Vuoden yrittäjyyskasvatuksen opettaja
Palkitsemme vuosittain ansioituneita yrittäjyyskasvatuksen opettajia
Nuori Yrittäjyys ry (NY) palkitsee keväisin erinomaisesti ansioituneita opettajia. Vuoden yrittäjyyskasvatusopettajiksi valitaan opettajia, jotka ovat omassa oppilaitoksessaan toteuttaneet jotakin Nuori Yrittäjyys ry:n tuottamaa ohjelmaa ja tukeneet yrittäjämäisten taitojen oppimista. Vuoden NY-opettaja on yrittäjyyskasvatuksen lähettiläs, oppijoita innostava ja motivoiva mahdollistaja, aktiivinen verkostoituja ja oppimiskulttuurin kehittäjä omassa oppilaitoksessaan.
Valitsemme ehdotusten perusteella keväisin 3–4 opettajaa.
Kriteerit
Opiskelijoiden innostaminen ja motivointi
Opiskelijoiden kykyjen ja vahvuuksien tukeminen
Oman alueen elinkeinoelämän kanssa verkostoituminen
Tekemällä oppimisen ja yrittäjämäisen asenteen edistäminen omassa oppilaitoksessa
Vuoden opettajaksi voidaan valita pitkään ohjelmien parissa toiminut opettaja tai uusi, työssään ansioitunut ammattilainen. Kaikkien kriteerien ei tarvitse täyttyä tullakseen valituksi Vuoden opettajaksi.
Tutustu aiempiin Vuoden opettajiin
Tanja Ingelin
Tanja Ingelin on Kyrkslätts gymnasiumin eli Kirkkonummen ruotsinkielisen lukion yrittäjyyslinjan liikkeellepaneva voima ja keskeinen hahmo. Hän on useiden vuosien ajan ohjannut nuoria ”Vuosi yrittäjänä” -ohjelmamme läpi. Hän innostaa opiskelijoita toteuttamaan ideoitaan. Hänellä on monen vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksesta ja runsaasti tieto-taitoa aiheesta. Tanja Ingelin on esikuva yrittäjyyskasvatuksessa Uudenmaan ruotsinkielisissä kouluissa.
Anne Leikari
Anne Leikari on todella pitkänlinjan tekijä yrittäjyyskasvatuksessa Hj. Nortamon peruskoulussa Raumalla. Leikari on opettanut yrittäjyyskasvatusta vuodesta 2008 ja onnistunut motivoimaan monia nuoria jatkamaan yrittäjyyden tiellä myös peruskoulun jälkeenkin. Hän osaa rohkaista oppilaita etsimään omaa polkuaan nuorten omista lähtökohdista käsin. Toisaalta Anne Leikarin pitkäjänteisyys on auttanut myös niitä oppilaita kehittämään vahvuuksiaan, jotka eivät ole kokeneet yrittäjyyttä omakseen. Hän ei anna periksi silloinkaan, kun oppilas olisi itse luovuttamassa, vaan hän jaksaa kannustaa ja ohjata oppilaita yhä uudelleen erilaisten työtapojen äärelle. Hj. Nortamon peruskoulun yrittäjyyskasvatuksen kursseilla on myös vuosien mittaan tehty paljon vierailuja paikallisiin yrityksiin.
Päivi Marttila-Lampinen
Päivi Marttila-Lampinen on työskennellyt vuodesta 1999 alkaen NY-opettajana. Hän on Sedun yrittäjyyskasvatuksen kivijalka, pitkän kokemuksen omaava ja aktiivinen verkostotoimija. Päivi Marttila-Lampinen suoritti yhden työelämäjaksonsakin Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälisen verkoston toimistossa Hawaijilla ja sikäläisissä kouluissa kiertäen. Marttila-Lampinen on kehittäjä, innovaattori ja kriittisestikin boksin ulkopuolelle katsova yrittäjyyskasvattaja. Hän uskoo kokemukselliseen oppimiseen ja yrittäjämäiseen toimintatapaan. Marttila-Lampinen on myös perehdyttänyt, ohjannut ja vieriopastanut Nuori Yrittäjyys -ohjelman läpiviemiseen ja oppimismenetelmään todella monet kollegansa.
