Uuden yrittäjän turvallinen aloitus

16.3.2017 2017

Ensiaskel kohti yrittäjyyttä on usein valtavan suuri. Monella ei ole lähipiirissä ketään, jolta voisi kysyä käytännön neuvoja. Siksi on olemassa uusyrityskeskuksia – onneksi.

     
Suomessa on kolmekymmentä uusyrityskeskusta, joilla on yli 80 palvelupistettä. Näiden toimijoiden kattojärjestö on Suomen Uusyrityskeskukset ry, joka on tehnyt töitä aloittavien yrittäjien eduksi 1980-luvun lopulta lähtien. Toimitusjohtaja Jari Jokilammen mukaan yhteistyö tulevien yrittäjien eli nuorten parissa Nuori Yrittäjyys ry:n kautta on täydellisen luonteva valinta.

-Nuori Yrittäjyys ry:n toiminta on parasta mahdollista yrittäjyyskasvatusta. Asioita tehdään ihan oikeasti, oikeilla tavaroilla ja palveluilla sekä oikealla rahalla. NY ja uusyrityskeskukset ympäri maata muodostavat saumattoman kokonaisuuden yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyden elinkaaren alkuun.

Yrittäjyyden alkusiemen voi itää jo koulussa

Lähes puolet uusyrityskeskusten asiakkaista on 15-35-vuotiaita. Nuoret ovat oppineet hyödyntämään erinomaisesti mm. maksutonta yritysneuvontaa ja asiantuntijapalveluita (esim. tilitoimistot, pankit, vakuutusyhtiöt, mainostoimistot, lakiasiaintoimisto). Monet näistä asiantuntijoista ovat lisäksi itsekin yrittäjiä, joten alkava yrittäjä saa samalla myös sparrausta kokeneilta kollegoilta.

Jari Jokilampi, Suomen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja

Moni uusiyrityskeskuksien asiakkaista on saanut ensikipinän yrittäjyyteen koulussaan, Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmassa.

-Yrittäjyyteen kuuluu sellaisia arvoja ja taitoja, joita koulun pitäisi vahvistaa. Näitä ovat mm. itsenäisyys, aktiivisuus, avoimuus, oma-aloitteisuus, rohkeus, halu aikaansaada tuloksia, vuorovaikutustaidot ja viestintätaidot, Jokilampi luettelee.

 

Fiksu lähtö uusille yrittäjille – hienoja tuloksia

Uusyrityskeskuksista apua saaneiden yritysten selviytymisaste on poikkeuksellisen korkea: kahden vuoden kuluttua perustamisesta 90 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa ja vielä viiden vuoden jälkeenkin 80 prosenttia. Tilastojen mukaan kaikista Suomessa aloittaneista yrityksistä on kolmen vuoden jälkeen toiminnassa enää noin puolet.

Uusyrityskeskus on rakentanut laajan valtakunnallisen verkoston täynnä yrityksiä, yhteisöjä ja asiantuntijoita, jotka haluavat olla mukana auttamassa alkuun menestyviä yrityksiä. Uusyrityskeskukset palvelevat vuosittain lähes 20 000 uutta asiakasta ja yritysneuvonnan avulla perustetaan Suomeen vuosittain 7.000 – 8000 uutta yritystä.

Uusyrityskeskusten alkuun auttamissa yrityksissä oli vuonna 2014 henkilöstöä reilut 57 000. Yritysten vuotuinen tuotto yhteiskunnalle oli vuonna 2014 laskennallisesti varovaisesti arvioiden n. 3,3 miljardia euroa. (Lähde: uusyrityskeskus.fi)

Ajankohtaista uusyrityskeskuksissa:

Helmikuussa ilmestynyt, uudistettu, maksuton Perustamisopas on kullanarvoinen teos kaikille yrittäjäksi aikoville. Se julkaistaan pian myös vähän kevyempänä, selkokielisenä versiona.

”Pitkäjänteinen yrittäjyyskasvatus alkaa selvästi tuottaa tulosta, mikä on erityisen arvokasta nyt, kun työelämän rakenteet ovat murroksessa.”

Tuoreita, rohkaisevia tarinoilta yrittäjäksi ryhtymisestä

Seuraavaksi
Tänään julki! OKM Yrittäjyyslinjaukset