Jo puolet Suomen korkeakouluista mukana NY Start Up –ohjelmassa

21.4.2016 2016

Suomalaisista korkeakouluista jo lähes puolet tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden osallistua NY Start Up –ohjelmaan. Maamme 34 korkeakoulusta mukana on 16.

Viimeisen vuoden aikana NY Start Up –ohjelman tarjoamat mahdollisuudet on ottanut käyttöön peräti 12 suomalaista korkeakoulua Helsingin yliopistosta Kajaanin Ammattikorkeakouluun.

IMG_0757

Käytännönläheisyys on Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämän NY Start Up –ohjelman suosion kenties suurin yksittäinen syy. Vaikkei lähtisikään yrittäjäksi niin yrittäjämäisestä otteesta ja opeista on hyötyä työelämässä yleisesti.

-Tämä on paras ohjelma, johon olen osallistunut. Tässä pääsee kyseenalaistamaan omat ajatuksensa ja valmentajien mielipiteet. Mukana on paljon vuorovaikutusta ja me sparraamme toinen toisiamme. Tämä on yhteisöllistä oppimista, hehkuttaa Jyväskylän yliopiston puheviestinnän opiskelija Eeva-Maija Pusa.

Opiskeleminen ja työnteko – kaksi eri maailmaa ?

NY Start Up on ohjelma, jossa opiskelijat kehittävät omaa ideointiaan ja perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen. Tämä NY-yritys toimii ideoiden testilaboratoriona, tarjoaa mahdollisuuden soveltaa työelämätaitoja konkreettisesti oman yrityksen kautta.

-Moni opiskelija tulee perinteisellä taustalla suoraan lukiosta yliopistoon eikä hänelle ole tullut kontakteja työelämään. Vaikka koulutus sinällään kehittää valtavasti niin mikä on sen merkitys, ettei tule tilaisuuksia soveltaa käytännössä oppimaansa, pohtii Niina Pitkänen, Jyväskylän yliopiston työelämäasiantuntija.

Activer_NY_esittelee_sovellustaan

-Oltuani aiemmin työelämässä muutaman vuoden olen nyt ymmärtänyt, että opiskeleminen ja työnteko ovat kaksi eri maailmaa – valitettavasti. Niitä pitäisi lähentää hyvinkin paljon, esimerkiksi juuri tämäntyyppisellä koulutuksella, Pusa jatkaa.

Leena Itkonen, Helsingin yliopiston ura-palveluista kaipaa kouluihin kohti työelämää kurottavaa opiskelua jo paljon ennen korkeakouluja.

-Se on myöhäistä jos vasta korkeakouluissa aletaan katsella työelämän suuntaan! Meidän pitää saada korkeakoulutukseen sellaisia nuoria, joilla on jo peruskoulutuksesta lähtien hyvä itsetunto ja usko omiin mahdollisuuksiinsa. Kyky oppia tietoja ja myös taitoja tekemällä on tärkeää, linjaa Itkonen.

Korkeakoulusta valmistuvan opiskelijan kosketus työelämään saattaa olla nollatasoa.

-Voi olla, että viiden yliopisto-vuoden jälkeen on sama tilanne kuin lukion päätyttyä. Opiskelijalla ei ole mitään tietoa mitä hän haluaisi tehdä työelämässä. Maisterin paperit taskussa ei pelkästään vielä takaa mitään, muistuttaa Niina Pitkänen.

Vuoden parhaat NY Start Up –yritykset kokoontuvat Lahteen 11. ja 12.5. Finaalitapahtuman päätteeksi valitaan Suomen edustaja korkeakouluopiskelijoiden Euroopan mestaruuskisoihin Bulgariaan.

IMG_1016

Suomalaiset korkeakoulut, joiden opiskelijat voivat osallistua NY Start Up –ohjelmaan:

Pääkaupunkiseutu

 • Haaga-Helia amk
 • Helsingin yliopisto
 • Metropolia amk
 • Laurea amk
 • Taideyliopisto

Kuopio

 • Savonia amk
 • Itä-Suomen yliopisto
 • Humanistinen amk (Kuopio)

Turku

 • Turun yliopisto/Kauppakorkeakoulu
 • Turun amk
 • Humanistinen amk (Turku)

Jyväskylä

 • Jyväskylän yliopisto
 • Jyväskylän amk
 • Humanistinen amk (Jyväskylä)

Lahden amk
Kajaanin amk
Novia amk (Pietarsaari)
Centria amk (Ylivieska)

 

Lisätietoja:

Petri Katajarinne

asiantuntija, NY Start Up –ohjelma

044 737 8610

[email protected]

Seuraavaksi
Turkulaisen pariskunnan design leviää maailmalla