Gradialle ja Ylöjärven lukiolle kansainvälistä tunnustusta yrittäjyyskasvatustyöstä

17.10.2019 2019

Gradia Jyväskylä ja Ylöjärven lukio palkittiin eurooppalaisella Vuoden yrittäjyyskoulu -tunnustuksella osoituksena merkittävästä työstä yrittäjyyskasvatuksen parissa Suomessa.

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) eurooppalainen kattojärjestö Junior Achievement Europe jakoi keskiviikkoiltana vuosittaiset The Entrepreneurial School Awardsit (TES) viidennen kerran. Kaikkiaan palkittavia kouluja oli 34 ympäri Euroopan ja edustivat kaikkia eri kouluasteita.

Ylöjärven lukio vaikuttaa laaja-alaisesti

Toinen Suomesta palkituista oppilaitoksista oli Ylöjärven lukio. Lukiolla on vankat perinteet yrittäjyyskasvatuksen osalta; erilaisia aktiviteetteja ja tavoitteet yrittäjyyskasvatuksen sisällyttämiseksi kaikkiin opintoihin ja opettajien työkalupakkiin. Koska heidän opetussuunnitelmatyö on perusteellista, tavoitteet ja toiminta saavuttavat kaikki opiskelijat.

”Kuinka otat yrittäjyyden huomioon kursseillasi?” on kysymys, jota on pohdittu, keskusteltu opettajien aiheryhmissä ja esitelty henkilöstötapaamisissa ideoiden ja hyvien käytänteiden jakamiseksi. Oppimisen tekeminen näkyväksi koulussa on aina ollut koulun päätarkoitus. Siksi yrittäjyysopinnot, työ ja projektit sekä ”tuotteet” ovat näkyviä ja saatavissa kaikille opiskelijoille. Ylöjärven lukio on ollut pitkään Vuosi yrittäjänä -ohjelman aktiivinen toteuttaja ja lukion NY-yritykset ovat olleet tuttu näky Uskalla Yrittää -tapahtumissa.

Ylöjärven lukiosta palkinnon olivat pokkaamassa Jenni Kiiskinen ja Kaisa Remula.

Gradiassa kaikilla on mahdollisuus yrittäjyyteen

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus opiskella yrittäjyyttä ja painottaa ammatillista tutkintoaan yrittäjyyteen. Opiskelija voi rakentaa oman yksilöllisen innostun-kokeilen-yritän-kehitän yrittäjyyspolkunsa, joka pohjautuu EduFutura-oppilaitosten (Gradia sekä korkeakoulut JAMK ja yliopisto) yhteiseen yrittäjyysstrategiaan. Opiskelija voi valita Gradian yrittäjyysopintotarjottimelta haluamansa yrittäjyysopinnot Gradian omasta yrittäjyysopintotarjonnasta, EduFutura-oppilaitosten (Gradia, Jamk ja yliopisto) yhteisestä tarjonnasta sekä Yritystehtaan tarjonnasta.

Gradia on yksi Suomen aktiivisimpia Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa hyödyntävä koulutuksen järjestäjä. Ohjelmassa opiskelija perustaa vuoden ajaksi oikean yrityksen, jossa hän voi monipuolisesti oppia yrittäjyyttä ja kehittää osaamistaan.

Gradiassa yrittäjyys on strateginen painopiste. Gradian Uusi yhdessä 2020+ -strategian mukaan koulutuskuntayhtymän arvot ovat monien kulttuurien yhteisö, sivistys ja taitaminen sekä työ ja yrittäminen.

Gradian yrittäjyyden oppimismalli valittiin myös Euroopan parhaaksi

Valinta julkistettiin Euroopan ammattitaitoviikon päätapahtumassa Finlandia-talossa Helsingissä torstai-iltana 17.10.2019 . Kyseessä on ammatillisen koulutuksen tunnustuspalkinto huippuosaamisesta. Euroopan komission tuomaristo valitsi Gradian mallin ensin toisena kahden mallin finaaliin. Voitto ratkesi puoliksi tuomariäänin, puoliksi yleisöäänestyksessä.

”Yrittäjyysopintojen kehittäminen on ollut yksi Gradian strateginen painopiste pitkään. Yrittäjyyttä korostetaan asenteena ja oman osaamisen hyödyntämisen toimintatapana. Yrittäjyysopinnoissa keskeistä on tekemällä oppiminen, ja opinnoissa tuodaan esiin yrittäjämäistä ajattelutapaa, jatkuvaa oppimista, tiimityötä ja itsensä kehittämistä”, Gradia Jyväskylän rehtori Pirjo Kauhanen luonnehtii.

Palkinnon vastaanottivat Gradia johtaja Vesa Saarikoski (vas.) ja Gradia Jyväskylän rehtori Pirjo Kauhanen (kolmas vas.)

Euroopan-laajuinen verkosto

JA Europe on Euroopan suurin yrittäjyyskasvatusohjelmia tarjoava verkosto. Taloudenhallintaa, työelämätaitoja ja yrittäjämäistä asennetta opettavissa ohjelmissa toteutusmalli on tekemällä oppien. Näissä ohjelmissa on vuosittain yli neljä miljoonaa nuorta 40:ssä maassa ympäri Eurooppaa.

Seuraavaksi
Nestlé Needs YOUth -tilaisuus tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden innovoida