Positiivista aktiivisuutta ympäri Suomen – kiertueella aluetoimijoidemme luona

16.12.2020 2020

Alueverkostomme päällikkö Inger Aaltonen kävi syys-lokakuussa tervehtimässä aluepäälliköitämme paikan päällä ympäri Suomen. Kilometrejä kertyi 9 viikon aikana n. 3700. Matkan tarkoituksena oli – paitsi nähdä moni toimija ensimmäistä kertaa kasvotusten – tutustua paremmin aluetoimijoihin, alueympäristöihin, tulevaisuuden suunnitelmiin ja tavoitteisiin sekä keskustella ja kuulla kasvotusten aluetoimijoita.

Alueverkostotoimintamme on lähtenyt toden teolla käyntiin tämän vuoden aikana. Kun elokuussa 2019 ensimmäinen aluetoimistomme avattiin Vaasaan, Inger hoiti sitä yksin. Nyt aluetoimistoja on jo 9 ja aluetoimijoita sitäkin enemmän. Millaisia ihmisiä ne aluetoimijamme sitten ovatkaan – muun muassa siitä Inger kävi ottamassa selvää.

Tavoitteena saada toiminta käyntiin ja kehittyä jatkuvasti

Syys-lokakuun vierailuilla Ingerille esiteltiin toimitiloja, yhteistyökumppaneita, kouluja sekä lähiympäristöä. Jokaisen aluetoimijan kanssa käytiin myös läpi strategia, toimintasuunnitelma ja tavoitteet sekä katsottiin, mitä alueilla on saatu aikaan ja mitä suunnitelmia lukuvuodelle on tehty. Vierailut olivat täynnä keskustelua sekä ideoiden ja hyvien käytänteiden jakamista.

Suunnitelmia aluetoimijoilla oli paljon, joista suuri osa liittyi aluetoiminnan käynnistämiseen ja verkostoitumiseen. Toimijoilla oli suunnitelmissa muun muassa tavata alueidensa sivistysjohtajia ja rehtoreita, etsiä yhteistyömahdollisuuksia ja hyödyntää niitä alueidensa muiden toimijoiden kanssa, kartoittaa alueidensa ydintarpeet yrittäjyyskasvatustoiminnalle sekä aikatauluttaa ja järjestää tapaamisia, koulutuksia ja tapahtumia. Lisäksi tärkeänä ellei jopa tärkeimpänä suunnitelmana oli opettajien kouluttaminen ohjelmien käyttöön, heidän alueellinen verkottamisensa sekä NY-ohjelmien käytöön saaminen jokaisessa kunnassa. Suunnitelmiin kuului myös toiminnan jatkuva kehittäminen ja tavoitteiden kirkastaminen.

Alueet ja toimijat yllättivät samanlaisuudellaan

Vaikka kaikki aluetoimijat ja alueet ovat erilaisia, löytyy kaikista myös paljon samaa. Inger oppi matkoillaan, että kaikki aluetoimijamme ovat mm. positiivisia, asiantuntevia, ammattimaisia, määrätietoisia ja he tekevät sydämellä työtään. Suomen alueistakin löytyi paljon yhtäläisyyksiä. Kaikkialla ollaan hyviä verkostoitumaan. NY-kieli myös tuntuu yhdistävän, sitä kautta puhutaan kaikkialla samaa kieltä, vaikkei äidinkielikään olisi sama.

Täytyy myös muistaa, että erilaisuuskin on vahvuus. Inger korostaa, että on pelkästään rikkaus, että aluetoimijat tekevät töitä niin erilaisilla taustoilla, koska siten kaikki voivat oppia toisiltaan uutta. Kun yhdellä on kokemusta lukiomaailmasta, toisella peruskoulusta ja Pikkuyrittäjät-ohjelmasta, kolmannella startupeista ja yrityksistä ylipäätään ja neljännellä taas vähän kaikesta, on osaamiskirjo laaja ja apua saadaan helposti toinen toiseltamme.

Hauskoja muistoja ja hyviä oppeja takataskuun

Hauskojakin sattumuksia mahtui matkojen varsille. Jyväskylässä Inger oli päässyt jo korttelin päähän määränpäästään eli Jyväskylän aluetoimistolta, mutta ajoikin vähän liian pitkälle ja joutui takaisin moottoritielle. Navigaattori käski toistuvasti tekemään u-käännöksen, johon Inger lopulta hermostui ja soitti aluetoimijamme Sanna Carpin apuun. Sanna antoi ajo-ohjeet paikalliselle huoltoasemalle, kurvasi paikalle noutamaan Ingerin ja ohjasi hänet toimistolle.

Kokonaisuudessaan Inger koki, että kiertue oli todella avartava ja opettavainen. Paikan päällä vierailu oli hänestä hieno mahdollisuus tutustua aluetoimijoihin ja alueisiin paremmin. Hyviä käytänteitä löytyi matkan varrelta paljon ja ne pääsevätkin jakoon koko verkostolle. Myös Suomen alueet näyttäytyivät uusin silmin. ”Kyllä Suomi on niin kaunis maa. Tulevaisuudessa pitää palata monelle paikkakunnalle myös vapaa-ajalla”, Inger hehkuttaa.

Ingerin matka kokonaisuudessaan

  • 9.2020 Pori, Satakunta, Kati Levola
  • 9.2020 Hämeenlinna, Kanta-Häme, Virve Turunen
  • 9.2020 Kajaani, Kainuu, Anne Määttä, Heli Mylly ja Sanna Pakkala-Juntunen
  • 9.2020 Joensuu, Pohjois-Karjala, Sanna Räty
  • 9.2020 Kuopio, Pohjois-Savo, Jari Ukkonen
  • 9.2020 Jyväskylä, Keski-Suomi, Sanna Carp
  • 9.2020 Kotka, Kymenlaakso, Maarit Koverola ja Minna Tuukkanen
  • 10.2020 Vaasa, Pohjanmaa, Nina Ingves ja Karolina Wägar
  • 10.2020 Tampere, Pirkanmaa, Noora Bergroth
Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys ry nimitti hallituksen vuodelle 2021