Markus Koskinen
Alakoulujen osalta Nuori Yrittäjyys ry:n palkinnon saa Markus Koskinen Vesivehmaan alakoulusta Asikkalasta. Pikkuyrittäjät-ohjelman vastaava Antti Karkiainen kuvailee Koskisen aktiivista ja uutta kehittävää toimintaa seuraavasti:
”Tulevaisuuden työelämä edellyttää luovaa ongelmanratkaisukykyä ja yrittäjämäistä asennetta. Luokanopettaja ja rehtori Markus Koskinen on lähtenyt ratkaisemaan tätä haastetta yhdessä Asikkalan kunnan sivistystoimen ja yrittäjien kanssa. Kuntaan on rakennettu yrittäjyyskasvatuksen malli, johon sisältyy Pikkuyrittäjät-ohjelma yhdessä yrityskummin kanssa sekä verkostoitunutta toimintaa paikallisten yrittäjien kanssa. Lapset ideoivat ja toteuttavat varainkeruutoimia konkreettisiin asioihin, kuten yritysvierailuille ja koulun pihan ehostamiseksi. Käytännön yrittäjyyskasvatuksen lisäksi Koskelalta löytyy tutkimuksellista taustaa: hän on tehnyt gradunsa yrittäjyyskasvatuksesta ja myös väitöskirja aiheesta on valmisteilla.”
Juha Kujansuu, Ulvilan lukio, Ulvila
Ulvilan lukion vararehtori, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Juha Kujansuu on yrittäjyyskasvatuksen konkari, jolta kollegat saavat aina neuvoja ja tsemppausta. Juha Kujansuu on ollut rakentamassa Suomen ensimmäistä maakunnallista yrittäjyyskasvatuksen strategiaa Satakuntaan. Hänen verkostonsa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin ovat vailla vertaa.
Tuire Pervilä, Samiedu, Savonlinna
Savonlinnan Samiedun projektikoordinaattori Tuire Pervilä innostaa ja heittäytyy tekemään yrittäjyyttä yhdessä opiskelijoiden kanssa. Hänen mottonsa on ”Kädet savessa”. Hän näkee opiskelijoiden osaamisen ja haluaa olla vilpittömästi tukemassa heidän vahvuuksiaan. Tuire Pervilä iloitsee opiskelijoiden kanssa onnistumisesta ja palkitsee sanallisesti. Hänen yhteistyötaidoillaan yrittäjyyskasvatus on saanut uusia toimintatapoja ja näkyvyyttä mm. Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa. Hän raivaa tietä ja houkuttelee muita Pillipiiparin tavoin mukaansa.
Jari Heiskanen, Pielisjoen peruskoulu, Pielisjoki
Pielisjoen koulun Tutustuminen yrityselämään -kurssin vetäjä ja historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jari Heiskanen on koulunsa Vuosi yrittäjänä -ohjelman sydän, jonka johdolla ohjelmaa on koulussa vedetty jo viisi vuotta. Hän on kannustanut oppilaitaan yrittäjyyden pariin ja ohjannut sekä tukenut heitä osallistumaan myös Uskalla yrittää semifinaaleihin – hyvällä menestyksellä. Jo kahtena vuotena peräkkäin Jari Heiskasen luotsaamat NY-yrittäjät ovat voittaneet alueen semifinaalin.
Tarja Manner, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Virrat
Tarjalla on raudanluja kokemus yrittäjyyden opettamisesta, ja hän on toiminut myös itse yrittäjänä. Vaikka hän on opettanut yrittäjyyttä usean vuoden ajan, NY-opettajuus on hänelle uutta. Tredun Virtain toimipisteessä toteutetaan tänä lukuvuonna ensimmäistä kertaa NY-toiminnan mukaista yrittäjyysopetusta, jossa Tarja on ollut yhtenä pioneerina. Tarja on innostuva ja innostava opettaja, joka aina miettii asioita opiskelijan näkökulmasta ja heidän parhaakseen.
