Variassa otettiin Oma talous haltuun

12.8.2020 2020

Oma talous haltuun tapahtuma Vantaan Variassa 12.8.2020

Vantaan Variassa aloitettiin uusien opiskelijoiden syyslukukausi Oma talous haltuun -tapahtumalla. Tapahtuma järjestettiin hybriditapahtumana, johon osallistui 90 tieto- ja viestintätekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa. Opiskelijat osallistuivat ryhmäkohtaisissa luokissa ja esiintyjät olivat paikalla videoyhteyden kautta.

Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Nuori Yrittäjyys ry:n, Marttaliiton , Takuusäätiön ja Danske Bankin kanssa, jolloin nuorille voitiin tuoda oman talouden hallinnan työkaluja usealta eri kantilta katsottuna.

Takuusäätiön ja Marttaliiton esitysten aikana pohdittiin omaa rahankäyttöä ja mm. sitä, mitkä asiat ovat välttämättömiä, tarpeellisia ja mitkä turhia. Luennon aikana käytettyyn peliin voi tutustua TÄÄLTÄ. Esitys herätti ajatuksia siitä, mitkä asiat ovat minulle merkityksellisiä ja samalla herätti huomaamaan, että toisen välttämätön on toisen turha. Suosittelemme vastaavaa harjoitusta jokaiselle lukijalle ikään katsomatta. Takuusäätiö on myös tuottanut hyviä palveluita arjen rahankäytön hallintaan, kuten Penno-palvelu, jolla voit ottaa omat rahat paremmin haltuun. Tutustu Pennoon.

Danske Pankin puolelta Markus Kinnunen avasi ajatuksia oman talouden suunnittelusta ja sen merkityksestä. Lisäksi hän haastoi nuoria miettimään, mitä tapahtuu, jos itselle tarpeellinen asia otetaankin pois ja antoi käytännön esimerkkejä tarpeista ja niiden tärkeydestä. Koronavirus on myös muuttanut tarpeiden määritelmää ja samalla toivottavasti nostanut esille myös kierrätys- ja kulutusteemaa osana omia tarpeita. Markus kertoi myös säästämisestä ja siitä, miten kannattaa varautua tulevaan sekä suunnitella omaa kuluttamista pidemmällä aikajänteellä. Lopuksi hän haastoi nuoria pohtimaan mitä sijoittaminen tarkoittaa ja miksi kannattaa sijoittaa rahaa. Danske Bank on Nuori Yrittäjyys ry:n kumppani osana Taloudellinen mielenrauha -projektia.

Lopuksi pelattiin Nuori Yrittäjyys ry suunnittelema Kahoot-visa, jossa päästiin testaamaan omaa osaamista ja tapahtuman aikana muistiin jääneitä oppeja. Yleisesti nuoret vastasivat nopeisiin kysymyksiin hyvin ja voitosta käytiin tiukka kilpailu ja paras tietäjä palkittiin elokuvalipulla.

Yhteenvetona mukava ja hyvin nuoria tavoittava hybriditapahtuma, joita tulemme varmasti järjestämään lisää.

Nuori Yrittäjyys haluaa kiittää tapahtumasta sekä Variaa että kaikkia kumppanijärjestäjiä.

Tällä on hyvä aloittaa lukuvuosi ja samalla oppia itsekin uutta.

Toisen asteen opettajille suosittelemme myös tutustumista uuteen Oma talous haltuun -ohjelmaan, joka on maksuttomasti käytössä osana opetusta. Tutustu tarkemmin ohjelmaan

 

 

Seuraavaksi
Viime lukuvuonna 75 000 NY-kokemusta: Uusi lukuvuosi kasvattaa Nuori Yrittäjyys -toimintaa ja kansallista verkostoa