:n missio, visio ja arvot

VISIO
Jokainen lapsi ja nuori saa oppia ja kokeilla yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja.

MISSIO
Autamme opettajia edistämään yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen oppimista, osana maailmanlaajuista verkostoa.

ARVOT
Käytännönläheisyys
Yhteisöllisyys
Mahdollistaminen
Innostavuus
Vastuullisuus

Monipuolisia yrittäjyyskasvatuksen ohjelmia eri kouluasteille

Kehitämme ja tarjoamme innostavia ja käytännönläheisiä ohjelmia yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen oppimiseen esiopetuksesta korkea-asteelle. Kaikki ohjelmat ovat monialaisia ja kannustavat tekemällä oppimiseen ja taitojen soveltamiseen laaja-alaisesti koulussa ja vapaa-ajalla.

Järjestämme myös vuosittain satoja ohjelmakoulutuksia, joissa opettajat voivat verkostoitua muiden yrittäjyyskasvatusta edistävien kollegojen kanssa. Kaikki ohjelmat, niiden materiaalit ja opettajakoulutukset ovat maksuttomia.

Kannustamme kouluja avaamaan ovensa ympäröivään yhteiskuntaan. NY-ohjelmat on rakennettu tukemaan koulujen ja yritysten yhteistyön vahvistamista, kuten yritysvierailuja sekä esiintymismahdollisuuksia vapaaehtoisille yritysten edustajille, tuomaroijina tai harjoitusyrityksen sparraajina.

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku

Opinto-ohjelmia esiopetuksesta korkea-asteelle.

Nuori Yrittäjyys on osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa

Junior Achievement on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta nuorille tarjoava organisaatio. Verkosto tavoittaa vuodessa yli kymmenen miljoonaa oppilasta 115 maassa. Euroopassa toimiva JA Europe -verkosto tavoittaa vuodessa yli kolme miljoonaa oppilasta 40 maassa.

Nuori Yrittäjyys ry:n kattojärjestö JA Europe myöntää vuosittain Model Organisation Award -palkinnon laadukkaasta, eri ikäryhmille suunnatusta toiminnasta ja JA Europen verkoston menestyksen edistämisestä. Nuori Yrittäjyys ry on saanut tunnustuksen useana vuonna, viimeksi vuonna 2021.

Tutustu kansainväliseen JA Worldwide -verkostoon ja JA Europe -verkostoon.

Yhdistyksen hallitus

NY:n hallitus koostuu nimekkäistä työ- ja liike-elämän vaikuttajista. Vuonna 2022 hallituksessa vaikuttavat:

  • Christina Dahlblom (pj)
  • Mika Aho, Yksityisyrittäjäin säätiö
  • Leena Pöntynen, Teknologiateollisuus
  • Jussi Karhunen, Finanssiala ry
  • Camilla Laitinen, SEB
  • Sari Laitinen, Suomen Yrittäjät
  • Jyri Lindén, Nordic Business Forum
  • Aki Puustinen, Muuramen lukio
  • Sirkku Soini, Me-säätiö

Alumnitoiminta

NY-alumnien toimintaan ja jäseniksi ovat tervetulleita kaikki NY:n ohjelmiin osallistuneet. NY-alumnit eli JA Alumni Finland ry on itsenäinen aktiivisten nuorten ylläpitämä alumniyhdistys, joka ei tavoittele taloudellista voittoa toiminnallaan. Verkostoituminen muiden yrittäjähenkisten nuorten ja yritysmaailman edustajien kanssa on yhdistyksen toiminnassa vahvasti läsnä.

NY-alumnit tavoitat yhdistyksen nettisivuilta tai Facebook-sivuilta.

Back To Top