Pää pyörälle termeistä: yritteliäisyys, yrittäjyys, yrittäjä, yrittäminen ja yritys

16.12.2015 2015Blogi

Lupasin viime kerralla vähän jotain kevyempää Joulun kunniaksi ja noh, täältä pesee! Yritteliäisyys, yrittäjyys, yrittäjä, yrittäminen, yritys… Yritä siinä sitten ymmärtää mitä jokainen noista tarkoittaa. Onko yrittäjä aina yritteliäs ihminen, joka yrittämällä soveltaa yrittäjyyttä, vai onko yrittäjyys yritteliäiden yrittäjien yrittämistä? Tässä kirjoituksessa kerrotaan siitä, miten nämä termit liittyvät toisiinsa.

Yrittäjä on henkilö joka perustaa yrityksen. Yrityksen toiminnan harjoittamista kutsutaan yrittämiseksi. Yrittäjän on hyvä olla yritteliäs, jotta hänen yrityksensä menestyisi, ja jotta hän pystyisi tienaamaan elantonsa yrittämällä.

Yrittäjyys taas tarkoittaa tätä kokonaisuutta: yritteliästä henkilöä toimimassa yrittäjämäisellä tavalla ei kuitenkaan välttämättä siten, että hän itse on yrittäjä tai yrittäisi. Yritteliäisyys on yksi yrittäjän tavanomaisista piirteistä.

Yrittäminen tarkoittaa myöskin tietyn päämäärän saavuttamiseen pyrkimistä. Yrittäjän kannalta tämä on yrittämällä ja omalla yrityksellään elannon hankkiminen.

Yrityksessä voi olla muitakin ihmisiä kuin yrittäjiä. Tällöin ei kuitenkaan yrityksen perustaja ole enää välttämättä yrittäjä vaan pelkkä omistaja. Yritteliäisyyttäkään ei tässä vaiheessa tarvita välttämättä yhtä paljoa kuin ennen, koska yrittäjä (omistaja) on yleensä siinä vaiheessa saanut yrittämällä yrityksensä siihen malliin, että hänen elantonsa on turvattu. Tässä voidaan nähdä pitkäjänteisen yritteliäisyyden tulos: yrittäjyyttä soveltaen kasvanut yritys.

Tällainen teksti tällä kertaa. Muistakaa olla yritteliäitä ja jatkakaa yrityksienne kautta yrittämistä ja yrittäjämäisen asenteen levittämistä.

P.S. Olette osana yrittäjyyskasvatusta, mutta siitä lisää myöhemmin.

Toivo_HermanniHauskaa Joulua toivottaa,

Hermanni Toivo
NY-alumni
hermanni(at)nuoriyrittajyys.fi

Hermannin blogi-tekstit:

  1. NY-alumin ajatuksia: “On ihan ok tehdä virheitä”
  2. NY-yrityksen taloudenhallinta
  3. Kuka, missä, mitä, häh? – vinkkejä markkinointiin
  4. Sukella asiakkaan pään sisälle – vinkkejä myyntiin
  5. Pää pyörälle termeistä: yritteliäisyys, yrittäjyys, yrittäjä, yrittäminen ja yritys
Seuraavaksi
Hyvää Joulua