Päivä johtajana avasi näköaloja ja toi verkostoja: “Mulla on nyt uskallus laittaa tavoitteita korkealle”

3.11.2014 2014

yhteiskuvaUusia ideoita, lähestymistapoja ja kontakteja – mutta kumpi opetti enemmän kumpaa, nuori vai johtaja?

Viime torstaina kaksitoista nuorta sai tilaisuuden viettää päivän yritysjohtajan kanssa, kun NY järjesti e-Leaders for a Day -tapahtuman yhdessä yhdeksän eri yrityksen ja organisaation kanssa.

Nuorten kanssa päivää viettämään lähti huippujohtajia Citiltä, Amchamilta, Finanssialan Keskusliitosta, SEB:iltä, Grant Thorntonilta, Microsoftilta, Ciscolta, Accenturesta ja GE:ltä. Nuoret saivat kukin johtajan, jonka tavalliseen työpäivään he osallistuivat.

“Ei kopissa kököttämistä”

Nuorille päivä oli arvokas tutustuminen paitsi seuraamansa johtajan toimialaan, myös työelämän toimintakulttuuriin ja työn tekemisen tapoihin.

– Opin, että kokouksissa voi olla hauskaakin, ja toimisto voi olla avoin eli se ei ole sellaista kopissa kököttämistä, kertoo 18-vuotias Siiri Sutinen, joka pääsi seuraamaan Microsoftin henkilöstöjohtajaa Sanna Lindneriä.

Siirin kanssa samoilla linjoilla on 19-vuotias Lasse Lehtonen, joka opiskelee ensimmäistä vuottaan energia- ja informaatiotekniikkaa Vaasan yliopistossa. Lasse pääsi päivän ajaksi seuraamaan Microsoftin toimitusjohtajaa Ari Rahkosta.

– Toimistokulttuuri ei ole enää samanlaista kuin 80-luvun elokuvissa. Opin päivän aikana, millaista on käytännössä ison firman johtaminen ja miten hierarkia toimii, Lasse sanoo.

Sekä Siiri että Lasse paljastavat tahtovansa ryhtyä yrittäjiksi, mihin kokemus antoi paljon uusia näköaloja. Päivä johtajan opissa sai Lassen myös tekemään päätöksiä tulevaisuudestaan.

– Mulla on nyt uskallus laittaa tavoitteita korkealle ja rohkeutta tehdä asioita. Olen pitkään harkinnut firman perustamista, ja nyt mä päätin että kyllä mä taidan sen perustaa, Lasse paljastaa.

“Valmiuksien ja verkostojen rakentamista”

Myös johtajat kokivat oppivansa paljon uutta ja saaneensa tietoa siitä, miten nuoret näkevät maailman ja työelämän.

– Koen, että päivä oli käänteistä mentorointia meillekin. Nuoret fiksut ihmiset vievät maailmaa eteenpäin, ja oli tänään tosi mahtavaa kuulla, mitä ajatuksia esimerkiksi Nicholaksella oli, sanoo Accenturen Mika Rossi.

Mika Rossin parina oli Nicholas Mylläri Ressun lukiosta.

Myös Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius uskoo, että organisaation kannalta on arvokasta tietoa kuulla nuorten ajatuksia työelämästä.

– Lähdin mukaan sen takia, että voisin auttaa nuoria, mutta kyllähän se yleensä niin päin menee, että itse oppii enemmän.

Helenius muistuttaa, että tämän kaltaiset kokemukset ovat nuorelle tärkeitä, koska ne antavat nuorille kontakteja, jotka voivat olla hyvin merkittäviä elämän varrella.

– Monetkaan niistä työpaikoista, joita tänä päivänä on, ei ehkä ole olemassa jo vuoden päästä, tai viiden tai kymmenen vuoden päästä. Nuorten on vaikea ajatella valmistuvansa johonkin tiettyyn ammattiin. Tämä kokemus on enemmänkin valmiuksien ja verkostojen rakentamista, ja ne antavat edellytyksiä muuttaa nopeasti suuntaa silloin kun on tarvetta, Helenius sanoo.

Heleniuksen parina oli Hermanni Toivo Ressun lukiosta.

Päivä oli yhteiseurooppalainen tempaus

eleaders_logoE-Leaders for a Day -päiviä järjestettiin kahdeksassa eri Euroopan maassa. Yhteensä tempaukseen osallistui 80 nuorta ja 80 johtajaa 60:stä eri yrityksestä tai organisaatiosta. Päivän eurooppalaisena teemana oli ”e-Leadership and digital entrepreneurship” ja suomalaisena pääyhteistyökumppanina toimi Microsoft.

E-Leaders for a Day perustuu Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -toimintamalliin. Lue lisää osoitteesta nuoriyrittajyys.fi/jobshadow.

Katso e-Leaders for a day -päivän työparit:

ari_lasse

Ari Rahkonen (Microsoft) ja Lasse Lehtonen.

jukka_saija

Jukka Honkaniemi (SEB) ja Saija Pyysiäinen.

piia_noora_pauliina

Piia-Noora Kauppi (Finanssialan Keskusliitto) ja Pauliina Kallioinen.

juha_pekka_topias

Juha-Pekka Keimmo (Revico Grant Thornton) ja Topias Kokkinen.

joakim_simoJoakim Joensuu ja Simo Leisti (Cisco). – Päivä antoi hyvää uskoa siihen, että nuori polvi tulee vielä pistämään meidät koville. Uskomattoman lahjakasta porukkaa, Leisti vakuuttaa.

kari_karoliina

Kari Laukkanen (Citi Finland) ja Karoliina Piiroinen. 

nicholas_mika

Nicholas Mylläri ja Mika Rossi (Accenture).

mikko_juho

Mikko Kauppinen (GE) ja Juho Simola.

sanna_siiri

Sanna Lindner (Microsoft) ja Siiri Sutinen.

hermanni_kristiina

Hermanni Toivo pääsi Kristiina Heleniuksen (Amcham) mukana suurlähettilään kanssa samaan pöytään.

camilla_helena

Camilla Lindfors (Microsoft) ja Helena Rauhala.

max_santeriMax Mickelsson (Microsoft) ja Santeri Seppälä. – Toivon, että opin Maxilta hyvää asennetta suhtautua asioihin ja työntekoon. Päivä on ollut hemmetin kiva ja haastava, Santeri sanoo.

Katso kaikki e-Leaders for a Day -päivän kuvat NY:n Google+ -kuvakansiosta. Tapahtumasta on tekeillä myös video, joka julkaistaan lähiaikoina.

Päivään osallistuneiden johtajien ja nuorten lyhyet esittelyt löydät englanniksi osoitteesta leadersforaday.ja-ye.org/locations/helsinki.

 

Seuraavaksi
Kouluaikana saatu yrittäjyyskokemus innostaa yrittäjäksi