Yrittäjyyspuheet todeksi  –yrittäjyydestä totta myös kouluissa!

25.8.2015 2015BlogiOpetussuunnitelma

Yrittäjämäinen asenne tekemiseen, itsensä työllistämisen taidot ja talouden ymmärtäminen ovat ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Hallitus, yrittäjäjärjestöt ja yrittäjät puhuvat samaan suuntaan. Uudistuvat perusopetuksen opetussuunnitelmat tuovat yhteiskuntataidot, työelämävalmiudet ja yrittäjyyden näkyvästi esille. Tärkeänä työelämävalmiutena on  koodaaminen, joka näkyy enemmän myös Nuori yrittäjyys ry:n – ohjelmissa.  Ammatillisessa koulutuksessa tavoitellaan aiempaa enemmän itsensä työllistämisen ja yrittäjyyden valmiuksia. Lukiokoulutuksessa haetaan ilmiöpohjaisuutta ja siltoja työelämään. Korkea-asteen nuoria houkutellaan kokeilemaan yrittäjyyttä. Konkreettisia toimenpiteitä tavoitellaan pian.

Euroopan komissio on linjannut Yrittäjyyden toimenpide -ehdotuksessa (European Commission Entrepreneurship Action Plan 2020), että vuoteen 2020 mennessä jokaisessa Euroopan maassa nuoren on saatava ennen oppivelvollisuuden päättymistä yrittäjyyskasvatusta tai kokemus harjoitusyrityksen pyörittämisestä. Komission asiakirjassa harjoitusyrityksellä viitataan NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, joka on Euroopan laajin ja parhaaksi valittu menetelmä yrittäjyysasenteiden ja tekemisen, työelämävalmiuksien ja talouslukutaitojen toimintaympäristöksi.

NY Vuosi yrittäjänä on lukuvuoden mittaisena kasvupolkuna riittävän pitkä vaikuttamaan nuorten asenteisiin, vastuunottamiseen, kykyyn toimia ryhmässä. Lisäksi ohjelma auttaa ymmärtämään yhteiskunnan toimintaa ja yrittäjyyttä. Seuraavan kahden vuoden aikana viidessä Euroopan maassa tutkitaan ohjelman vaikutuksia yhteensä 8 000 15–19-vuotiaaseen nuoreen.

Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmat ovat tekemällä oppimista – learn by doing. Sisukkaiden suomalaisten usein heikoksi lenkiksi todettu markkinointi- ja myyntiosaaminen ja varsinkin myyntipuhe eli pitchaaminen kehittyy vain harjoittelemalla. NY yrittäjyyskasvatuksen polku tarjoaa näitä  mahdollisuuksia oppimisympäristöjen kautta kaikilla kouluasteilla ja oppilaan oman tason mukaisten harjoitteiden ja tehtävien kautta. Jokainen nuoren ympärillä oleva ja heidän kanssaan toimiva voi miettiä, annammeko nuorille riittävästi mahdollisuuksia tehdä, kokeilla, yrittää, erehtyä ja oppia tekemällä?

Voisiko Suomi olla Euroopan ensimmäinen maa, jossa maailman parhaissa kouluissa omaksutun osaamisen hyödyntäminen ja omien ideoiden myyminen sekä esittäminen ovat vuonna 2020 arkipäivää koulupolun varhaisilta vuosilta alkaen?

Veljekset

Pikkuyrittäjät-kesäleiri Kalliossa

Ps. Yrittäjän päivää vietetään lauantaina 5.9. Helsingin Narinkkatorilla katujuhlan muodossa kello 10–13. NY on mukana tapahtumassa yhdessä NY-yrittäjien kanssa. Paikalla on lisäksi paljon eri alojen yrittäjiä ja lavalla nähdään mm. NY-kummin Alexander Stubbin ja viime vuoden toisen asteen voittaja NY-yrityksen DimenoSafety NY:n haastattelu.

Lisätietoa tapahtuman Facebook-sivuilla ja Yrittäjän päivän -sivuilla sekä #yrittajanpaiva.

Kutsumme kaikki lämpimästi tervetulleiksi paikan päälle.

Nähdään Narinkkatorilla!

Seuraavaksi
Suomen nuorimmat yrittäjät uskaltavat yrittää – Yrittäjän Päivässä nuoria kannustaa NY kummi Alexander Stubb