Päivä Microsoftilla puheliaana varjona

31.3.2016 2016Blogi

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman loppuhuipennukseen NY Uskalla Yrittää –finaaliin (12.-13.4.) saakka annamme Vieraskynä -blogissa puheenvuoron nuorille tähdille. Opiskelijoille, jotka ovat osallistuneet NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, avautuu monia ovia mitä mielenkiintoisimpiin tilaisuuksiin…

Olen Ida Salo Espoosta ja osallistun NY Vuosi yrittäjänä –ohjelmaan Etelä-Tapiolan lukiossa, alkaen syksyllä 2015. Yritysideamme on suomalaisista mustikoista tehty mustikkalimonadi niin aikuisille kuin lapsille. Tarkoituksena on kehittää limonadi, joka ei maistu esansseille, ei sisällä maku- tai väriaineita, ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita ja sisältää suuren määrän itse hedelmää.

Yrittäjyysohjelma on tehnyt minusta itsenäisemmän ja järjestelmällisemmän ihmisen. Olen kasvanut ihmisenä ja yrittäjänä ohjelman aikana. Ajanhallintakin on kehittynyt suuresti. Olen oppinut johtamisen jalon taidon ja esiintymisen suurimpia saloja. Opin puhumaan asiallisesti aina kun on tarve kuten myös puhumaan eri asemissa toimiville henkilöille. Yrittäjyys on kohottanut itsetuntoani: nyt uskon itseeni haasteen kuin haasteen edessä enkä pelästy jos jotain mullistavaa tapahtuu vaan jatkan keskittyneenä eteenpäin.

NY Job Shadow

Kun aloitin NY Job Shadow –päiväni, jossa nuoret seurasivat johtajia heidän työssään ja olin matkalla Microsoftille, päässäni pyöri vain muutama asia: ensinnäkin toistin itselleni sääntöjä, miten suurten johtajien edessä tuli käyttäytyä ja miten en saisi puhua tai häiritä heidän työtään. Toisena ajatuksena oli, että tulisin virumaan hiljaa Microsoftin toimitusjohtajan tuolin takana ja tuijottamaan, kun hän tekisi töitään. Sainkin jotain aivan muuta.

Kun saavuin suuren rakennuksen eteen olin hermostunut. En ilmoittanut itseäni vastaanottotiskille, vaikka näin olisi ilmeisesti kuulunut tehdä, kuten sain myöhemmin tietää. Istuuduin sohvalle istumaan jäykästi ja odotin.

Microsoftin toimitusjohtaja Pekka Horon assistentti tuli hakemaan minut. Esittäydyimme ja päivä lähti käyntiin. Kun hissillä saavuimme oikeaan kerrokseen ja näin eteeni aukeavat tilat, olin häkeltynyt. Näin värejä, näin kuvia, näin jopa muutaman surffilaudan. Juttelimme ja tutustuimme assistentin Tia Blomroos-Aallon ja Camilla Lindforsin (viestintäjohtaja) kanssa.

Sitten Tia esitteli minulle Pekka Horon. Odotin tiukkaa ja kiireistä miestä, mutta näinkin lämpimän ja hymylevän johtajan. Pekka otti minut iloisesti vastaan ja esittelikin minua koko päivän työtovereilleen. Kaikki olivat avoimia ja ystävällisiä ja jäivät jopa juttelemaan; ei tympeitä vastauksia tai yrmeitä ilmeitä. Yhtä hymyä koko sakki, mikä työympäristö!

Päivän aikana sain kokea kolme palaveria, joista jokainen oli erilainen. Ensimmäinen oli tapahtumapalaveri, toinen oli palaveri, jonka aiheesta en ymmärtänyt mitään ja viimeisenä palaveri, jossa oli vain kaksi henkilöä. Tämän lisäksi sain keskustella päivän mittaan kaikesta herra Horon kanssa. Kävimme läpi molempien yritykset. Siinä kuluikin sitten koko päivä ja se huipentui tapahtumaan Fennialla.

Päivän kohokohta on varmaankin yllätys, jonka sain kokea astuessani toimistotiloihin ja tavatessani varjostettavani ja hänen kollegansa. Toimistotilat olivat niin värikkäät ja iloiset, että itsekin piristyin kummasti kun astuin sisään. Herra Horo taas oli avoin ja antoi itsestään paistaa se hyväntahtoisuus, johon sainkin tutustua päivän aikana.

Päivän aikana opinkin paljon häneltä sekä kaikilta, joihin tutustuin Microsoftilla. Horolta saamani kaikkein tärkein oppi olikin kunnioitus. Hänen työntekijänsä nimittäin selvästi kunnioittivat häntä ja hän johti johtajan tärkeimmällä aseella: ystävällisyydellä, pahansuopaisuutta ei näkynyt. Tämä kunnioitus vaikutti myös luovan luottamusta toimiston sisällä. Luottamus olikin toinen asia, jonka merkityksen työelämässä opinkin vasta siellä. Luottamus tosiaan oli kaiken kulmakivi ja vastuu, joka syntyi luottamuksesta, oli selvästi omaksuttu.

Tämä Microsoftin toimitusjohtaja ei pelästyttänyt minua eikä antanut minulle kauhukuvaa johtamisesta, vaan näytti, miten johtamisen täysi potentiaali voidaan ottaa käyttöön. Oli hieno olla osana tätä päivää. Kiitos kaikille, jotka olivat osana kokemusta.

-Ida Salo

image

Seuraavaksi
Loogista logistiikkaa