Taloustaidot opitaan tekemällä – koulussa

20.9.2017 2017

Espoolaislukiolainen Visa Viik vaati rohkeasti viime viikolla (HS Mielipide 13.9.) kouluihin lisää taloustaitojen opetusta. Täysi-ikäiset nuoret velkaantuvat pikavipeillä ja nuorten olisikin tärkeää oppia rahankäytön periaatteet jo ala- ja yläkoulussa.

Onneksi viime vuosi toi yhteiskuntaopin alakouluunkin ja osana sitä taloustietoa on opetettu neljänneltä luokalta lähtien. Tulevaisuudessa näkisimme mielellämme talouden omana oppiaineenaan koulussa. Lukiouudistuksessa uusi oppiaine voitaisiin ottaa myös mukaan ylioppilastutkintoon.

Nuori oppii tutkitusti taloustaidotkin parhaiten tekemällä oppien. Olemme kehittäneet yhdessä kumppaneidemme kanssa elokuussa julkaistun, alakouluille maksuttoman verkko-oppimismateriaalin, Mini-Zaldon. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen totesi Mini-Zaldosta: ”Sen avulla voidaan oppia hauskalla tavalla perusasioita rahasta, sen merkityksestä ja keskeisistä käsitteistä.”

Yläkouluille on tehty vastaava talousosaamisen oppimateriaali: zaldo.fi ja lukio-ikäisille vastuullista rahankäyttöä opettaa mm. Vuosi yrittäjänä –ohjelma. Muidenkin toimijoiden maksuttomia, hyväksi havaittuja materiaaleja koulujen talousopetukseen on kyllä jo olemassa. Kannustamme oppilaitoksia ja opettajia ottamaan niitä rohkeasti käyttöön.

Kun nuorella on talous kunnossa, on myös elämä paremmin hallussa.

Virpi Utriainen, toiminnanjohtaja Nuori Yrittäjyys ry

yhdessä

Tarja Kallonen, tutkimuspäällikkö, FA

Elina Antila, viestintäpäällikkö, FINE

Sari Lounasmeri, toimitusjohtaja Pörssisäätiö

Seuraavaksi
50 johtajaa mukaan NY Job Shadow –päivään