Tredun Virtain yrittäjyyden opiskelijaryhmässä opiskelee kolmen eri vuosikurssin opiskelijoita ja ryhmä on hyvin heterogeeninen. Näin ollen opettajalta vaaditaan erityisiä taitoja ryhmän eteenpäin luotsaamisessa. Tarja huomioi erittäin hyvin opetuksessaan erityisen tuen opiskelijat ja innostaa heitä eri opetusmenetelmiä käyttäen etenemään yrittäjyyden opinnoinnoissa ja saamaan positiivisia kokemuksia yrittäjyydestä. Tredun Virtain toimipisteen opiskelijat ovat osallistuneet Tarjan luotsaamana eri NY-kilpailuihin ja saaneet näin yrittäjyydestä arvokasta pääomaa ja osaamista, mikä varmasti kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
Sanna Sirola, Karhulan lukio, Kotka
Sanna on vetänyt Karhulan lukion yrittäjyyslinjaa innokkaasti ja hyvin tuloksin noin 15 vuoden ajan. Hän on kehittänyt linjan toimintaa koko ajan aktiivisesti ja toiminut edelläkävijänä ja esimerkkinä yrittäjyyskasvatuksessa niin omassa koulussamme kuin muillekin tahoille tietä viitoittaen. Opettajana Sanna on positiivinen pedagogi, joka huomioi yksilöt, kannustaa jokaista oppilasta vahvuudet huomioiden ja jaksaa hymyillä iloisesti, vaikka työtä on paljon.
Liikunnanopettajan roolissa Sanna on mm. kehittänyt liikuntayrittäjyyttä ja vetää myös liikuntatutor-hanketta. Hänellä on ollut erittäin aktiivinen rooli Kotka-Hamina-seudun lukioiden yhteisten NY-leirien ja muun yrittäjyyskasvatustoiminnan eteenpäinviemisessä ja yhteistyön tekemisessä kehittämisyhtiö Cursorin kanssa. Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa Sanna vetää vuodesta toiseen yhtä tarmokkaasti innostaen opiskelijoita toteuttamaan omia yritysideoitaan. Hän toteuttaa muutenkin monipuolisesti Karhulan lukion vastikään uudistunutta yrittäjyyslinjan opsia yhdessä lukion yrittäjyystiimin ja muun opettajakunnan kanssa. Sanna on tarmokas ja ahkera puuhanainen, jonka iloinen ja reipas ote tarttuu helposti oppilaisiin ja kollegoihin!
Heikki Honkanen, Porin lyseon koulu, Pori
Heikki Honkanen on Satakunnan kokeneimpia sekä perus- että toisella asteella yrittäjyyskasvatusta opettavia opettajia. Hän on työskennellyt yrittäjyyskasvatuksen opettajana jo 18 vuotta, ja ollut viime vuosina oppilaineen kuudesti mukana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Hänellä on toimivat ja mutkattomat suhteet oppilaidensa ja kollegoidensa lisäksi Porin yrittäjät ry:n toimiston väkeen ja hallitukseen, mikä mahdollistaa vastavuoroisen yhteistyön paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa. Viime keväänä hän pääsi myös itse ohjaavana opettajana ensi kertaa osallistumaan valtakunnalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin, mikä edelleen vahvisti hänen uskoaan tämän hienon ohjelman laaja-alaiseen vaikuttavuuteen ja toimivuuteen.
Anu Pokela, Oulun seudun ammattiopisto, Oulu
Anu on erittäin rohkea, innostunut ja innostava opettaja. Hän opettaa hyvin yrittäjämäisellä otteella hyödyntäen verkostojaan yrityselämään Suomessa ja ulkomailla. Työyhteisössä hän on tuonut hienosti esille opiskelijoidensa yrityksiä ja esitellyt NY-ohjelmaa ja sen hyviä mahdollisuuksia opetuksessa. Hän on erittäin positiivinen ja energisoiva työkaveri. Hänen sitoutumistaan työhön kuvaa vahva oman työn sisällön kehittämisen halu kehittyä entistä paremmaksi valmentajaksi ja tiimipelaajaksi, mihin hän on hankkinut osaamista omassa työssään sisäisen ja ulkoisen koulutuksen kautta.
