”Meidän on sijoitettava nuoriin!”

20.6.2018 2018Blogi

Tämän päivän nuorilla on osaamista ja päättäväisyyttä, joita tarvitaan yhteiskuntamme haasteiden ratkaisemiseen. He puolestaan tarvitsevat ohjausta ja tukea. Juuri tämä on NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman tehtävä!

Olen Citin viestintäjohtaja Pohjoismaissa ja ilokseni toimin myös Citi Foundationin nuorille suunnatun Pathways to Progress -apurahaohjelman koordinaattorina. Apurahat on suunnattu Junior Achievementin pohjoismaisille jäsenorganisaatioille, joihin kuuluu myös Nuori Yrittäjyys ry (NY).

Olen päässyt itse todistamaan suomalaisten nuorten luovuutta ja omistautumista heidän työskennellessään NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman parissa. Citi Foundation on tukenut ohjelmaa Suomessa jo yli 10 vuoden ajan Nuori Yrittäjyys ry:n välityksellä. Euroopan tasolla olemme lisäksi tehneet yhteistyötä Junior Achievement Europen kanssa peräti 30 vuotta.

NY + Citi = looginen valinta

Saatat miettiä, miksi Citin kaltainen kansainvälinen pankki tekisi yhteistyötä kansalaisjärjestöjen, esimerkiksi Nuori Yrittäjyys ry:n, kanssa.

Kumppanuutemme on jälleen yksi osoitus Citin toiminnan myönteisistä vaikutuksista; toteutamme aktiivisesti tavoitteitamme, joihin kuuluu kasvun ja taloudellisen kehityksen tukeminen yhteisöissä, joissa elämme ja toimimme.  Pankkina teemme näin joka päivä liiketoimintamme yhteydessä, ja tavoitteemme ohjaavat käytännön toimiamme.

Yhteiskunnan toimintaan osallistuminen ei siis ole meille irrallinen asia. Sen sijaan teemme parhaamme sisällyttääksemme sen ydinliiketoimintaamme: näin varmistamme, että vaikutamme mahdollisimman tehokkaasti yhteiskuntaan, asiakkaisiimme ja työnantajiin. Kaiken tämän vuoksi yhteistyö Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa on meille looginen valinta. Se antaa meille tilaisuuden hyödyntää työntekijöidemme kaupallista ja kansainvälistä osaamista yhdessä Citi Foundationin Pathways to Progress -yhteistyökumppanien kanssa tukeaksemme yrittäjiä ympäri maailmaa – tietenkin myös Suomessa.

Viime vuonna Citi Foundation laajensi Pathways to Progress -hankettaan ja sitoutui tarjoamaan nuorille yrittäjyyskasvatusta, mentorointia ja johtajuuskoulutusta. Tämä on kaikkien aikojen suurin sitoumuksemme. 100 miljoonan dollarin (n. 860 000 €) summalla on tarkoitus tavoittaa 500 000 nuorta kolmen vuoden aikana. Tavoitteena on tehdä mahdollisimman monista nuorista ”uravalmiita” 10 000 Citin työntekijän toimiessa vapaaehtoisina, mentoreina, valmentajina ja roolimalleina, jotka tukevat heidän kehitystään.

Haasteita riittää

Työelämä on ollut muutoksessa jo hyvän tovin, ja se on nykyään nopeatempoisempaa kuin koskaan ennen. Jos haluamme nähdä tulevaisuudessa enemmän innovaatioita ja työpaikkoja, uusilla sukupolvilla tulee olla onnistuneen koulusta työelämään siirtymisen edellyttämät valmiudet ja taidot.

Yksi suurimmista Eurooppaa kohtaavista haasteista on sietämättömän korkea nuorisotyöttömyyden aste – EU:ssa on 4,2 miljoonaa työtöntä nuorta (2016).  Yksi Pathways to Progress Global Youth Survey 2017 -kyselyn (haastateltavina oli 7 394 nuorta, 32 eri maasta, iältään 18–24 vuotta) tärkeimmistä tuloksista kertoo, että 69 % vastaajista haaveili oman yrityksen perustamisesta.  Samaan aikaan noin 70 % vastaajista on optimistisia yrityksen perustamisen suhteen, mutta pitää koulutuksen ja osaamisen puutetta merkittävänä esteenä näiden unelmien toteuttamiselle. Tämä vaikuttaa olevan maailmanlaajuinen trendi sekä teollisuusmaissa että kehittyvissä maissa.

Yhteistyömme Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa kuvastaa hyvin sitoumustamme nuorten auttamiseen. Olemme erittäin ylpeitä tähän mennessä saavuttamistamme tuloksista ja vaikutuksista. Vuosina 2018–19 jatkamme tavoitteidemme toteuttamista tukemalla NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa ja auttamalla oppilaita kehittämään ideoitaan, konseptejaan, innovointitaitojaan. Esimerkkejä aiemmista ideoista ovat muun muassa terveelliset ja ympäristöystävälliset sirkkapatukat, käytettyjen golfpallojen myynti ja tekoälyä hyödyntävä työkalu mediayrityksille!

Uskalla Yrittää -voittajat 2018:
Böördigolf NY (perusaste), Bugman’s best (toinen aste) ja Bulletin.ai (korkea-aste)

Böördigolf NY
Bugman’s best
Bulletin.ai

Nuoret inspiroivat

Olen puhunut useiden Uskalla Yrittää -tapahtumien tuomaristossa toimineiden Citin työntekijöiden kanssa. Kaikki heistä ovat maininneet, että oppilaiden energisyyden ja positiivisen aktiivisuuden näkeminen käytännössä on ollut yksi heidän vuotensa kohokohtia.

”Vapaaehtoistyö kansallisen yrityspalkinnon tuomaristossa on ollut vuoteni huippukohta! On inspiroivaa nähdä, kuinka innostuneita ja luovia oppilaat ovat liikeideoitaan työstäessään. Heidän kova panostuksensa sekä ideoiden ja esitysten korkea laatu tekevät vaikutuksen. On hienoa nähdä, että osallistumisellamme on merkitystä – ei vain oppilaille vaan myös meille itsellemme”, sanoo Kuutti Kilpeläinen, Citi Finlandin analyytikko.

Uskomme, että yrittäjähenkisyys on avainasemassa, jos haluamme muuttaa ja kehittää yhteiskuntaa positiiviseen suuntaan. Uskomme myös, että yrittäjyyskasvatus on oikea tapa auttaa ja tukea nuoria heidän valmistautuessaan tulevaisuuteen – niin uran suhteen kuin henkilökohtaisellakin tasolla.

Siksi panostamme Suomen ja muun maailman nuoriin ja teemme yhteistyötä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa. Olemme ylpeitä saadessamme olla mukana toteuttamassa nuorten unelmia!

-Anneli Sundström
SVP Head of Communications and Public Affairs,
Nordic Region at Citi

Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys ry mukana SuomiAreenalla Porissa!