Oma talous haltuun – nuoren ajatuksia rahasta

9.12.2019 2019BlogiTaloustaidotToinen aste

Nuori Yrittäjyys oppimisohjelma Oma talous haltuun

Olen 17-vuotias Jenni Vidgren ja opiskelen Lahdessa merkonomiksi, Koulutuskeskus Salpauksessa.

Onko minulla oma talous hallussa? Jaa-a, nyt kun asun vielä kotona vanhempien luona, ei ole sinänsä vakavaa mietittävää tämän suhteen, joten ihan hyvin minulla menee.

Koulussa opetetuista talousasioista tulee lähinnä mieleen, että pikavipeistä on varoiteltu. Kovin paljon ei ole talousasioista puhuttu eikä niitä opeteltu. Lisää oppia olisi mielestäni hyvä olla.

Koulussa voisi esimerkiksi valottaa, miten raha-asioita kannattaa ruveta laskemaan ajoissa, kun asuu vielä kotona. Ettei sitten tule suuria yllätyksiä, kun muuttaa omaan asuntoon.

Paras talousoppi tullut kotoa

Olen saanut äidiltä paljon enemmän oppia talouden hallintaan kuin koulusta. Hän oli aikoinaan tiukilla itse ja on opettanut minua mm. varautumaan yllättäviin menoihin. Äiti on myös vinkannut, että esimerkiksi voi synttäri- tai joululahjoina pyytää ikään kuin etukäteen jo lakanoita, astioita tmv. omaa asuntoa varten.

Ystävien kanssa puhumme jonkin verran rahasta. Pohdimme ja vertailemme mitä voimme ostaa jos on rahaa käytössä ja mihin pitäisi varautua sitten kun muutamme kukin pois kotoa. Monet kavereistani asuvat jo omillaan ja heillä on kyllä monilla huolia raha-asioista.

Talousasioista mielenrauhaa

En ole vielä joutunut miettimään paljonkaan miettimään tulevaisuutta. Sen vanhemmat ovat tietysti opettaneet, että jos jotain haluan niin itse pitää säästää. Sinänsä juuri nyt se onnistuu helposti, koska ei ole juurikaan pakollisia menoja.

Varsinaista viikkorahaa minulla ei ole, mutta jos haluan säästää johonkin ostokseen niin olen mm. tehnyt enemmän kotitöitä ja saanut niistä rahaa sekä auttanut naapurissa pienissä töissä.

Minua sinänsä eivät huoleta tulevaisuuden talousasiat. Luotan siihen, että kaikki sujuu hyvin. Voin kuitenkin itse oppia rahasta ja huolehtia siitä, että osaan toimia järkevästi.

Jenni Vidgren
NY-alumni

Uusi Oma talous haltuun -ohjelma on Suomen ensimmäinen maksuton toisen asteen talouskasvatuksen oppimiskokonaisuus, joka on luotu noudattamaan opetussuunnitelman perusteita 100% diginä.

Tutustu ohjelmaan

Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys ja HP yhteisellä asialla 2020