Vieraskynä: Sijoittajaksi jo nuorena

17.6.2016 2016Blogi

Tässä kirjoituksessa käsittelemme sijoittamista Vieraskynä-blogin kautta. Ennen juhannusta julkaisemme talouselämän ammattilaisten kirjoituksia, joista etenkin nuoret saavat tärkeitä eväitä työelämään ja taloudenhallintaan.

Viikonlopun alkajaisiksi on vuorossa sijoitustietoa pörssin näkökulmasta. Ohjeita tarjoilevat Heli-Kirsti Airisniemi ja Lauri Rosendahl, Nasdaq Helsinki.

 

Sijoittajaksi jo nuorena

Mielikuvissamme sijoittajat ovat nuoria tai keski-ikäisiä miehiä. Heidän elämänsä on jännittävää, he elävät leveästi, matkustelevat ja tienaavat fiksuilla arvopaperikaupoillaan suuria summia. Sijoittajat ovat ihailtuja oman elämänsä sankareita – rikkaita älykköjä, jotka sijoittavat esimerkiksi viettääkseen loppuelämänsä Floridassa golfia pelaillen.

Säästämistä taas pidetään tylsänä ja säästäjiä köyhinä saitureina, joiden säästötkin ovat pieniä. Säästäjät – vanhukset ja naiset – kituuttavat pimeissä lähiöyksiöissään kaurapuuron ja piimän voimin, jotta jaksavat taas käydä tyhjentämässä vanhan säästöpossunsa pankkiin.

Mielikuvien illuusio

Onneksi totuus on kaukana mielikuvista. Sijoittajat ovat tavallisia ihmisiä ja sijoittaminenkin on säästämistä. Säästäjä säästää rahaa pankkitilille, sijoittaja taas esimerkiksi osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai monimutkaisiin sijoitustuotteisiin eli -instrumentteihin.

Myös asunnon ostaminen on tavallaan sijoitus, sillä asunto-osakkeiden arvo yleensä nousee ajan mittaan ja moni ostaa asunnon tai useita asuntoja nimenomaan sijoitustarkoituksessa.

Riski ja tuotto puntarissa

Säästäminen pankkitilille on lähes riskitöntä. Sen sijaan sijoittamisessa on yleensä riskejä. Riskillä tarkoitetaan siitä, että tuottoa ei ehkä tulekaan, vaan sijoitus voi tuottaa jopa tappiota. Sijoitusriskiä voidaan pyrkiä hallitsemaan hajauttamalla sijoituksia eri tuotteisiin ja ajankohtiin. Keskeistä onkin miettiä, paljonko riskiä on valmis ottamaan. Tämä voi tarkoittaa jopa sitä, paljonko rahaa on varaa menettää, jos riski toteutuu.

Perussääntö on, että suuremman riskin tuotteiden tuotto on suurempi, mutta tuotto voi vaihdella paljonkin eri ajankohtina. Turvalliset tuotteet taas takaavat pienemmän, mutta vakaamman tuoton. Yleensä riskiä kannattaa ottaa jonkin verran, varsinkin jos sijoittaa pitkällä tähtäimellä, muuten tuotto uhkaa jäädä nollaan tai lähelle sitä.

Osakesijoittaminen

Osakkeet liittyvät osakeyhtiön omistamiseen. Osakeyhtiö on yhtiö, jonka omistus jakautuu arvoltaan yhtä suuriksi osuuksiksi eli osakkeiksi. Toisin sanoen osakkeenomistajat saavat sijoittamaansa pääomaa vastaavan määrän osakkeita. Omistajien yritykseen sijoittamat varat muodostavat yhdessä osakepääoman.

Osakkeiden omistus kirjataan arvo-osuustilille. Kun ostat osakkeita ensimmäistä kertaa, pankki tai pankkiiriliike avaa sinulle samalla arvo-osuustilin.

Kuka tahansa voi sijoittaa

Jos osakeyhtiö on listautunut pörssiin, kuka tahansa voi ostaa ja myydä sen osakkeita pörssissä. Pörssiyhtiöillä on yleensä tuhansia omistajia, josta moni on ihan tavallinen piensijoittaja. Jos halukkaita osakkeen ostajia on paljon, mutta myyjiä vähän, osakkeen hinta yleensä nousee. Jos taas halukkaita myyjiä on paljon, mutta ostajia on vähän, osakkeen hinta laskee. Yleiskielessä puhutaan kurssikehityksestä.

Osinkojen jako

Jos yritys tekee voittoa ja päättää jakaa osan voitosta omistajilleen, saa jokainen omistuksiensa suhteessa osansa eli osingon. Osingonjakopäätös tehdään vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä. Tuolloin yhtiö kertoo, paljonko osinkoa se aikoo maksaa jokaista osaketta kohti. Jos yrityksellä menee heikosti, osinkoa ei aina jaeta.

