Kun nuori opettaa vanhempaa

9.6.2015 2015

Viime syksynä Jesse Laitala, Joona Mäkelä, Jussi Vähäpesola ja Markus Kuitunen perustivat NY-yrityksen NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Marraskuussa pojilla oli tavoitteena toteuttaa yrityksen puitteissa pieni ulkoilmaelokuvaesitys kavereille ja netota sillä kymppi per nenä. Huhtikuun alkuun mennessä suunnitelmat olivat paisuneet ja 3.4. nuoret järjestivät Seinäjoki Areenan parkkipaikalla drive-in-elokuvaillan, jonka aikana 500 katsojaa nautti 200 autosta käsin kolmesta eri elokuvanäytöksestä ja josta jäi voittona jokaiselle pojista 750 euroa käteen. Tämä on esimerkki siitä, mitä nuoret saavat aikaiseksi, kun heille antaa mahdollisuuden.

Eilen Jesse, Joona, Markus ja Jussi tutustuivat Microsoft-talolla Espoon Keilaniemessä ison yrityksen pyörittämiseen ja tulevaisuuden teknologiaan. Päivä Microsoftilla oli palkinto voitosta perusasteen parhaan NY-yrityksen sarjassa. Hain pojat ja heidän opettajansa Helsingin keskustasta ja taksimatka Microsoftille oli tyypillistä teinipoikien uhoa, kinaamista ja vitsailua. Mietin jo, mitähän päivästä mahtaa tulla, jos sama hulluttelu jatkuu myös perillä.

Päivä alkoi Microsoftin toimitusjohtajan Pekka Horon ja tietoyhteiskuntasuhteiden johtajan Max Mickelssonin sekä muutaman muun microsoftilaisen tapaamisella. Ääni kellossa oli muuttunut – Jesse, Joona, Markus ja Jussi kättelivät uusia tuttavuuksia reippaasti ja kuuntelivat Microsoftin esittelyä kiinnostuneina. Pojat myös esittelivät oman NY-yrityksensä, Outside Movies NY:n ja saivat sekä toimitusjohtajan että muut microsoftilaiset nauramaan ja nyökyttelemään hyväksyvästi. Ja jos poikien esitys teki muihin yhtään samanlaisen vaikutuksen kuin minuun, Microsoftin johtajat tunsivat epäilemättä myös suurta ihailua näitä 16-vuotiaita, juuri peruskoulunsa päättäneitä poikia kohtaan, jotka itsevarmuutta täynnä puhuivat kohderyhmistä, markkinoinnista, budjetista ja sektoreista. Ajattelin, etteivät nämä ehkä olekaan ihan tyypillisiä teinipoikia.

Pojat+Max+tj_web

Microsoftin toimitusjohtaja Pekka Horo (vas.) ja tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja Max Mickelsson (keskellä takana) Outside Movies NY:n Jussin, Joonan ja Jessen kanssa saman pöydän äärellä.

[su_quote]Yhtenä päivänä, kun mä kävelin koulusta kotiin, mä päätin, että nyt mä soitan sille Solar Filmsin toimitusjohtajalle. Jesse oli tsempannut mua tarpeeksi ja sit mä vaan päätin tehä sen. Mä pysähdyin, etsin sen numeron, soitin ja kysyin, että saataisko me joku niiden elokuvista meidän tapahtumaan. No, parin viikon päästä postissa tuli sitten kaksi Solar Filmsin leffaa, Kulman pojat ja Kesäkaverit, Markus kertoo.[/su_quote]

Ihailuni jatkui myös seuraavan ohjelmanumeron aikana. Jesse, Joona, Jussi ja Markus tykittivät timanttisia vinkkejä Microsoftin viestintäasiantuntijoille siitä, miten sosiaalisen median eri kanavia voisi hyödyntää parhaiten. Etukäteen valmistellulla vinkkilistalla olivat mm. persoonallisuus, tarinankerronta, suomalaisuus, kilpailut, tilannekuvat ja some-kanavien keskinäinen keskustelu. Pudistelin päätäni hämmästyksestä – näillä samoilla ohjeilla kouluttajat vetävät kovaa liksaa.

Ohjelma jatkui ja sitä oli paljon. Pojat pääsivät tutustumaan Microsoftin inspiroiviin työtiloihin ja heitä kierrätettiin myös edustustiloissa. He pääsivät leikkimään uusimmalla teknologialla Microsoftin autotallissa ja keksivät päivän päätteeksi vielä uusia yritysideoita. Jesse, Joona, Jussi ja Markus esittivät paljon kysymyksiä ja heittivät läppää heitä opastaneen teknologia-asiantuntija Deniksen kanssa.

Poikien töniessä toisiaan viimeistä yhteiskuvaa varten puetut Seinäjoen yhteiskoulun paidat päällä tajusin, että kyllä tässä nyt sittenkin on kyse ihan tyypillisistä teineistä. Aivan tavallinen nuori pystyy mihin tahansa, kun hänelle antaa sopivassa suhteessa sekä tukea että vapaat kädet toteuttaa omat unelmansa. Haluankin kiittää erityisesti poikien opettajaa, Johanna Väisälää siitä, että hän on selvästikin näin tehnyt.

SYK-kuva_web

Outside Movies NY:n Jussi, Jesse, Joona ja Markus opettajansa Johanna Väisälän kanssa.

Lue myös poikien omat kommentit NY-vuodesta.

Teksti: Heidi Jalonen

Seuraavaksi
Pikkuyrittäjät ideoivat kesäleirillä kierrätysmateriaaleista uusia tuotteita