Työelämänedustaja auttaa opiskelijoita oman juttunsa löytämisessä

14.1.2016 2016

Citi on toiminut usean vuoden ajan yhteistyökumppaninamme vaikuttamalla nuorten yrittäjyysasenteisiin ja talouslukutaitoihin NY-ohjelmien kautta. Tänäkin lukuvuonna Citin työntekijät toimivat NY Vapaaehtoisina NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

Terhi Heiskanen, Citiltä, sparraa NY-yrittäjiä ja toimii NY-yrityksen neuvonantajana.

– Olen tehnyt töitä nuorten parissa muun muassa partion kautta, joten nuorten kanssa toimiminen on minulle tuttua. Yritän ajatella myös itseni nuorten asemaan ja on hienoa, että voin omalla panoksellani auttaa nuoria oman juttunsa löytämisessä.

NY-yrityksen neuvonantajana nuoret ja vapaaehtoinen tapaavat toisiaan vähintään neljä kertaa lukuvuoden aikana.

[su_quote]Neuvonantajan tehtävä on kuunnella, ohjata oikeaan suuntaan ja jakaa omia kokemuksiaan ja verkostojaan nuorille. [/su_quote]

– En ole itse yrittäjä, mutta työelämän ja harraste- ja yhdistystoiminnan kautta minulla on osaamista, jota haluan ja voin nuorille jakaa ja auttaa heitä heidän yrittäjän taipaleellaan.

Kukaan ei tiedä kaikkea, eikä tarvitsekaan

Yhteisen työn alkuun neuvonantaja ja nuoret määrittelevät yhteiset tavoitteensa ja missä nuoret eniten kaipaavat apua. Tapaamisella sovitaan myös jatkosta ja voiko yhteyttä tapaamisten välillä pitää esimerkiksi puhelimitse. Terhi ja nuoret tapasivat toisensa ensimmäisen kerran Helsingin keskustan kahvilassa. Tapaaminen kesti noin tunnin.

– Kävimme tapaamisellamme läpi nuorten liikeideaa ja miksi he olivat juuri tähän ideaan päätyneet sekä mitkä ovat nuorten omat tavoitteet yrityksen ja yhteistyömme suhteen. Ehdimme myös keskustella ideaalista asiakastapauksesta ja yrityksen markkinoinnista ja asiakashankinnasta. Nuoret loivat heti tapaamisemme jälkeen WhatsApp-ryhmän, jonka kautta pidämme yhteyttä toisiimme.

Kukaan ei tiedä kaikkea, eikä tarvitsekaan. Nuorilta voi tulla myös kinkkisiä kysymyksiä heidän yritystoimintaansa liittyen. Tällöin vapaaehtoinen auttaa nuoria etsimään tietoa ja hän voi esimerkiksi vinkata omasta verkostostaan jonkun, joka voisi nuoria tässä asiassa auttaa. Terhi haastoi nuoria ja lupasi seuraavaa kertaa varten hankkia harjoitusvastustajan puhelimen päähän, jotta nuoret pääsisivät harjoittelemaan yhteydenottoa puhelimitse ennen todellista kontaktointia. Lisäksi nuoret pääsevät pitchaamaan liikeideansa Terhin työpaikalle ja tätä kautta nuorten on mahdollista saada palautetta ja uusia asiakkaita.

[su_quote]Yritän olla antamatta nuorille suoria vastauksia vaan enemmänkin ajatuksia, joita he voivat peilata omaan yritykseensä.[/su_quote]

­– Kerroin heille esimerkiksi oman kokemukseni mainonnasta ja kuinka itse pohdin kissanäyttelyä järjestäessäni, missä voisin mainoksia jakaa, jotta tavoittaisin oikeat asiakkaat. Esimerkkini pohjalta nuoret keksivät missä he voisivat oman NY-yrityksensä esitteitä jakaa.

Nuorilta inspiraatiota

NY Vapaaehtoisena työelämänedustajilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden tekijöihin ja olla osana nuorten ideoita.

– On hienoa, jos voin omalla mentoroinnillani edesauttaa sitä, että nuoret perustaisivat yrityksen tulevaisuudessa. Ehdottomasti suosittelen tätä myös muille. Tulen varmasti saamaan myös itse uudenlaista näkökulmaa omaan työhöni.

Käytätkö NY-ohjelmia ja haluaisit työelämän edustajan vierailemaan NY-tunnillesi? Jokaiseen NY-ohjelmaan on sisäänkirjoitettu työelämän vapaaehtoisen rooli. YES Kummit -portaalissa on satoja kummeja, jotka toimivat ja jakavat omaa osaamistaan vapaaehtoisina NY-ohjelmissa. Lue lisää YES Kummeista ja löydä sopiva kummi YES Kummit –portaalista.

Seuraavaksi
Messupöhinää ja kaupankäyntiä Tampereella