Viime lukuvuonna 75 000 NY-kokemusta: Uusi lukuvuosi kasvattaa Nuori Yrittäjyys -toimintaa ja kansallista verkostoa

14.8.2020 2020

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Viime lukuvuonna 75 000 NY-kokemusta:
Uusi lukuvuosi kasvattaa Nuori Yrittäjyys -toimintaa ja kansallista verkostoa

Lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatusta kouluissa ja oppilaitoksissa tukevan Nuori Yrittäjyys ry:n toiminta kasvaa. Syksyllä 2019 käynnistetty valtakunnallinen alueverkostomme saa lisävahvistusta elokuusta 2020 alkaen. Päämäärämme on viedä yrittäjyyskasvatuksen työkalut entistä lähemmäksi opettajia vastataksemme alueiden erilaisiin tarpeisiin sekä talous- ja työllisyysnäkymien heikkenemiseen. Pyrimme varmistamaan, että lapset ja nuoret saavat tulevaisuudessa tarvittavia taitoja tasavertaisesti ympäri Suomea.
Nuori Yrittäjyys ry kasvattaa ja kehittää toimintaansa voimakkaasti. Lukuvuosi alkaa vauhdikkaasti, sillä meillä on jo 10 aluetoimistoa vahvistamassa opetushenkilöstön työtä eri puolilla Suomea. Elokuussa 2019 käynnistämämme Pohjanmaan aluetoimisto Vaasassa ja Pirkanmaan aluetoimisto Tampereella saivat vuodenvaihteen jälkeen seuraa, kun Pohjois-Savon aluetoimisto Kuopiossa, Pohjois-Karjalan toimisto Joensuussa sekä Keski-Suomen toimisto Jyväskylässä avattiin. Myös Kymenlaaksosta Kotka ja Kouvola sekä Kainuusta Kajaani liittyivät aluetoimistojen joukkoon haasteellisesta koronakeväästä huolimatta. Elokuussa toiminta starttaa Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa, Satakunnassa Porissa sekä Oulun kaupungissa.

Tavoitteemme on tuoda yrittäjyyskasvatuksen työkalut entistä lähemmäksi opettajia, vahvistaa koulutuksen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä sekä edistää nuorten valmiuksia perustaa yrityksiä, työllistää itsensä, huolehtia omasta taloudesta ja osallistua yhteiskunnan rakentamiseen. Koronaviruskriisin synnyttämät taloudelliset haasteet romahduttivat mm. monen nuoren kesätyömahdollisuudet, mikä tekee mielestämme yrittäjyys-, talousluku- ja työelämätaitojen harjoittelusta osana opintoja entistä tärkeämpää.

Vielä lukuvuonna 2018-19 järjestimme opettajille Suomen eri oppilaitoksissa Helsingin toimiston asiantuntijoidemme voimin 250 yrittäjyyskasvatuksen koulutustapahtumaa, joissa havaitsimme että kysyntä alueelliselle tuelle oli kasvamassa vauhdilla. Päätimme ponnistaa muiden Pohjoismaiden tavoin osaavan aluetoimistoverkoston kautta lähemmäksi asiakkaita, koulujen ja oppilaitosten tueksi sekä nuorten verkostojen kasvattamiseksi. Aluetoimistojemme kokeneet asiantuntijat toimivat yrittäjyyskasvatuksen vaikuttajina ja verkottajina ja antavat kasvot alueelliselle työllemme.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”84715″ css_animation=”bounceInRight”][vc_single_image image=”84725″ css_animation=”bounceInRight”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”Uudistuksia ohjelmiin, myös varhaiskasvatus saa oman NY-ohjelman”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”84712″ css_animation=”bounceInLeft”][vc_column_text]

Tutustu

Meidän perheemme -ohjelma

Pikkuyrittäjät -ohjelma[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Tänä lukuvuonna Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatuksen polku saa uuden ohjelman, kun elokuussa käyttöön otettava, päiväkodeille suunnattu Meidän perheemme -ohjelma tulee saataville. Ohjelmassa tutustutaan erilaisiin perheisiin, töihin ja rahan käyttöön lasten arjen kautta. Ohjelma tukee Varhaiskasvatuksen suunnitelmassa vuonna 2019 linjattuja laaja-alaisen oppimisen tavoitteita. Saimme Educa-messuilla alkuvuodesta runsaasti kyselyjä päivähoidon asiantuntijoilta, ja päätimme vastata tähän kysyntään Meidän perheemme -ohjelmalla. Norjan päiväkodeissa varhaiskasvatuksen ohjelmasta on jo erinomaisia kokemuksia lasten parissa.