Osakkeiden tuotto

Tuotto: Osakkeita kannattaa ostaa ennen kaikkea siksi, että osakesijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin kuin muut sijoituskohteet. Vuosina 1913–2015 Helsingin pörssin reaalinen vuosituotto oli 9,84 % vuodessa. Toisin sanoen vuonna 1913 sijoitettu pääoma olisi tuottanut vuosittain keskimäärin hulppeat 9,84 % voittoa senkin jälkeen, kun rahan arvon heikkeneminen (inflaatio) on otettu huomioon. Kun pääoma vielä kasvaa korkoa korolle joka vuosi, päästään melkoisiin kokonaistuottoihin. Mutta tietysti kasvuvuosien väliin mahtuu myös laskuvuosia. Usein sanotaankin, että osakkeita ostettaessa paras periaate on ”osta ja pidä”, jolloin ei tule hermoiltua osakkeiden arvon laskiessa.

Osinko: Monet ostavat osakkeita yhtiöistä, jotka maksavat hyvin osinkoa. Tällaisilta osakkeilta voi odottaa vuotuista osinkotuottoa, joten rahaa tulee muulloinkin kuin osakkeita myytäessä.

Kasvu- ja tuotto-odotukset: Toiset ostavat osakkeita nimenomaan yhtiöistä, joiden kasvuodotukset ovat kovat ja/tai osakkeen hinta ostohetkellä alhainen. Usein tällaiset ostajat myös haluavat tukea erityisesti pieniä yhtiöitä ja auttavat niitä saamaan lisäpääomaa ostamalla osakkeita osake- ja listautumisanneista.

Nykyään osakkeita voi helposti ostaa ja myydä suoraan pankkien ja pankkiiriliikkeiden verkkosivujen kautta, mikä on lisännyt piensijoittajien mielenkiintoa osakkeita kohtaan.

Pörssistä kasvua ja työpaikkoja: Yksi syy sijoittaa osakkeisiin voi olla myös yhteiskunnallinen hyöty. Tutkimusten mukaan pörssiin listautuneet yhtiöt kasvavat nopeammin ja tarjoavat enemmän työpaikkoja kuin muut yhtiöt. Tämä hyödyttää meitä kaikkia, sillä se merkitsee talouskasvua, verotulojen lisääntymistä ja työllisyyden paranemista.

Pienelläkin panostuksella liikkeelle

Sijoittamista aloittaessaan harva on rikas, mutta osa vaurastuu vuosien kuluessa, kun sijoitetut rahat kasvavat korkoa korolle. Jos voi laittaa sivuun muutamia kymppejä kuussa, ne voi sijoittaa esimerkiksi rahastoihin.

Osakkeiden ostoa varten kannattaa säästää ajan kanssa ensin isompi summa, esimerkiksi noin tuhat euroa, jotta kaupankäyntikulut eivät niele sijoituksesta liian suurta osaa, ja sijoittaa se kerralla. Kulut kauppaa kohti ovat yleensä lähes yhtä suuret kaupan koosta riippumatta, siksi ei kannata sijoittaa ihan pieniä summia.

Aloittaa voi vaikka heti

Tärkein ohje on, että sijoittaminen on kannattaa aloittaa heti, kun vain pystyy vähänkin säästämään. Rahan päällä ei kannata istua, ts. pitää sitä nollakorkoisella tilillä. Nykyisin inflaatio on hidasta eli rahan arvo heikkenee hitaasti, mutta inflaatio syö silti säästöjä, jos ne eivät tuota ollenkaan. Ja jos säästöjä ei edes ole, eivät ne voi tuottaakaan.

Jos sijoitus tuottaa vähänkin, sen korkoa korolle -vaikutus on niin huomattava, että yksin sen ansiosta pääoma karttuu vuosien kuluessa kuin itsestään.

Verkossa on paljon ohjeita aloitteleville sijoittajille. Tarkista faktat, niin olet sijoittaja ennen kuin huomaatkaan!

 

????????????????????????????????????                          Heli-Kirsti_blogi

Lauri Rosendahl                                                   Heli-Kirsti Airisniemi
Toimitusjohtaja                                                    Viestintäjohtaja
Nasdaq Nordic ja Nasdaq Stockholm              Nasdaq Helsinki

Nasdaq Helsinki
Hallituksen puheenjohtaja

 

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys. Tuemme yrittäjyyskasvatusta, jossa tavoitteemme on saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien.

Tarjoamme 7–29-vuotiaiden nuorten yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa tukevia ohjelmia, jotka toteutetaan kouluissa osana opetusta. Tutustu ohjelmiimme.

 

 

Seuraavaksi
Vieraskynä: Minä olen osa internetiä