Yrittäjyystapahtuma Gen-E kokosi nuoria kymmenistä maista – Suomesta mukana kaksi yritystä

15.7.2022 2022Vuosi yrittäjänä

Yrittäjyysaiheinen EM-kilpailu keräsi satoja nuoria 12.–14.7.2022 Tallinnaan. Suomea kilpailussa edustivat Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän kansallisen kilpailun voittajat, upeat Gente UF -yritys Pietarsaaresta sekä Troa NY Helsingistä.

Suuren Gen-E -tapahtuman taustalla on Nuori Yrittäjyys ry:n Euroopan alueen katto-organisaatio JA Europe. Tapahtumaan osallistuvat tiimit ovat voittaneet omissa maissaan kansalliset kilpailut, mistä ne ovat edenneet EM-tason kilpailuun.

Tapahtumaan osallistui nuoria 40 Euroopan maasta ja kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistuivat myös Viron presidentti Alan Karis ja pääministeri Kaja Kallas sekä EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola. Metsola on myös itse aikoinaan osallistunut oppilaana JA-verkoston yrittäjyys- ja työelämäopintoihin.

Kilpailun päävoitto Kreikkaan

Gen-E-tapahtuman Vuoden yritys 2022 -palkinnon voitti MicroGreens Kreikasta. Heidän yritysideansa liittyy kierrätykseen ja kestävään kehitykseen – käytännössä ruuan kasvattamiseen vanhoissa PC-torneissa. Voit katsoa MicroGreensin esittelyvideon tästä. Toiseksi kilpailussa tuli Drinkhalm Itävallasta ja kolmanneksi Carducation Saksasta. 

Tapahtumaan osallistuvat nuoret ovat osallistuneet kotimaissaan Company of the Year -ohjelmaan, jonka Nuori Yrittäjyys ry järjestää Suomessa nimellä Vuosi yrittäjänä.  

Suomesta mukana yritykset Gente UF ja Troa NY

Viisihenkinen Gente UF suunnittelee ja valmistaa kankaasta tehtyjä ns. laukun järjestäjiä. Tuote helpottaa kassien ja laukkujen sisällön järjestystä ja tavaroiden löytämistä. Yritys sai Nuori Yrittäjyys ry:n kansallisessa kilpailussa hyvät arviot asiakastarpeisiin perustuvasta tuotteesta, sen valmistusketjusta, kiertotalouden hyödyntämisestä sekä myynnillisestä otteesta.

Kolmen hengen Troa NY:n liikeidean tavoite on puolestaan vähentää kauppojen ruokahävikkiä ja jakaa kuluttajille kätevästi ennakkotietoa tarjouksessa olevista punalaputetuista tuotteista. Troa NY sai kansallisessa kilpailussa runsaasti kiitosta ruokahävikin vähentämisestä sekä palvelukokonaisuuden laadukkaasta suunnittelusta.  

Nuori Yrittäjyys ry:n Instagramissa toteuttamassa haastattelussa Genten ja Troan jäsenet kertoivat tunnelmia paikan päältä ja että suurimpia oppeja ovat olleet yrittäjyyden oppiminen käytännössä, innovoinnin harjoittelu ja tiimityötaitojen kehittyminen.

”Voi kun saisi tehdä tämän ohjelman uudestaan. Ainakin sitten korkeakoulussa. Tästä on hyötyä jatko-opinnoissa ja työelämässä tosi paljon. Voitto Suomessa ja pääsy Euroopan kisoihin oli uskomattoman hieno kokemus”, summasivat Gente UF:n jäsenet.

Troa NY -tiimin video tapahtumasta 2022.

Esiintymiskokemusta ja uusia tuttavuuksia

Kolmipäiväisessä tapahtumassa nuoret osallistuivat tuomareiden haastatteluihin, verkostoituvat muista maista saapuneiden opiskelijoiden kanssa ja esittelivät tuotteitaan ja palveluitaan isossa messutapahtumassa Tallinnassa. 

Alla kuvia GEN-E-tapahtumasta:

Seuraavaksi
Sami Suomela: "Asioita tulisi tarkastella mahdollisuuksien kautta"