GOALS -projekti ratkoo globaaleja haasteita opiskelijavoimin

4.11.2019 2019

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) uusin kansainvälinen projekti GOALS tuo sosiaalisen yrittäjyyden kulman Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Projektissa on vuosittain mukana yhteensä 60 opiskelijaa ja 15 opettajaa Suomesta, Latviasta ja Virosta. Nuoret perustavat monikansallisia NY-yrityksiä, joiden liikeideat linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (UN Sustainable Development Goals).

GOALS -projektin (Social Entrepreneurship Student Companies in Baltic Sea Region) ensimmäinen tapahtuma oli kolmen päivän innovaatioleiri, joka järjestettiin Helsingissä 27.-29.10.2019. Leirin aikana opiskelijat pääsivät tutustumaan toisiinsa, muodostamaan monikansallisia tiimejä ja ideoimaan liikeideoita, jotka tekevät maailmasta paremman paikan. Nuoret saivat syväsukelluksen yrittäjyyden maailmaan ja kuulivat puheenvuorot YK:n tavoitteista, innovoinnista, validoinnista ja pitchaamisesta. Leirin tavoitteena oli kehittää liikeidea, liiketoimintamalli sen ympärille ja viiden minuutin pitchaus siitä.

Päivien rakenne perustui opiskelijoiden itseohjautuvuuteen ja tekemällä oppimiseen. Nuori Yrittäjyys ry:n tiimi oli aktiivisesti mukana mentoroimassa tiimejä ja tuki oppimista ja prosessia erilaisilla työkaluilla.

Tapahtuma huipentui tiistaiaamupäivänä, kun tapahtumassa muodostuneet 12 tiimiä pääsivät esittämään viiden minuutin myyntipuheet ideoistaan.

Tiedostavia, osaavia nuoria

”Oli suorastaan hämmästyttävää huomata, kuinka valmiita konsepteja opiskelijat kehittivät vain muutamassa päivässä. Unohtamatta uusien verkostojen rakentamista ja hauskanpitoa, jotka kuitenkin ovat näissä kansainvälisissä tapahtumissa kaiken ytimessä”, toteaa Nuori Yrittäjyys ry:n operatiivinen johtaja Eemeli Alanne.

Tiimien liikeideat kohdistuivat eri osa-alueisiin ja käsittelivät monipuolisesti eri ongelmia, joita tällä hetkellä maailmassa on. Liikeideoiden kirjo oli valtava: vastuullista viestintää palveluna, muoviroskan käyttämistä uusiin tuotteisiin, vastuullisia matkustustarvikkeita, kirjakerho, farkkujen kankaiden uudelleenkäyttö, talouskasvatuksen materiaalit ja paljon muuta.

Kansainvälisten tiimien toiminta jatkuu nyt seuraavan kuukauden omissa maissa ja etäyhteyden voimin. Seuraava yhteinen tapaaminen tiimeillä on marraskuun lopussa Tallinnassa, johon osallistujat kokoontuvat seuraavaan kolmen päivän kehittämistapahtumaan. Tallinnassa on tarkoitus hioa ideat loppuun, jotta tiimit pääsevät osallistumaan keväällä messutapahtumiin Virossa ja Latviassa.

GOALS -projekti

Projekti on Nuori Yrittäjyys ry:n johtama kokonaisuus, jonka kaksi osatoteuttajaa ovat sen sisarorganisaatiot Latviassa (JA Latvia) ja Virossa (JA Eesti). Projekti on kolmivuotinen ja joka vuosi osallistuvat opiskelijat ovat uusia. Suomesta mukana ovat Etu-Töölön lukio Helsingistä, Vihdin lukio, Hämeenlinnan lyseon lukio ja Padasjoen lukio. Projektissa on vuosittain neljä kansainvälistä tapahtumaa, jotka järjestetään Suomessa, Latviassa ja Virossa. Projekti on rahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.

Projektin etenemistä voit seurata sosiaalisessa mediassa Nuori Yrittäjyys ry:n kanavien kautta ja tykkäämällä GOALS -projektin Facebook-sivusta täällä.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Projektin työkalu on Vuosi yrittäjänä -ohjelma (eng. JA Company Program), jossa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen ja pyörittävät sitä lukuvuoden ajan. Ohjelma on Suomessa avoin yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille. Ohjelma tarjoaa avaimet käteen -ratkaisun yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen. Ohjelma on nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriön Yrittäjyyslinjauksissa (2017) yhdeksi keinoksi toteuttaa uusien opetussuunnitelmien mukaista yrittäjyyskasvatusta eri kouluasteilla. Ohjelman virallinen sivusto on vuosiyrittajana.fi.

Seuraavaksi
Job Shadow oli jälleen menestys