Vieraskynä: Minä olen osa internetiä

21.6.2016 2016Blogi

Siirtykäämme pikkuhiljaa kohti juhannusta ja kuuminta kesälomasesonkia Vieraskynä –blogin kautta. Julkaisemme liike-elämän ammattilaisten kirjoituksia, joista etenkin nuoret saavat tärkeitä eväitä työelämään ja taloudenhallintaan.

Juttusarjan päättää Anne-Mari Brunfeldt Pohjolan Voima Oy:stä. Hän muistuttaa, että tulevaisuuden työpaikat ja liike-ideat ovat läsnä kaikkialla, jokapäiväisessä arjessamme. Kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki, yrittäjyyasenteesta on varmasti hyötyä.

Minä olen osa internetiä

Olin maaliskuussa Lapissa hiihtämässä ja laskettelemassa. Käytän innokkaasti sykemittaria, joka mittaa urheilun lisäksi päivän aktiivisuuttani ja näyttää, kuinka kauan minulta kestää palautua urheilusuorituksistani. Näin missä olen liikkunut, kuinka monta kertaa laskin mäessä ja kuinka korkeita mäet olivat. Kaikki tämä kellossa, jonka tiedot latasin tähän tarkoitukseen kehitettyyn nettiohjelmaan. Ohjelmassa voin analysoida tarkemmin, miten urheiluni meni ja lisätä käsin muita tietoja, jotka haluan liittää urheilusuorituksiini. Tämän kaiken voisi sanoa olevan osa esineiden internetiä. Minulla on laitteita, jotka mittaavat sykettäni, vauhtiani, paikkaani ja niin edelleen. Lisäksi laitteeni avulla saan ladattua tiedot internetiin, ne ovat analysoitavissa ja käytettävissä edelleen.

Tulevaisuuden ideat ovat jo täällä

Esineiden internet on erilaisten asioiden mittaamista antureiden avulla, näiden tietojen lataamista internetiin ja tietojen analysointia joko koneellisti tai ihmisen toimesta. Todennäköisesti tulevaisuudessa esimerkissäni Lapin hiihtokeskus pyytäisi saada joitakin mittaamiani tietoja käyttöönsä ja voisi hyödyntää näitä tietoja esimerkiksi rinteiden ja latujen hoidossa tai palveluiden kehittämisessä. Toisaalta hiihtokeskus voisi tarjota minulle tietoa, esimerkiksi kellooni, ajantasaisesta lumitilanteesta, reittini varrella avoinna olevista kahviloista tai muita vastaavia minulle hyödyllisiä tietoja.

Voisi olla myös niin, että jatkossa minä haluan selvittää reissuni urheilujen lisäksi paljon ja milloin käytin kohdekaupungissa rahaa. Tällä hetkellä joudun kirjautumaan erikseen verkkopankkiin, josta näen mitä kuluja minulle on syntynyt. Jatkossa voisin ehkä kirjautua ohjelmaan, jossa näkyvät urheilusuoritusteni lisäksi hiihtokeskuksessa käytetyt rahani ja mitä tahansa muuta minuun liittyvää tietoa.

Tämänlaisen tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan antureita, jotka mittaavat ja tallentavat tietoa. Lisäksi tarvitaan tiedon tallennuspaikkoja ja nykyistä monipuolisempaa tietoturvaa, jotta tietoja voi ja pystyy jakamaan turvallisesti internetissä. Esimerkiksi en välttämättä haluaisi, että Levi saisi kaikki henkilökohtaiset tietoni, mutta se voisi käyttää osaa tiedoistani hyväkseen, esimerkiksi mitä reittejä olen mennyt.

Avoin tiedonjako

Avainasia kuitenkin on, että tietoa jaetaan mahdollisimman avoimesti. Antureiden avulla erilaista tietoa on paljon. Tämän analysoimiseen tarvitaan erilaisia analysointiohjelmia, mahdollisesti robotteja sekä ihmisiä, jotka osaavat määritellä tiedoista haettavia kysymyksiä ja osaavat hyödyntää tietoja nykyistä monipuolisemmin eri asioissa. Esineiden internetissä on superpaljon mahdollisuuksia tehdä erilaisia juttuja ja siihen suuntaan ollaan jo menossa. Hyppää uteliaasti vain mukaan!

 

Anne_Mari_Brunfeldt

 

 

 

Anne-Mari Brunfeldt
Senior Analyst
Pohjolan Voima Oy

Seuraavaksi
Toimistomme kesälomilla 27.6.-31.7.