Yrittäjyysopinnot tuottavat tulosta korkeakouluissa: kampuksilla innovoidaan tosissaan

5.6.2014 2014

NY Start Up -opiskelijat ideoivat nyt mobiilisovelluksia ja nettipalveluja. Onko jokin näistä tulevaisuuden menestystarina?

Jos palvelupisteissä jonotus tuskastuttaa, mitä jos tilaisit jonotusnumeron kännykkääsi jo kotona? Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tehneet sen mahdolliseksi.

Toukokuussa Vanhalla ylioppilastalolla pidetyssä NY Start Up -finaalissa nähtiin korkeakoulujen harjoitusyritystoiminnan tuloksia. Tänä vuonna nuoret ovat selkeästi panostaneet teknologiaan: kymmenestä finalistiyrityksestä jopa viisi oli kehitellyt mobiilisovelluksen tai uudenlaisen nettipalvelun.

teknologiajaostoKuvassa NY Start Up -finaalin nuoret esittelevät NY-yritystensä palveluja: vasemmalta Appition NY (sosiaalinen pelisovellus DareU), MOBILE.QUEUE YE (jonotussovellus), Rouhia NY (REACTORED-kielenoppimispalvelu), Pitchdea (alusta ideoiden jakamiseen ja kehittämiseen) sekä Blokut NY (kaupunkikohtainen blogiportaali kaduilla.fi).

Etäjonotus mahdolliseksi alkusyksyllä

NY Start Up -finaalissa 15 000 euron Hyundain Brilliant Young Entrepreneur -palkinnon voittaneen MOBILE.QUEUE:n kesä tulee olemaan kiireinen.

– Kävimme juuri Hyundailla juttelemassa strategioista, ja saimme myös markkinointiin tukea ja neuvoja, kertoo yrityksen Minja Smura.

mobilequeueSmura kertoo ylpeänä, että sovellus on rakennettu opiskelijoiden omin voimin. NY-yrityksen jäsenistä kolme opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa liiketaloutta, ja teknisen osaamisen yritykseen tuovat kaksi IT-puolen opiskelijaa.

Näillä näkymin jonotussovellus lanseerataan alkusyksystä, kunhan serveri saadaan hankittua ja ulkoasua vielä hieman hiottua.

Samalla sovellukselle keksitään uusi nimi.

– Totesimme, etteivät ihmiset osaa lausua sanaa “queue”, Smura nauraa.

Kuvassa Hyundain Sami Takaneva Hyundai Motor Finland Oy:stä ja MOBILE.QUEUE YE:n jäsenet Hai Sun, Jisa Greus, Shi Zhen, Kätlin Jurs ja Minja Smura.

Tarinoita Turusta yhdestä paikasta

Start Up -kilpailun vuoden parhaan yrityksen palkinnon voitti Blokut NY, jonka blogiportaalissa kaduilla.fi turkulaiset bloggaajat kertovat elämästään ja kotikaupungistaan omasta näkökulmastaan.

Voitto merkitsee, että Blokut NY lähtee edustamaan Suomea heinäkuussa Amsterdamiin NY-yritysten EM-finaaliin.

blokut– Jännittää, mutta lähdemme kisaan positiivisin mielin. Toivottavasti sieltä jää käteen kontakteja, joita voimme tulevaisuudessa hyödyntää, Blokut NY:n Anni Kostiainen kertoo.

Finaaliin valmistautuminen ja kesätyöt ovat vieneet aikaa itse yritystoiminnalta, mutta Kostiaisen mukaan blogiportaali pyörii niin hyvin, että oikean yrityksen perustaminen on edessä.

– Nyt kun olemme vielä opiskelijoita, suunnitelmissa on tehdä työtä sivutoimisesti blogiportaalin parissa. Aiomme käydä vielä eräässä yrityshautomossa keskustelemassa, mikä vaihtoehto meille sopii parhaiten. Meillä aloittaa pian myös harjoittelija, joka hoitaa myyntitehtäviä, Kostiainen kertoo.

Kuvassa Hanna Eklund, Anni Kostiainen ja Mirjami Asikainen. Anni opiskelee liiketaloutta Turun ammattikorkeakoulussa ja Hanna ja Mirjami kulttuurintuotantoa Humakissa.

Kostiainen kehottaa tutustumaan kaduilla.fi -portaaliin.

– Suosittelen lukemaan etenkin viikon noston eli Etkö näe että tanssin -blogin Pekka Strongin postauksen Autoilemattomuuden sietämätön keveys. Se kertoo kivoja paloja Turusta kirjoittajan silmin.

Onko NY Start Up jo käytössä omassa oppilaitoksessasi?

NY Start Up -ohjelma on suunnattu korkea-asteen opiskelijoille ja se suoritetaan osana oppilaitoksen opetusta. Ohjelmassa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan yrityksen ja saavat mahdollisuuden soveltaa työelämätaitoja käytäntöön oman yrityksen kautta.

– NY Start Up on tekemällä oppimiseen perustuva harjoitusyritysohjelma korkeakouluille. Koko lukuvuoden kestävä oman idean jalostaminen ja oman yrityksen pilotointi erottaa NY Start Up -ohjelman selkeästi pelkästä idea- tai liiketoimintasuunnitelmakilpailuista. NY Start Up -finaali on tapahtuma, jossa vuoden työt esitellään, kertoo NY:n ohjelmapäällikkö Turo Numminen.

Tällä hetkellä NY Start Up -ohjelma on käytössä kymmenessä korkeakoulussa Turussa, Helsingissä, Keravalla, Lahdessa, Vierumäellä ja Kuopiossa. Lue lisää ohjelmasta

 

Lisätietoa MOBILE.QUEUE:sta löydät PocketVenturen sivuilta, yrityksen omat nettisivut avautuvat myöhemmin. Seuraa nuoria myös Twitterissä.

Blokut NY:n blogiportaali on osoitteessa kaduilla.fi. Samalla sivustolla on myös tekijöiden oma Katujen takana-blogi.

Kuvia NY Start Up -finaalista voit katsella ja ladata NY:n Google+ -albumista.

Lisää NY Start Up -uutisia:

13.03.2014: NY Start Up -yrittäjät toivat yritystä peliin
20.03.2014: Supercell-sijoittaja rohkaisee nuoria yrittäjiä: alusta alkaen globaaleille markkinoille
24.02.2014: Turkulaisyritys pääsi mukaan dokumenttiin: JULJA näyttää esimerkkiä Euroopalle

Seuraavaksi
Hyvää kesää – piipahda heinäkuussa Tallinnassa!