Päivä teknologian ja avoimuuden parissa

17.3.2016 2016Blogi

Olen Veikka Nieminen, 17-vuotias opiskelija Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjalta. Tarinani nuorena yrittäjänä alkoi NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta. Käymäni yrittäjyyslinjan kurssivalikoimaan kuului kyseinen ohjelma ja se vaikutti äärimmäisen mielenkiintoiselta, joten lähdin mukaan.

Perustimme yrityksen kuuden opiskelijan kesken. Ideaa yritykselle palloteltiin jonkin aikaa ja pian löytyi aihe, johon kaikilta löytyi osaamista ja mielenkiintoa. Idea oli yksinkertainen: autoimme asiakkaitamme tietokoneiden ja mobiililaitteiden käytössä ja asentamisessa. Näin syntyi Mobiilioppi NY, joka myöhemmin lyhennettiin Moboppi NY:ksi.

Vuosi yrittäjänä -ohjelman myötä opin uskomattoman paljon asioita, joita ei kirjoja lukemalla opi. Yrityksen pyörittäminen toi vastuuta ja velvollisuuksia, oli opittava venymään ja tekemään kompromisseja. Vastoinkäymisiä kohdattaessa ne täytyi oppia sietämään ja korjaamaan tilanne niin hyväksi kuin oli mahdollista. Eniten koko vuosi kuitenkin opetti ryhmätyötaitoja. Ilman niitä yritys olisi kaatunut ennen kuin se oli edes pystytetty.

Onnistunut yrittäjyysvuosi teki tehtävänsä, ja sain mahdollisuuden osallistua Nuori Yrittäjyys ry:n NY Job Shadow -päivään. Seurasin päivän ajan Microsoftin viestintäjohtaja Camilla Lindforsia. Se oli yksi parhaista kokemuksistani koskaan. Camillan kanssa teimme hänen tavallisen työpäivänsä. Se piti sisällään useita erilaisia kokouksia, suunnittelua ja tärkeitä puheluita. Myös yrityksen kansainvälisyys ja sähköiset työtavat näkyivät päivässä vahvasti, sillä englantia puhuttiin useaan otteeseen eikä perinteistä kynää ja paperia näkynyt juuri missään.

Jos päivää pitäisi kuvata vain yhdellä sanalla, se olisi avoimuus. Avoimuutta kohtasin niin tapaamissani henkilöissä kuin Microsoftin tiloissakin. Päivä kokonaisuutena oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Ehdoton kohokohta kuitenkin oli kun pääsin kokoukseen puhumaan myös Microsoftilla työskentelevän Xbox-tiimin jäsenen kanssa. Oli mahtavaa kuinka ymmärrys ja kiinnostus puheenaiheista kohtasivat välillämme.

Johtajuudesta ja itse yrityksestä opin asioita, jotka jokaisen tulisi tietää. Johtajan on oltava avoin ja helposti lähestyttävä. Hänen täytyy osata kuunnella, mutta myös tarvittaessa ottaa ohjat tiukasti käsiinsä. Johtajan tulee hallita ajan käyttö ja priorisointi. Täytyy myös muistaa välillä hengähtää, vaikka kiire olisikin kova. Päivän aikana sain huomata, että Camillasta löytyivät kaikki nämä ominaisuudet ja paljon enemmän. Hänestä ja hänen johtajuustaidoistaan näki heti, että työn taustalla on vuosien vankka kokemus.

-Veikka Nieminen

IMG_4047

Seuraavaksi
Elämä on rikkaus