Hän toimii Oulun seudun ammattiopiston Kaukovainion palvelut -yksikön yrittäjyyden ja asiakaspalvelun opettajana. Hän on ollut kehittämässä yksikköön yrittäjyyspainotteista ja osaamisperusteista polkua innovaatiopedagogiikkaa toteuttamalla.
Oskari Ropponen, Vihdin lukio, Vihti
Oskari on tehnyt erinomaista työtä Vihdin lukiossa yrittäjyyskasvatuksen ja NY-toiminnan parissa.
Kun Oskari tuli Vihdin lukioon, lukiossa ei ollut yrittäjyystoimintaa ollenkaan. Vuosi yrittäjänä -ohjelma toteutettiin ensimmäistä kertaa lukuvuonna 2013 ja ensimmäiseen toteutukseen osallistui 28 opiskelijaa. Tämän jälkeen Oskari on vetänyt Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa (tämä lukuvuosi mukaan laskettuna kuusi kertaa). Kuuden vuoden aikana hän on ohjannut yhteensä 56 yritystä, joissa on ollut peräti 144 opiskelijaa. Hyvin harva on jättänyt vuoden aikana toiminnan kesken, joten Oskari on onnistunut kannustamaan opiskelijoita yli vaikeiden hetkien. Lisäksi suuret opiskelijamäärät kertovat onnistuneesta motivoinnista yrittäjyyttä kohtaan.
Tämän lisäksi myös Vihdin lukion yrittäjyystoiminta on laajentunut. Viimeisen parin vuoden ajan Vihdin lukion ohjelmistoon on kuulunut 24h-leiri, joka on innostanut nuoria valtavan paljon yrittäjyyteen.
Marjut Helvelahti, Riveria ammattiopisto, Joensuu
Marjut on Nuori Yrittäjyys -opettajana täysi-ikäinen ja hänen matkansa on ollut uskomaton kokemus. Se on ollut täynnä iloa, naurua, onnistumisia, menestystä, yllätyksiä, kyyneleitä ilosta ja pettymyksistä. Marjut on aloittanut NY-taipaleensa Lohjalta ja nykyisin hän rakentaa ja kehittää NY-toimintaa Joensuussa, ammattiopisto Riveriassa.
Marjut kuvaa omaa matkaansa NY-opettajana seuraavasti: ”Kun jotakin rakastaa todella paljon, niin kuin minä yrittäjyyskasvattajan työtä, niin aina ei olla siellä vaalean punaisissa pilvissä, vaan ollaan valmiita kärsimään sen oman jutun, sen oman unelman, sen oman rakkaan työn takia.”
Viimeisen parin vuoden aikana NY-toiminta on laajentunut Riveriassa valtavasti. Mukaan on tullut niin leiritoiminta kuin Vuosi yrittäjänä -ohjelmakin. Marjut on ollut vaikuttamassa myös siihen, että NY-toiminta on ylittänyt oppiasterajoja Joensuussa.
