Vieraskynä: Sijoittaminen ei ole hankalaa

15.6.2016 2016Blogi

Nuori Yrittäjyys ry:n lukukausi 2015-2016 on loppusuoralla. Katseet ovat muutamissa kesän kohokohdissa ja elokuussa alkavassa uudessa kouluvuodessa. Pian käytössä on kaikkialla Suomessa uusi opetussuunnitelma, jossa yrittäjyyskasvatuksella on suurempi rooli kuin kertaakaan aiemmin. Hienoa!

Siirtykäämme kesälomaa kohti Vieraskynä –blogin kautta. Ennen juhannusta julkaisemme kolmen arvostetun liike-elämän ammattilaisen kirjoituksia, joista etenkin nuoret saavat tärkeitä eväitä työelämään ja taloudenhallintaan.

Ensimmäisenä kynän varressa on johtaja Kirsi Hokka eQ Varainhoito Oy:stä.

Tunnetko yhtään ihmistä, joka on aloittanut omatoimisen sijoittamisen jo teini-iässä?

Monelle nuorelle sijoittaminen tuntuu kaukaiselta ja vaikealta. Rahat menevät elämiseen ja elämän rakentamiseen, tarpeita on paljon. Nuorenakin voin kuitenkin miettiä myös pidemmälle tulevaisuuteen. Jos jotakin saisi säästöön jo nyt, voisi se helpottaa – ja ilahduttaa – tulevaisuudessa. Monet iäkkäät sijottajagurut kertovat julkisuudessa aloittaneensa hyvin pienestä, ja istuvansa nyt suuren omaisuuden päällä. Houkuttava ajatus.

Mitä sijoittaminen on?

Mielikuva sijoittamisesta saattaa olla monella vääristynyt. Se mielletään usein hankalaksi. Näemme tv-uutisissa kolmeen ruutuun tuijottavia ja kahteen puhelimeen samaan aikaan puhuvia meklareita. Luemme lehdistä pörssiromahduksista. Ammattilaiset puhuvat IG:stä ja High yieldistä, osinko-osakkeista, syklisistä osakkeista ja hedge fundeista. Miten tuossa mylläkässä osaa mitään sijoittaa? Entä jos kaikki rahat menevät?

Sijoittaminen ei ole vaikeaa eikä hankalaa, kun puhutaan perusasioista. Isossa kuvassa voit sijoittaa muutamaan niin sanottuun pääomaisuusluokkaan. Erilaiset tahot, mm. valtiot ja yritykset laskevat liikkeelle eripituisia velkakirjoja, joiden ostajille liikkeeseenlaskija maksaa korkoa. Kun ostat tällaisia korkopapereita, kiinnitä huomio velallisen kykyyn maksaa korkonsa ja velkansa takaisin. Mitä heikompi se on, sitä enemmän sinun pitää saada tuottoa eli korkoa. Korkomarkkina jaetaankin eri luottokelpoisuusluokitusten osalta aika selkeisiin luokkiin, joista voit valita oman tuotto/riskitavoitteesi. Osakesijoittajana sijoitat pörssiin listattujen yhtiöiden omaan pääomaan ja sikäli kun yritys voi hyvin ja maksaa osinkoa, pääset omistaja hyötymään sekä osingosta että mahdollisesti arvonnoususta. Nykyisin on helppoa sijoittaa rahastojen kautta myös kiinteistöihin, vaikka sijoitussumma olisi pieni. Näiden lisäksi on kaikenlaisia muita omaisuusluokkia, mutta niitä et aloittelevana sijoittajana mielestäni tarvitse.

Aluksi ihan jees salkku riittää

Jos olet nuori ja sijoitusaikaa on paljon, voit sijoittaa pääosin osakemarkkinoille. Osakekurssit heiluvat välillä tosi paljon ja siihen ei auta oikein muu kuin aika ja niin sanottu aikahajautus. Jos sijoitat useamman vuosikymmenen säännölliseen tahtiin, vaikka pieniäkin summia, osuu osa ostoista monttuihin ja osa huippuihin ja keskimäärin sinulle todennäköisesti syntyy ihan jees salkku. Sitten kun alat tarvita rahaa, pitää alkaa miettiä riskitason laskua ja korkopuolelle siirtymistä. Nuoren sijoittajan osalta ylipäänsäkään ei kannata sijoittaa alkuvaiheessa korkopapereihin ja tällä hetkellä korkomarkkinoiden tilanne on muutoinkin sijoittajalle hankala.

Näin pääset alkuun

Helpoin tapa on sijoittaa sijoitusrahastoihin. Yhdellä sijoituksella saat tyypillisesti 30–500 osakkeen salkun ja joku katsoo salkun perään. Kolmella rahastosijoituksella voit ostaa nipun eurooppalaisia, amerikkalaisia ja kehittyvien markkinoiden osakkeita. Halvin vaihtoehto ovat indeksirahastot, joissa osakkeita on aina kulloisenkin osakeindeksin sisällön verran.  Voit toki sijoittaa myös suoraan osakkeisiin, mutta silloin valitset yksittäiset osakkeet itse. Ja kustannuksia liittyy siihenkin. Nämä eivät ole myöskään joko/tai valintoja. Jos haluat seurata yksittäisiä firmoja ja sijoittaa suoraan osakkeisiin, mene ”merta edemmäs” kalaan eli kansainvälisille markkinoille rahastosijoittajana. Sijoita mieluummin vaikka pienissä erissä ja kuukausi kuukaudelta, kuin isossa kertaerässä, niin markkinariski hajautuu.

Käytännössä pääset alkuun rekisteröitymällä jonkin varainhoitotalon nettisivujen kautta asiakkaaksi ja tekemällä sijoituksen haluamiisi rahastoihin. Useimmilla on myös puhelinpalvelu, joista voit kysyä neuvoa. Pankkien kanssa pääset alkuun jo muutamalla kympillä, ja varainhoitoon erikoistuneissakin taloissa sinut toivotetaan tervetulleeksi satasen tai muutaman satasen sijoituksella.

kirsi_hokka

Kirsi Hokka
johtaja, asiakkuudet
eQ Varainhoito Oy

 

Seuraavaksi
Vieraskynä: Sijoittajaksi jo nuorena