I am JA – kansainvälistä alumnitoimintaa

12.12.2018 2018Blogi

 

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -kattojärjestöä, joka tavoittaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa lasta ja nuorta 113 maassa kuudella eri mantereella. Junior Achievement täyttää vuonna 2019 kunnioitettavat 100 vuotta, ja luvassa on paljon juhlavuoteen liittyviä tapahtumia. Yksi toimintamme osista on aktiivinen NY-alumniverkosto, joka toimii itsenäisenä nuorten ylläpitämänä JA Alumni Finland ry-yhdistyksenään. Alumneja löytyy globaalisti jo hurjat sata miljoonaa. Tässä minun tieni alumnitoiminnan puheenjohtajaksi ja mietteitä pian alkavasta juhlavuodesta.

Alumnitoiminnasta samanhenkisiä kavereita

Päädyin mukaan NY-alumnitoimintaan kaverin suostuttelemana. Olin juuri lopettanut Vuosi yrittäjänä -vuoteni ja NY-alumnit olivat luonnollinen jatkumo. Olin löytänyt yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä asenteesta itselleni intohimon ja halusin saada lisää samanhenkisiä kavereita. Suurin osa koulukavereistani ei ollut kiinnostuneita yrittäjyydestä – eivätkä ole sitä vieläkään.

NY-alumnit olivat vähän mystinen juttu minulle, mutta päätin lähteä toimintaan mukaan. Meillä oli vuonna 2013 Porissa aktiivinen jäsenkerho ja järjestimme omia NY-alumnitapaamisia. Tapaamiset olivat rentoja, yleensä vain yhteistä illanviettoa. Välillä kävimme myös vierailemassa porilaisten yritysten tykönä. Ne olivat hyvä ponnahduslauta isompiin NY-alumnitapahtumiin, jotka järjestettiin Helsingissä. Oli siis mukava päästä kasvattamaan verkostojaan ensin Porissa sekä Satakunnassa ja myöhemmin koko Suomen laajuisesti. Nyt verkostoni ulottuvat jo Eurooppaan asti.

NY-alumnien kanssa olen päässyt tutustumaan esimerkiksi Satakunnan alueen liike-elämään ja kuuntelemaan myöhemmin Helsingissä yritystarinoita, joita en varmasti muuten olisi päässyt kuulemaan. Olemme olleet tutustumassa esimerkiksi Marimekkoon ja media-alan yritykseen Helsinkingiin.

Kuva: Antoine Lê Minh

Suomen NY-alumnit ovat osa kansainvälistä alumniverkostoa. Euroopan NY-alumnitoiminnassa on mukana yli 20 jäsenmaata. Eri maiden NY-alumnit järjestävät vuosittain kansainvälisen konferenssin, johon kaikki NY-alumnit ovat tervetulleita. Suomessa konferenssi järjestettiin vuonna 2014 ja se oli aivan huikea kokemus. Pääsimme tutustumaan moniin eri yrityksiin pääkaupunkiseudulla ja näkemään paljon mahtavia paikkoja.

Mieleeni on jäänyt etenkin ilta, jonka vietimme aivan Helsingin edustalla pienessä saaressa. Konferenssien suurin anti oli ehdottomasti uudet eurooppalaiset ystävät. Oli todella hauska huomata, että kotimaasta riippumatta jaamme samanlaisen yrittäjämäisen asenteen ja intohimon. Olen saanut paljon hyviä ystäviä esimerkiksi Saksasta, Albaniasta ja Norjasta. Olen ollut mukana kolmessa eri konferenssissa Helsingissä, Stuttgartissa ja Tallinnassa. Ensi vuonna kansainvälinen konferenssi järjestetään Wienissä.

Tällä hetkellä toimin Suomen NY-alumnien puheenjohtajana ja pyrin edistämään sitä, että jokaisella halukkaalla olisi mahdollisuus osallistua toimintaamme. Olemme järjestäneet tänä vuonna muun muassa Coffeetalk! -tapahtumia Helsingissä ja Haminassa. Tavoitteena on, että tapahtumia voitaisiin järjestää ympäri Suomen. Coffeetalk! on nimensä mukaisesti kahvikupposen äärellä tapahtuvaa verkostoitumista ja yritysideoiden kuulemista.

Globaalia verkostoitumista ja kansainvälisiä ystävyyssuhteita

Nyt NY-alumnien puheenjohtajana olen päässyt mukaan myös kaksi kertaa vuodessa järjestettävään NY-alumnien puheenjohtajien tapahtumaan. Olin juuri viime viikonloppuna Wienissä kyseisessä tapahtumassa, jossa mietimme eri maiden puheenjohtajien kanssa, kuinka voisimme kehittää toimintaamme. Ideoimme uusia tapahtumakonsepteja ja kävimme läpi esimerkiksi jäsenrekrytointia.

Isoin anti vuosien aikana on ehdottomasti olleet samanhenkiset nuoret. Kuten aiemmin totesin, suurin osa ystävistäni opiskelee tälläkin hetkellä jotain muuta kuin kauppallista alaa. Olen siis aina ollut vähän yksin kiinnostukseni kanssa. Siksi onkin olut hienoa, että olen päässyt tutustumaan samanhenkisiin nuoriin yrittäjiin. Erityisen hienoa minusta ovat kansainväliset ystävyyssuhteet.

Lisää kansainvälisyyttä odotan myös JA 100 -juhlavuodelta. JA Worldwide on lanseerannut uuden NY-alumnien ”Facebookin”, Gatherin. Sieltä voi löytää NY-alumneja lähes mistä tahansa maasta ympäri maailmaa. On myös hauska nähdä, kuinka I am JA -kampanja lähtee liikkeelle. Meitähän kuitenkin on jo yli 100 miljoonaa. Odotan innolla ensi vuoden konferenssia, sillä se tulee olemaan kaikista suurin NY-alumnikonferenssi ja osallistujia saapuu jokaiselta mantereelta.

Lisää NY- alumneista voi lukea www.jaalumni.fi
tai Facebook JA Alumni Finland

Annika Liikamaa
puheenjohtaja
JA Alumni Finland ry

Junior Achievement on lanseerannut satavuotisjuhlavuoden kunniaksi I am JA -kampanjan. Se rohkaisee alumneja kertomaan oman yrittäjyyskasvutarinansa, verkostoitumaan ulkomaalaisten alumnien kanssa sekä jakamaan ja kehittämään yrittäjyysohjelmien aikana saamiaan ideoita.

Mikäli haluaa kurottaa sosiaalista mediaa kauemmas, on alumnien mahdollista osallistua 28.8.-1.9.2019 Wienissä Itävallassa järjestettävään kansainväliseen alumnikonferenssiin.

Seuraavaksi
Uusia digitaitoja tuttujen ohjelmistojen avulla