Nimi | Koulu | Kaupunki |
Sampo Niskanen | Business College Helsinki | Helsinki |
Petra Blomqvist | Ekenäs Gymnasium | Raasepori |
Mikko Puustinen | Etelä-Tapiolan lukio | Espoo |
Katri Råglund | Etelä-Tapiolan lukio | Espoo |
Heini Pennanen | Gradia Jyväskylä | Jyväskylä |
Pia Kotro | Gradia Jyväskylä | Jyväskylä |
Antti-Pekka Nikula | Gradia Jyväskylä | Jyväskylä |
Tuija Tiala | Hämeenlinnan lyseon lukio | Hämeenlinna |
Antti Rönty | Kainuun ammattiopisto | Kajaani |
Heli Mylly | Kainuun ammattiopisto | Kajaani |
Mikko Hankaniemi | Keski-Pohjanmaan ammattiopisto | Kokkola |
Minna Savolainen | Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO | Kouvola |
Mervi Naskali | Nokianvirran koulu | Nokia |
Tomi Lähde | Nokianvirran koulu | Nokia |
Alla Miller | Rantakylän yhtenäiskoulu | Mikkeli |
Matias Haukkala | Rantakylän yhtenäiskoulu | Mikkeli |
Jari Koljonen | Riihenmäen koulu | Mäntsälä |
Leena Rättyä | Riihenmäen koulu | Mäntsälä |
Tarja Malinen | Riveria ammattiopisto | Joensuu |
Risto Kiuru | Savonia ammattikorkeakoulu | Kuopio |
Kirsi Nevanpää | Seinäjoen lyseo | Seinäjoki |
Mika Jokiaho | Vaasan lyseon lukio | Vaasa |
Tiina Nyrhinen | Vasaramäen koulu | Turku |
Eeva Himberg | Vasaramäen koulu | Turku |
Paavo Kriktilä | Vehkalahden koulu | Hamina |
Nimi | Koulu | Kaupunki |
Tiina Halonen | Ammattiopisto Keuda | Kerava |
Mia Nousiainen | Ammattiopisto Keuda | Kerava |
Marja-Liisa Kaakko | Centria-ammattikorkeakoulu | Ylivieska |
Vesa Liukkonen | Etelä-Savon ammattiopisto | Mikkeli |
Lasse Alinen | Iitin lukio | Kouvola |
Mia Mattsson | Jakobstads gymnasium | Pietarsaari |
Suvi Salminen | Jyväskylän ammattikorkeakoulu | Jyväskylä |
Päivi Patja | Jyväskylän yliopisto | Jyväskylä |
Anne Määttä | Kajaanin ammattikorkeakoulu | Kajaani |
Minna Busch | Koulutuskeskus Sedu | Seinäjoki |
Marja-Riitta Tikkala | Padasjoen yhtenäiskoulu | Padasjoki |
Jari Heiskanen | Pielisjoen koulu | Joensuu |
Risto Räsänen | Savon ammattiopisto | Kuopio |
Leena Laakso-Seppälä | Savon ammattiopisto | Kuopio |
Mathias Blom | Strömborgska skolan | Porvoo |
Pekka Stenholm | Turun yliopisto | Turku |
Tommi Pukkinen | Turun yliopisto | Turku |
Nimi | Koulu | Kaupunki |
Pirkko Peiponen | Business College Helsinki | Helsinki |
Marjo Lehto | Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto | Kotka |
Jenni Korte | Etu-Töölön lukio | Helsinki |
Heidi Räihä | Gradia Lukio | Jyväskylä |
Esa Räty | Joensuun yhteiskoulun lukio | Joensuu |
Pilvi Tervahonka | Kajaanin lyseo | Kajaani |
Natascha Skog | Keski-Pohjanmaan ammattiopisto | Kokkola |
Margita Engelholm | Kristinestads högstadieskola | Kristiinankaupunki |
Pirjo Piiroinen | Oulunsalon lukio | Oulu |
Ville Laitila | Reisjärven kristillinen opisto | Reisjärvi |
Aulikki Leisku-Johansson | Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio | Tampere |
Hanna Savolainen | Ulvilan yhteiskoulu | Ulvila |
Päivi Lindberg | Vaisaaren koulu | Raisio |
Päivi Parkkonen | Valkealan lukio | Kouvola |
Elina Ämmälä | Vehkalahden koulu | Hamina |
Usein kysytyt kysymykset
Voinko ehdottaa itseäni ehdolle Vuoden opettajaksi?
Kyllä voit! Ehdolle voi asettaa joko itsensä tai jonkun toisen henkilön. Itseäsi ehdottaessa voit perustella meille, miksi olisit sopivin valinta.
Voiko aiemmin palkinnon saanut opettaja voittaa uudestaan palkinnon?
Kyllä voi! Jos opettaja on tehnyt ansiokasta ja erinomaista työtä, voi hän voittaa palkinnon.