Tytöt ja teknologia eivät kohtaa

24.5.2018 2018Leirit

Teknologia ei ole tyttöjen juttu. Tyttöjä ei teknologia kiinnosta, asia nyt vain on niin ja on aina ollut.

   

Väärin. Tyttöjä kiinnostaa teknologia 11 ikävuoteen saakka. Kyse ei siis ole sukupuolien synnynnäisistä ominaisuuksista. Tytöt oppivat, ettei teknologia ole heidän juttunsa ja kiinnostus sitä kohtaan hiipuu 14 ikävuoteen mennessä.

Tyttöjen innostus katoaa teini-iässä

Tyttöjen ja poikien välillä ei ole eroa vielä 11 ikävuoteen mennessä siinä, kuinka kiinnostuneita he teknologiasta ovat. Tämän paljastaa Microsoftin Yhdysvalloissa toteutettu STEM-tutkimus viime vuodelta. Erot eivät siis ole synnynnäisiä sukupuolten eroja.

Ikävuosien 11-14 välillä jotain kuitenkin tapahtuu tyttöjen kiinnostukselle. Se lopahtaa.

Mikä huolestuttavampaa, Microsoftin teettämän tuoreen kyselyn mukaan tytöt eivät edes usko tarvitsevansa teknologiaa tulevaisuuden työelämässä. Jopa neljäsosa vastasi, ettei usko tarvitsevansa teknologiaosaamista ollenkaan.

Aitoja työelämän roolimalleja

Monista teknologiaan läheisesti liittyvistä ammateista on kuitenkin huutava pula. Esimerkiksi pelkästään ohjelmistoalalla on tälläkin hetkellä 7000-9000 osaajan puute. Kaikista ohjelmistokehitystyötä tekevistä on 90% miehiä. Tytöissä on siis lukematon joukko hyödyntämätöntä kyvykkyyttä. Tytöt olisivat pystyväisiä ohjelmointityöhön, mutta heitä se ei kiinnosta.
Vai kiinnostaisiko, jos he tietäisivät mitä työ todella on? Jos he tietäisivät mitä koodaamalla voi tehdä? Jos heillä olisi aitoja työelämän roolimalleja, jotka osoittaisivat, että tämäkin työ voi olla cool.

Vastaukseksi tähän huutavaan hätään kehitettiin säännöllisesti järjestettävä Girlz in Tech –tapahtuma yhteistyönä Nuori Yrittäjyys ry:n, Microsoftin ja Demin kanssa. Girlz in Techissä tytöt pääsevät tutustumaan teknologiaan ja aitoihin työelämän roolimalleihin. Viime vuoden tunnelmiin pääset tästä videosta.

Asia kuuluu kuitenkin kaikille. Tytöt tarvitsevat kannustusta, paitsi opettajilta ja vanhemmilta – myös meiltä kaikilta muilta. Kannustakaamme tyttöjä kulkemaan polkuja, joissa teknologian kohtaaminen on mahdollista. Ne polut ovat jo olemassa.

 

Seuraavaksi
Uusi NY Alumnit -sivusto on avattu