Alumnin vinkit nuorelle Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan valmistautumisessa

3.5.2016 BlogiVuosi yrittäjänä

Apua! Ensi vuonna minusta on tulossa yrittäjä, mutta minulla ei ole hajuakaan mitä se käytännössä tarkoittaa tai miten siihen pitäisi valmistautua. Hätä ei ole tämännäköinen. Näitä asioita on pohtinut moni muukin alkava NY – yrittäjä, kun on tehnyt päätöksen ohjelmaan osallistumisestaan.

Olet osallistumassa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jonka tarkoituksen on perustaa harjoitusyritys (NY-yritys), eli kyseessä on aivan eri asia kuin oikean yrityksen perustaminen. Lisäksi alkuun pääsemiseen ei tarvitse valtavaa summaa rahaa. Jo parilla kymmenellä eurolla pääsee hyvin alkuvauhtiin NY-yrityksen pyörittämisessä, eli riskit isojen rahojen menetykseen ovat hyvin pieniä.

NY-yritystä perustettaessa on kuitenkin tärkeä miettiä samoja asioita kuin oikeankin yrityksen perustamisvaiheessa. Tässä alla pari tärkeää asiaa, jotka kannattaa miettiä etukäteen, jotta välttyy riidoilta ja muilta ikävyyksiltä.

  1. Etsi itsellesi hyvä tiimi

Salaisuus kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen ei ole ennennäkemätön liikeidea vaan ennennäkemätön tiimi. Kun harkitset NY-yrityksen perustamista kokoa ympärillesi sellaisia ihmisiä, joilla on samat tavoitteet ohjelman suhteen. Yksi suurimpia riidanaiheuttajia on erimielisyys NY-yrityksen toiminnan päämäärästä. Jotkut ovat valmiita antamaan kaiken vapaa-aikansa NY-yritykselle kun taas toisille puolen tunnin vapaa-ajan menetys viikolta on jo liikaa. Mieti mihin sijoitut tällä akselilla: oletko valmis uhraamaan kaiken vai haluatko ohjelmasta vain suoritetun kurssin? Kerää ympärillesi tiimi, jonka kaikki jäsenet ovat valmiita panostamaan yhtä paljon. Tällöin riitoja ja erimielisyyksiä syntyy vähemmän. Tämä tarkoittaa, että paras kaveri ei välttämättä ole oikea henkilö NY-yritykseesi. Toisaalta parhaan kaverin kanssa tekeminen voi olla tosi kivaa ja NY-yrittämisen on tarkoitus olla myös kivaa!

  1. Tutustu muihin NY-kurssilaisiin

Tutustumalla muihin kurssilaisiin saat selville korvaamatonta tietoa. Syksyllä sinun on valittava kurssille tulevista henkilöistä itsellesi tiimi. On hyvä tietää ainakin etunimi sellaiselta henkilöltä, jonka kanssa saattaa kohta olla yhteisessä yrityksessä. Tällä tavoin helpotat myös hyvän tiimin löytämistä.

  1. Pidä avoin mieli liikeidean suhteen

Sinulla saattaa olla vaikka mitä hienoja ideoita NY-yrityksen liikeideaksi, mutta pitää muistaa, että loppujen lopuksi NY-yrityksesi asiakkaat päättävät onko liikeideasi sopiva vai ei. Kaikkea täytyy kokeilla käytännössä ennen kuin voi sanoa mitään varmasti. NY-yrityksemme ensimmäisenä liikeideana oli valmistaa linnunpönttöjä ja myydä niitä huoltosopimuksella. Olisimme tulleet putsaamaan linnunpöntöt ennen pesimäkauden alkua keväällä, niin ettei pöntön omistajan olisi tarvinnut liata käsiään, mutta kukaan asiakkaistamme ei syttynyt idealle. Niinpä päätimme myydä pelkästään linnunpönttöjä ja keskityimme niiden kehittämiseen ja paranteluun. Ei pidä olla katkera jos oma idea ei toimikaan, vaan pitää hyväksyä faktat ja jatkaa eteenpäin uusilla ideoilla.

Hermanni Toivo, NY-alumni

Hermanni_200x300_web

Seuraavaksi
¡Hola Amigos! Pikkuyrittäjät nyt myös Espanjassa!