Lupa testata pöljiä ideoita

15.11.2016 2016

”Yrittäjyyden jesuiitta”, korkeakouluopettaja Anne Määttä haluaa vähentää nuorten muuttoa pois Kajaanista.

Anne Määttä (lehtori/liiketoiminta ja innovaatiot) opettaa yrittäjyyskasvatusta Kajaanin ammattikorkeakoulussa suurella sydämellä. Hän luottaa vapauteen, vastuuseen ja luovuuteen.

-Täällä ns. periferia-alueella yrittäjyys on tosi iso juttu. Nuoret pakenevat helposti Etelä-Suomeen, mutta olisi hienoa jos he löytäisivät oman juttunsa yrittäjyydestä ja jäisivätkin Kainuuseen.

nystartup-finaali2016-62-1

Aiemmin Määttä seurasi läheltä kuinka toisen asteen kouluissa Kajaanissa käytettiin yrittäjyyskasvatuksessa mm. NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa. Paikallisessa korkeakoulussa hän halusi tuoda myös tätä positiivista asennetta ja työelämätaitoja vahvistavaa opetusta ja alkoi hyödyntää NY Start Up -ohjelmaa. Siinä opiskelijat ideoivat ja perustavat oman, oikealla rahalla toimivan yrityksen lukuvuoden ajaksi.

-Ohjelmissa, joissa kantava ajatus on tekemällä oppien, vapaus on aivan huippujuttu. Tekemisen pakko puuttuu, opiskeluissa edetään luovasti, yksilöt ja tiimit otetaan huomioon.

 

Opettaja ei olekaan aina opettaja

NY Start Up -ohjelmassa Määttä ei koe olevansa niinkään perinteinen opettaja vaan ohjaaja, mentori tai valmentaja.

-Se tuntuu tosi hyvältä. Olen siinä rinnalla, enemmänkin kaverina ja yhdessä selvitellään asioita. Opiskelijat eivät odota, että ope tietää kaiken.

Kokeneen yrittäjyyskasvatusammattilaisen mukaan nuoret kyllä ottavat vastuun, jos sitä heille tarjoaa.

Heti ensimmäisenä lukuvuonna kajaanilaisopiskelijoiden nelikko (The Great Escape NY) voitti korkeakoulujen NY-yritysten Suomen mestaruuden ja kävi EM-kisoissakin.

eec2017_all-photos-11

Vapaus, heittäytyminen ja luovuus

Luennot ja tentit eivät aina anna parasta lähtölaukausta, kun nuori on lähdössä kokeilemaan siipiään. Vapauteen, heittäytymiseen ja luovuuteenkin voi innostaa.

-Ne opiskelijat, jotka ovat ohjelmassa mukana ovat älyttömän tyytyväisiä ja vieneet sanaa eteenpäin. Nuoret tulevat ohjelmaan täysin tyhjin ideoin ja täällä niitä pöljiäkin ideoita on lupa testata, Määttä summaa.

Sitra on NY Start Up -ohjelman yhteistyökumppani.

Seuraavaksi
demopost