NY Start Up -yrittäjät toivat yritystä peliin

13.3.2014 2014

NY Start Up –ohjelmassa opiskelevat turkulaisnuoret näyttivät lätkämatsin PreGame –yleisölle, miten pidetään vakuuttava hissipuhe.

nayttamo2

Osaisitko sinä tiivistää liikeidean neljään minuuttiin? Entä kun kielenä on englanti?

Humakissa opiskeleva Niko Vähäsarja ja Turun kauppakorkeakoulun opiskelija Henrik Skogström viimeistelevät esitystään NY Start Up –yritysten ständillä hieman ennen kun Leijonan luola –tyylinen pitchauskilpailu Turun HK Areenalla alkaa.

Kuvassa Henrik Skogström ja Niko Vähäsarja.

Nikon ja Henrikin NY-yritys Näyttämön liikeideana on tarjota pop-up –palveluja Turun keskustaan eli tuoda yhteen tyhjät liiketilat ja näkyvyyttä tarvitsevat yritykset. Vaihtuvilla pop-up –myymälöillä saadaan myös kaupunkilaisille elämyksiä ja uutta katukuvaa.

– Esimerkiksi verkkokauppoja tällainen saattaisi kiinnostaa. Meillä on jo yksi mentori, mutta toivomme, että samme tänään tuomareilta lisää konkreettisia neuvoja yritystoimintaan, nuoret miehet sanovat.

NY Start Up -pichauskilpailu on osa PreGame -tapahtumaa eli yrittäjyyteen keskittyviä messuja ennen illan TPS–Pelicans -matsia. Tilaisuuden opiskelijoille suunnatusta ohjelmasta vastanneen YES Varsinais-Suomen Johanna Vainio kertoo, että yrityselämän ja julkishallinnon lisäksi paikalla on tuhat nuorta opettajineen, joten pitchauskilpailusta saavat oppia myös yleisössä olevat yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret.

– NY Start Up –yrityksille tämä on hyvä tilaisuus saada kokemusta ja neuvoja. Meillä on täällä paikalla yrityselämän kärkiporukkaa, ja tahdoimme tuoda nuorille mahdollisuuden hyödyntää sitä osaamista, jota näillä yrityksillä on, Vainio sanoo.

Tuomariston kokoonpano onkin vaikuttava: NY-yritysten hissipuheita arvoivat sijoittaja ja peliyhtiö Supercellin entinen hallituksen puheenjohtaja Petteri Koponen, KPMG:n Niklas Oikia, Turun seudun osuuspankin Gitta Nirhamo ja rahoitusyhtiö Gothian Turo Jokinen.

Näyttämön lisäksi pitchauskilpailuun osallistuu kolme muuta NY-yritystä: Pitchdea, Blokut NY ja Appition.

NY-yritykset perustettiin syksyllä NY Start Up-ohjelman alkaessa korkeakouluissa, ja tämänpäiväinen kilpailu on hyvää harjoitusta ohjelman loppukilpailua varten: toukokuussa Helsingissä valitaan vuoden paras korkea-asteen NY-yritys, joka pääsee edustamaan Suomea Berliiniin Nuorten Yrittäjien Start Up -ohjelman Euroopan mestaruuskilpailuihin.

blokut2Blokut NY. Keskellä juontamassa Johanna Vainio. 

Englannin kieli tuo lisäjännitystä pitchaukseen, mutta nuorten esityksistä näkyy että niitä on hiottu ja harjoitettu. Myös tuomaristo on vakuuttunut, joskin aina on parantamisen varaa. NY-yritykset saavat vinkkejä esitystapaan ja esityksen rakentamiseen, ja tietysti näkökulmia ja ehdotuksia itse liikeidean kirkastamiseen ja yritystoiminnan eteenpäin viemiseen.

Esimerkiksi Näyttämön liikeidea saa kehuja.

– Tämähän olisi mahtavaa jos Turun keskusta tai muut keskustat saisivat elämää lisää, Gitta Nirhamo sanoo.

Myös muut tuomarit näkevät Näyttämön ideassa potentiaalia, ja nuoret yrittäjät saavatkin hyviä vinkkejä palvelun toteuttamiseen ja laajentamiseen.

appitionAppition kuuntelee vakavana tuomariston neuvoja.

Kilpailun lopuksi palkitaan paras pitchaus. Voiton koppaa Pitchdea, jonka liikeideana on tarjota verkkopalvelu ideoiden jakamiseen, keskusteluun ja kehittämiseen.

– Esitystapa oli uniikki, esitys oli hyvä ja se jäi mieleen, kehuu Turo Jokinen.

Näyttämönkin pojat kokivat kilpailun hyödyllisenä vaikkei sitä parhaaksi valittukaan.

– Jännitti tosi paljon enkä muistanutkaan ulkoa kaikkea mitä piti, Vähäsarja tunnustaa.

– Mutta aika paljon tuli hyvää kommenttia, myös sellaista joita on muiltakin taholta saanut. Itse huomasin, että tarvitaan vielä enemmän treenausta. Huomasin myös että vilkuilin liikaa valkokankaalle. Diat olisi näköjään hyvä myös vaihtaa itse ettei tarvitse antaa merkkejä muille kesken esityksen, Vähäsarja tiivistää.

pitchdeaVoittajan poseeraus. Pitchdea sai palkinnoksi Taivas + Helvetti -kirjat.

[su_vimeo url=”https://vimeo.com/88888195″]

Näin sujui Näyttämön pitchaus!

[su_vimeo url=”https://vimeo.com/88882986″]

Ja tässä Pichdean hissipuhe.

Katso lisää kuvia tilaisuudesta NY:n Google+-tilissä

Lue lisää NY Start Up -ohjelmasta

NY NY Start Up –finaali pidetään 8. toukokuuta Helsingissä Yritystä Stadiin –tapahtumassa. NY-yritykset voivat ilmoittautua kilpailuun 29.3. asti.

Turun seudulla NY Start Up –ohjelma toteutetaan kolmen korkeakoulun yhteisenä, monitieteellisenä kurssina. Lisätietoja antaa Johanna Vainio ja YES Varsinais-Suomi.

PreGame järjestettiin 11.3.2014 Turun HK Areenalla. Tapahtuma on jokavuotinen. Lue lisää: pregame.fi

 

Kiinnostuitko nuorten ideoista ja yrityksistä? Lue lisää ja lähde beta-testaajaksi:

pitchdea.com

kaduilla.fi (Blokut NY:n verkkoportaali)

nayttamo.com

appition.fi

 

Seuraavaksi
NY Vuosi Yrittäjänä -opiskelijat menestyivät Nuori Merkonomi 2013 -kilpailussa!