Lähiympäristöön, eri ammatteihin, talouteen ja päätöksentekoon keskittyvään, alakoululaisten ”Mitä ihmiset tekevät” -ohjelmaan osallistui viime lukuvuonna 9000 lasta eli lähes 15 % ikäluokasta. Opettajilta saadun palautteen perusteella ohjelmaan on tehty pieniä sisältöuudistuksia. Jatkossa tutulla ohjelmalla on myös uusi nimi ”Meidän yhteiskuntamme”.

Alakoulujen 4.-6. luokkalaisille suunnattu maksuton yrittäjyyskasvatuksen Pikkuyrittäjät-ohjelmamme tavoitti 2019-2020 -lukuvuoden aikana yli 12 000 oppilasta ympäri Suomea. Kasvua edelliseen vuoteen tuli 13%. Pitkäkestoinen ohjelma oli käytössä 321 alakoulussa ympäri Suomea, ja oli useissa kouluissa jo suosituimpien valinnaisaineiden joukossa.

Nuori Yrittäjyys ry on kaksikielinen järjestö, jonka opinto-ohjelmat ovat tarjolla myös ruotsin kielellä. Alkavana lukuvuonna viemme Pikkuyrittäjät-ohjelman tarjolle myös ruotsinkielisille kouluille nimellä Miniföretagarna.

Viime aikoina lasten ja nuorten taloustaidot ovat olleet Suomessa paljon esillä, mikä näkyi peruskoulun talousohjelmien käyttömäärien kasvussa. Peruskoulun Oma talous -ohjelmiin osallistui 9800 oppilasta 8. ja 9. luokilta, ja kuluvan lukuvuoden aikana tulemme päivittämään ohjelman sisältöä jonkin verran.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”Vuosi yrittäjänä -ohjelma muuttuu maksuttomaksi”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text] Yläkoulun, lukion, ammatillisen 2. asteen ja korkea-asteen opiskelijoille suunnattuun Vuosi yrittäjänäohjelmaan osallistui viime lukuvuonna kaikkiaan 3500 nuorta, jotka perustivat Suomeen lukuvuoden aikana yhteensä 1450 harjoitusyritystä. Alkavana lukuvuonna suosittu Vuosi yrittäjänä -ohjelma muuttuu kokonaan maksuttomaksi. Ohjelman aiempi oppilaskohtainen, vakuutuksen, palvelun ja materiaalin sisältänyt 25 euron rekisteröintimaksu tarjotaan jatkossa maksuttomasti. Ohjelmaan osallistuminen edellyttää kuitenkin rekisteröitymistä osana koulun opetusta. 

Tutustu

www.vuosiyrittajana.fi[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”84719″ css_animation=”bounceInRight”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”Uskalla Yrittää -seminaarikiertueet ja Oma talous haltuun”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/lItGoTTslPU”][vc_column_text]

Tutustu

Uskalla yrittää

Oma talous haltuun

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Syksylle suunnittelemme Uskalla Yrittää -brändiä laajentavaa seminaarisarjaa, joka on nuorten iltapäivän mittainen inspiraatio- ja verkostoitumistapahtuma viidellä paikkakunnalla. Oma talous haltuun tapahtumat rantautuvat eri puolille Suomea. Seminaarikiertueet ja tapahtumat toteutetaan vallitsevan koronatilanteen ehdoilla. 

Vaikka emme keväällä päässeet toteuttamaan kaikkia tapahtumia fyysisesti, ylsi Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmien kokonaisvaikuttavuus silti ennätykseensä. Ohjelmamme tavoittivat lukuvuoden aikana eri puolilla maata 75 000 lasta, nuorta, opettajaa ja yrityselämän edustajaa. Kevään ennakkotilaukset antavat viitteitä siitä, että tänä vuonna toimintamme ulottuu yhä useammalle lapselle ja nuorelle.  

Annetaan lasten ja nuorten ideoille siivet! 

Tervetuloa mukaan Nuori Yrittäjyys -toimintaamme. 

Virpi & koko NY-poppoo [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Seuraavaksi
Yrittäjyystaidot entistä useamman lapsen ja nuoren hyödyksi