NY-yrittäjät hakivat kansainvälistä kokemusta Riikasta: ”Uusia elämyksiä ja itsevarmuutta!”

8.4.2015 2015Blogi

Jyväskylän ammattiopiston 15 opiskelijan pyörittämät kuusi NY-yritystä osallistui Latvian Riikassa järjestettävään vuosittaiseen Riga International Student Company Festivaliin 31.3.–1.4.2015. Osallistuminen on jo vuosien perinne Jyväskylän ammattiopiston Kauppa ja palvelut -yksikössä. Opintomatkalla palkittiin myös vuoden aikana yrittäjyysopinnoissa ansioituneet jyväskyläläiset NY-yrittäjäopiskelijat.

– Mittarina ei ole yksinomaan NY-yritystoiminta ja sen tuottavuus, vaan matka on palkinto koko vuoden hyvästä menestyksestä yrittäjyysopinnoissa, opettaja Pia Kotro kertoo.

Sauna Shop NY:n mainosvideo yksi parhaista

Mukana olleet NY-yrittäjät toteavat yhdestä suusta Sauna Shop NYmatkan olleen ”sikakiva”. Sauna Shop NY:n Ninna Koski, Sara Siik ja Sabrin Hietanen markkinoivat Riikan messuilla suomalaista saunaa. Sponsorikseen he olivat hankkineet Sauna from Finlandin ja tunnelmallinen osasto sai messuyleisöltä kiitosta. Yrityksen mainosvideo ylsi komeasti kolmen parhaan joukkoon yli 60 kansainvälisen NY-yrityksen videon joukosta.

– Halusimme tuoda esiin suomalaisuutta ja tarjota elämyksellisyyttä yleisölle, matkailualalta tänä keväänä valmistuvat NY-yrittäjät sanovat.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa he kehuvat kilpaa. Vaikka yrittäjänä toimiminen tuntui aluksi isolta askeleelta, NY-toiminta on tarjonnut turvallisen ympäristön kokeilla omia kykyjään.

– Kyllä olisi kaduttanut, jos yritys olisi jäänyt perustamatta! NY-yrittäjänä on päässyt mukaan moniin tapahtumiin ja itse yrittäminen on ollut tosi kivaa. Hienoa on ollut myös se, että opettajat eivät ole puuttuneet toimintaan liikaa, vaan olemme joutuneet itse ratkomaan yrityksen ongelmat.

Sara ja Sabrin ovat selvittäneet tiensä myös ammatillisen alan opiskelijoiden ammattitaitoa mittaavaan Taitaja2015-kilpailuun lajinaan yrittäjyys. Riikassa tytöt joutuivat tuomariston ankaraan tenttiin ja kehuvat, että kokemus antoi lisää itseluottamusta ja varmuutta myös tulevaan Taitaja-kisaan.

Keksejä ja makeisia kaupittelevan Namupala NY:n Lauri Pylvänäisen liikeidea pohjautuu jo peruskoulussa luotuihin kontakteihin makeistukkuun.

– Erityisen mukavaa reissussa oli se, että oppi käytännössä, miten esimerkiksi yrittäjän pitää itsenäisesti huolehtia omasta yrityksestä ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, toista vuotta liiketaloutta opiskeleva Lauri summaa kansainvälisten messujen antia.

Riikassa Jyväskylän ammattiopistoa mallikkaasti edustivat Raito NY, Namupala NY, Makoisa NY, Back to Bags NY, Sweet Paradise NY sekä Sauna Shop NY.

Jyväskylän ammattiopistossa on Suomen eniten NY-yrityksiä

Jyväskylän ammattiopistossa on enemmän NY-yrityksiä kuin missään muussa oppilaitoksessa koko Suomessa. Viime vuonna Jyväskylän ammattiopistossa toimi 129 NY-yritystä. NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on tuttu muissakin Jyväskylän koulutuskuntayhtymän oppilaitoksissa:  Jämsän ammattiopistossa perustettiin seitsemän NY-yritystä ja Jyväskylän lukiokoulutuksessa NY-yrityksiä oli viime vuonna 11. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän oppilaitoksissa NY-yrittäjänä toimii vuosittain lähes 500 opiskelijaa ja kiinnostus NY-yrittäjyyttä kohtaan on jatkuvassa kasvussa.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret perustavat lukuvuoden ajaksi NY-harjoitusyrityksen. NY-yritys toimii oikealla rahalla ja myy tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille. NY-yritystoiminnassa painottuu tekemällä oppiminen, ja oikean rahan käyttäminen lisää ohjelman vaikuttavuutta, opiskelijoiden motivaatiota toimintaan ja tuo ohjelmaan oikean liike-elämän elementtejä. NY-ohjelman kautta nuoria kannustetaan myös aktiivisiksi ja oma-aloitteisiksi tulevaisuuden tekijöiksi.

Teksti: Niina Helin, aluepäällikkö, YES Keski-Suomi
Kuva: Tea Ruppa

Seuraavaksi
Pääministeri Alexander Stubb Nuori Yrittäjyys ry:n kummiksi