Christina & Christina

5.4.2016 2016Blogi

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman loppuhuipennuksen NY Uskalla Yrittää –finaalin aika on ensi viikolla. Siihen saakka annamme Vieraskynä -blogissa puheenvuoron nuorille tähdille. Opiskelijoille, jotka ovat osallistuneet NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, avautuu monia ovia mitä mielenkiintoisimpiin tilaisuuksiin…

Hej!

Jag heter Christina Kaski och är från Kyrkslätts gymnasium. Jag deltog i UF under åren 2014-15 med företaget ”Långvikin kotikeksi” som jag drev med två av mina vänner. Vår affärside var att sälja hembakade chokladkex, som vi dessutom bakade själv. Varför vi valde att göra kex var för att vi tänkte att det skulle vara enkelt, lätt att sälja och passar dessutom till en stor målgrupp. Ganska snabbt märkte vi att det inte var så lätt och dessutom var det väldigt tidskrävande att baka. Vi alla tre tyckte betydligt mer om att leda företaget och marknadsföra, än själva bakningen. Dessutom märkte vi att vi början satt alltför mycket tid på produktutvecklingen i stället för marknadsföringen, vilket gjorde att människor inte visste om vårt företag. Då vi började satsa på marknadsföringen började beställningarna rulla in.

Jag har lärt mig otroligt mycket från UF. Allt från att leda ett företag till hur det i princip är att driva ett. Jag har fått en otrolig respekt för företagare, eftersom det kräver både tid och engagering. Under UF året lärde jag mig även mer om kundbetjäning och marknadsföring. UF har definitivt varit den tyngsta men samtidigt den mest givande kursen i gymnasiet.

Den 9.2 fick jag delta i Job shadow dagen, med 20 andra ungdomar, som gick ut på att få skugga en ledare för en dag. Jag fick följa med Christina Dahlbloms dag. Vi började dagen med att delta i Diamanternas årsmöte (som är ett nätverk för kvinnor i ledande positioner) i danska ambassaden. Där blev Christina Dahlblom ärad som hedersmedlem för styrelsen. Jag tyckte det var ett givande besök och roligt att vara bland så många inspirerande kvinnor. Jette Nordman (dansk ambassadör i Finland) höll ett inspirerande tal om hennes yrke som ambassadör. Det var intressant och dessutom var det kul att höra danska. Där blev jag och Christina intervjuade av HBL som sedan syntes i torsdagens upplaga. Därefter fortsatte dagen med ett par kundmöten i Helsingfors. Även om vi hade en hektisk tidtabell hade jag bra med tid att ställa frågor om företagsamhet och ledarskap. Hanken & SSE bjöd oss på lunch, som vi åt medan vi satt på ett möte. Därefter följde ett stiftelsemöte på Hanken. Vi träffade även hennes assistent. Dagen slutade på Fennia med alla andra Job Shadow deltagare, där vi fick våra diplom.

kuva

Jag är mycket glad över att jag fick följa med Christina Dahlbloms dag. Blev mycket imponerad över att hur hon har tid att vara förtagare, sitta i styrelser, vara mamma och dessutom vara viceordförande för SFP. Det var en fråga jag bara måste få svar på. Nyckeln är, enligt Christina, att planera sin tid och priorisera. Dessutom skall man anställa folk att göra det i företaget du inte själv hinner med. Det är viktigt att ha ett tryggt nätverk och en positiv inställning! Dessa saker var bara en smakbit av alla de saker jag fick lära mig under dagen.

// Christina Kaski

 

kuva2kuva3

 

 

Seuraavaksi
Päivä Microsoftilla