Taivas+Helvetti 2 -kirjan kuopuksen Riku Korhosen asenne yrittäjyyteen muuttui täysin kouluaikana

23.9.2014 2014

Yrittäjyys ei ole pelkästään rahaa ja mainetta, vaan myös yhteiskunnallinen asia, sanoo nuori yrittäjä.

rikuSuomen Liikemiesten Kauppaopistosta viime keväänä valmistunut, 19-vuotias yrittäjä Riku Korhonen kertoo, että kun häntä pyydettiin mukaan Taivas+Helvetti vol. 2 -kirjaan mukaan, se oli aikamoinen wow-hetki.

– Olin jo ykköskirjan julkkareissa puhumassa, ja oli hieno harppaus päästä siitä tilanteesta tähän. Sanoin heti Mika Mäkeläiselle, että olen totta kai mukana! On upea mahdollisuus päästä jakamaan omaa tarinaa inspiraationa muille.

Rikun matka onkin ollut vauhdikas: vielä pari vuotta sitten hän oli tavallinen opiskelija, mutta nyt mies on perustanut jo kaksi yritystä.

Yrittämisen lisäksi Riku kiertää puhumassa koulussa ja erilaisissa tapahtumissa.

– Olen koettanut vierailla kouluissa kerran viikossa. Se, että pystyy omalla puheenvuorollaan vaikuttamaan jonkun elämään ja unelmiin totaalisesti, on syy tehdä tätä. Jos joku kuulisi minut ja lähtisi tekemään omaa juttuaan – on hieno nähdä kun jollain silmät kirkastuu!

Rikun yrittäjänura alkoi Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta, jonka aikana Riku kehitti omasta peliharrastuksestaan toimivan liikeidean. RikuCo NY:stä syntyi viime vuonna RikuCo Oy. Kavereiden kanssa perustettiin myös toinen, asuntojen remontteja tekevä yritys, kun Riku tarjoutui tekemään firman paperihommat.

Eikä yrittäjää taatusti kaduta.

– Minun kohdallani työelämä on nyt täysin erilaista, mitä kuvittelin vielä muutama vuosi sitten. En ikinä harkinnutkaan yrittäjäksi aikomista. Asenne muuttui täysin kouluaikana, kun pääsin tekemään juttuja, jotka oikeasti kiinnostivat. Osaamispääoma on monessa suhteessa kasvanut käsittämättömästi, ja kiitos kuuluu sekä koulussa että työelämässä saamalleni opille.

[su_pullquote align=”right”]”Yrittäjän bisnes pyörii naapurin hylkäämällä kannettavalla tietokoneella. Paljon lähemmäksi Bill Hewlettin ja Dave Packardin autotallia ei taida Suomessa päästä.”

(Ote Rikun tarinasta, Taivas+Helvetti vol. 2)[/su_pullquote]NY Vuosi Yrittäjänä -kurssin aikana Riku oppi erityisesti arvostamaan muiden tekemää työtä ja yrittäjyyden tuomaa hyvinvointia.

– Mietteet hienoista autoista muuttuivat ajatuksiin erilaisista rikkauksista. Yrittäjyys ei ole pelkästään sitä, että saadaan rahaa ja mainetta ja kunniaa vaan se on myös yhteiskunnallinen juttu. Opin arvostamaan muita työntekijöinä ja tajusin, että joku muu pystyy saamaan osan siitä mitä tekee: inspiroitumaan tai työllistymään yrityksen kautta.

Riku kannustaakin nuoria lähtemään lukuvuoden mittaiseen NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Hän itse perusti RikuCo NY:n yksin, mutta yhdessä muiden kanssa on helpompaa, etenkin jos tuntuu ettei osaa tai uskalla, tai esiintyminen jännittää.

– Kavereista löytää vahvan tiimin ympärilleen, jonka kanssa voi lähteä yhdessä tekemään: osa on myyntihenkisempiä ja toisilla on muita vahvuuksia. Yhdessä uskaltaa kysellä, ja verkostoituminenkin helpottuu.

Yhteistyö Taivas+Helvetti -kirjan tekijöiden kanssa on todistanut Rikulle tiimityön voiman.

– Tiimi Taivas+Helvetti -kirjan taustalla on huikea, heillä on hieno joukko tekemässä yhteistä juttua, jossa tavoitteet ja haaveet ovat korkealla. Heidän asenteensa saada muut inspiroitumaan on ihailtava. Siitä pitäisi kaikkien ottaa mallia!

Näyttää siltä, että Rikun viesti nuorille menee perille, sillä positiivista palautetta tulee. Esimerkiksi seuraava elokuinen yhteydenotto:

”–– oli kyl niin motivoiva puhe ettei mitää rajaa. Omat vanhemmat ollu aina sitä mieltä ettei tosta pelaamisesta saa millää bisnestä vaikka itteeni kyl on kiinnostanu ala aika paljonki ja se et näkee jonku 19 vuotiaan jäbän tekemäs rahaa alal josta ittelle o aina sanottu ettei voi menestyy pistää kyl uskoo et mihi vaa pystyy ku tekee vaa töitä sen etee. ––“

Juuri tällaiset jutut, jossa oman tarinan jakaminen tuottaa tulosta, on Rikulle tärkeää.

[su_pullquote align=”right”]“Korhonen kulkee sujuvasti bisnesgaaloissa pukuun pukeutuneena, hiukset siististi leikattuna. Sama mies, joka vielä viisi vuotta sitten soitti kitaralla raskaista raskainta musiikkia maastohousuissa vaalea letti liehuen.”

(Ote Rikun tarinasta, Taivas+Helvetti vol. 2)[/su_pullquote]Riku kannustaakin kaikkia paitsi lukemaan Taivas+Helvetti vol 2. -kirjan, myös lähtemään itse esimerkiksi ja jalkautumaan kouluihin kertomaan omaa uratarinaa.

– Suomen tulevaisuus on yhteinen hanke. Tarvitaan enemmän inspiraatiota. Ne, jotka ovat käyneet puhumassa nuorille tietävät, että sillä on merkitystä.

rikujamikaRiku Korhonen ja Mika Mäkeläinen Taivas+Helvetti vol. 2 -julkistamistilaisuudessa 5. syyskuuta.

 

Taivas+Helvetti vol. 2 ilmestyi 5.9.2014. Tekijät lahjoittavat jokaisesta myydystä kirjasta toisen kappaleen nuorelle. Rikun tarinan pääset lukemaan, kun tilaat kirjan osoitteesta taivasjahelvetti.fi.

 

Lue lisää NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta

Lue lisää uutisia aiheesta:
10.4.2014: Yrittäjyyttä opitaan yhä enemmän kouluissa yhdessä tehden
9.5.2013: Harrastuksesta voi tulla ammatti, vai mitä Riku?
20.8.2013: RikuCo NY palkinnoille Lontoossa
2
0.8.2013: Konkarin vinkit Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan!

 

Seuraavaksi
Johtajuusoppia huipulta: Yrityselämän vaikuttajat viettävät työpäivän nuoren kanssa